Verdens statsledere og relevante ministre mødtes i sidste uge i New York til et højniveaumøde i FN om kampen mod tuberkulose. Mødet endte med store løfter i den politiske erklæring, der sigter efter at bekæmpe tuberkulose gennem en lang række ambitiøse tiltag, som FN-medlemslandene, heriblandt Danmark, vil skulle løfte de kommende år.
Og løftes skal der. For hvert år bliver over 10 millioner mennesker verden over syge med tuberkulose. Alene i 2021 døde over 1,6 millioner mennesker af tuberkulose – en stigning på 33 procent siden 2019. Det gør tuberkulose til den mest dødelige infektionssygdom – kun kortvarigt overgået af COVID-19. I 2021 var der 208 tuberkulose-tilfælde i Danmark, syv af disse tilfælde hos børn.
I Østeuropa, under to timer i fly fra Danmark, findes verdens hotspot for multiresistent-tuberkulose, koblet med en stigning i nye tilfælde af HIV, som øger risikoen for tuberkulose. I Europa var der i 2021 hele 33.520 tuberkulosetilfælde. I Ukraine, hvor der er mange tilfælde af multiresistent tuberkulose, kæmper det ukrainske sundhedssystem en svær kamp for at nå de mange mennesker med forskellige typer af tuberkulose.
Tuberkulose er en sygdom, som kan behandles og potentielt udryddes på verdensplan. Men millioner af mennesker verden over har stadig ikke adgang til effektiv og billig tuberkulose-diagnostik og -medicin. I løbet af de sidste to årtier er der sket forskningsmæssige fremskridt i tuberkulosehåndteringen. Det er opmuntrende, at ny medicin til behandling af især resistente former for tuberkulose er kommet på markedet og indgår i effektive nye behandlingsstrategier, mens flere lovende tuberkulosevacciner nu undergår kliniske forsøg.
Den igangværende forskning er dog udfordret af manglende og uforudsigelige investeringer. Langsomme veje ud på markedet, mangel på teknologideling, patenteringer og høje priser blokerer stadig adgangen til de nye produkter og teknologier.
Danmark skal øge ambitionsniveauet
I den nye politiske FN-deklaration stiles der efter, at man øger adgangen til diagnostik, medicin og forebyggelse markant. Der gives et vigtigt løfte om, at man vil forøge finansieringen af tuberkuloseforskning og -innovation. Den politiske deklaration sætter dermed en håbefuld retning for verden og de mange mennesker, der aldrig bliver sat i gang med et udredningsforløb – og dermed heller ikke et behandlingsforløb.
Danmark har gennem EU været med til at forhandle denne ambitiøse politiske deklaration på plads, og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde deltog også i højniveaumødet om tuberkulose i New York, hvor hun sagde:
”Tuberkulose kan forebygges og behandles, men der er stadig akut behov for at investere i tuberkuloseforskning – ikke kun for at forbedre udviklingen af vacciner, behandlinger og diagnostikudstyr, men også fordi, vi ikke har råd til at gamble med stigende medicinsk resistens. Jeg er overbevist om, at investering i både universel sundhedsdækning og tuberkulose vil stige i fremtiden. Lad os udnytte denne unikke mulighed for at accelerere fremgang, og lad os gøre dette sammen for at ende tuberkuloseepidemien inden 2030.”
Det skal vi sørge for at holde hende op på.
I den politiske deklaration er målsætningen, at der skal findes, hvad der svarer til omkring 35 milliarder kroner årligt til forskning og udvikling for at understøtte tuberkulosebekæmpelsen. Det er et ambitiøst mål.
Ved det første tuberkulose-højniveaumøde i 2018 blev der givet løfter om næsten 14 milliarder kroner årligt til tuberkuloseforskning og innovation – men kun halvdelen af det lovede beløb er blevet investeret. Derfor er der behov for et markant løft.
Det er tid til at indfri løfterne, og det kræver en styrket og fælles indsats, hvor alle bidrager. Vi opfordrer til, at Danmark øger ambitionsniveauet og gør en ekstra indsats for at leve op til løfterne i den politiske deklaration ved at:
1) Øge støtten til kampen mod tuberkulose via udviklingsbistanden og ved at støtte både nationale og internationale indsatser, som leverer tuberkuloseforebyggelse, diagnosticering og behandling i hele verden. Prioritering og finansiering af global sundhed i udviklingssamarbejdet er nødvendig for at bekæmpe tuberkulose og andre sundhedskriser.
2) Arbejde aktivt for at øge og forudsigeliggøre finansieringen af forskning og udvikling af effektiv og billig tuberkulose-tests, -vacciner og -medicin. Selvom Danmark har et stærkt forskningsnetværk og er med til at finde bæredygtige løsninger, begrænses forskningsresultaterne af den manglende og uforudsigelige finansiering.
3) Styrkesamarbejdet mellem beslutningstagere, politikere, forskere og sundhedsfagligt personalefor at styrke evidensbaserede tiltag og indsatser mod tuberkulose og andre globale sundhedsudfordringer.
Vi, det danske forsknings- og sundhedsnetværk inden for tuberkulose, stiller os hermed til rådighed for at rådgive danske beslutningstagere om, hvordan de bedst kan indfri løfterne i den politiske deklaration – så Danmark reelt kan gøre en forskel. Kun sammen kan vi ændre kursen og sikre, at visionen om en verden uden tuberkulose kan blive til virkelighed.
Indlægget er udelukkende indtryk for skribenternes og de underskrevnes holdning. Skribenter og medunderskrivere:
Alexandra Yasmin Kruse, Overlæge, Børne- og Ungeafdelingen, Amager og Hvidovre Hospital.
Anne Ahrens Østergaard, Ph.d.-studerende og læge, Klinisk Institut, Infektionsmedicinsk Afdeling, Odense Universitetshospital
Christian Kraef, læge, Afdeling for Infektionssygdomme, Rigshospitalet
Christian Morberg Wejse, professor, overlæge og Ph.d., Infektionssygdomme, Aarhus Universitets Hospital, Skejby / GloHAU, Center for Global Health, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
Frauke Rudolf, forsker, Infektionsmedicinsk Afdeling, Aarhus Universitet
Marie Louise Nørredam, Professor MSO, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
Nete Wrona Olesen, Tuberkulosesygeplejerske, Lungemedicinsk Klinik, Herlev og Gentofte Hospital
Niels Fisker, Specialeansvarlig Overlæge, Akut- og infektionspædiatri, Odense Universitetshospital
Rasmus Rude Laub, Afdelingslæge, Afdeling for Medicinske Sygdomme – Lungemedicin, Gentofte Hospital
Rasmus Skaarup Mortensen, Afsnitsleder, Infektionsimmunologi/TB Vaccine, Statens Serum Institut
Sidse Graff Jensen, Overlæge, Lungemedicinsk Afdeling, Gentofte Hospital
Ulla Birgitte Hartling, Afdelingslæge, Børneafdelingen, Odense Universitetshospital
Victor Næstholt Dahl, Læge, Ph.d.-studerende, Aarhus Universitetshospital
Andreas Fløe Hvass, Afdelingslæge og Ph.d., Lungesygdomme, Aarhus Universitetshospital
Ole Kirk, Overlæge, Afdeling for Infektionssygdomme, Rigshospitalet
Shailesh Kolekar, overlæge, Medicinsk Afdeling, Roskilde Hospital og Klinisk undervisningslektor, Københavns Universitet
Kübra Yalcin, Advocacy Officer for Læger uden Grænser – Danmark
Pernille Høj, Senior Politisk Rådgiver for AIDS-Fondet