“Det er noget af det mest specielle, der er sket. Helt unge gorillaer, kun fire år gamle, er begyndt at skille fælder og snarer ad, så krybskytterne ikke kan fange dem.” Sådan siger primatforskeren, Patricia Wright, ifølge netsitet anima.dk.
Fire unge gorillaer i Rwanda i Centralafrika er blevet observeret, mens de ødelagde den snare, en ældre gorilla var blevet dræbt i.
Det er før sket, at ældre gorillaer har ødelagt fælder, men det er første gang, forskerne har oplevet så unge gorillaer i aktion.
Empatiske gorillaer
De unge gorillaers aktiviteter tyder på, at de er klogere og har mere empati for hinanden, end forskerne hidtil har antaget.
For selv om gorillaerne bare kunne undgå fælderne, er de i stedet begyndt at samarbejde om at ødelægge dem, så deres egen art og andre dyr ikke bliver sårede og omkommer, ofte under store pinsler.
De unge gorillaer vil sandsynligvis også lære deres afkom at ødelægge fælder og snarer, da gorillaer og andre primater er kendt for at lære yngre medlemmer af flokken at anvende forskellige redskaber.
Man kan læse mere om menneskeabers intelligens i Danielle Radins blog på http://www.theecologist.org/blogs_and_comments/Blogs/2441317/the_amazing_emotional_intelligence_of_our_primate_cousins.html
Gorillaer er udryddelsestruede, fordi de længe har været mål for krybskytter, og fordi deres leveområder hele tiden bliver mindre på grund af skovrydning fra en voksende befolkning, noterer anima.dk.
Dian Fossey og gorillaerne
Den verdenskendte amerikanske primat-forsker, Dian Fossey (1932-1985), drev indtil sin voldsomme død et center for udforskning af de sjældne bjerggorillaer i netop Rwanda – man kan se mere om hende på http://en.wikipedia.org/wiki/Dian_Fossey
Om fonden, opkaldt efter hende på http://gorillafund.org
Og en dokumentarfilm fra 2002 om Fossey og hendes arbejde på https://www.youtube.com/watch?v=EFndwaCDvF4
Der findes to arter gorillaer – lavlandsgorillaer og bjerggorillaer. De første er der flest af, men de sidste er bedst beskyttede.
Rwanda var for 20 år siden skueplads for et af verdens mest omfattende folkedrab, hvor mellem 800.000 og en million mennesker blev slået ihjel på kun 100 dage – mere på http://da.wikipedia.org/wiki/Folkedrabet_i_Rwanda
I dag er det et af de sikreste og mest stabile lande i det østlige Afrika. Vejene er asfalterede, landskabet ser pænt og ordentligt ud, og regeringen har iværksat en ambitiøs kampagne for at bevare de få skovarealer, der er tilbage.
Navngiver hver eneste bjerggorilla
Staten har et program for omskoling af krybskytter, og en tilbagevendende begivenhed har skabt opmærksomhed om bevarelse af dyrelivet: Hvert år navngiver man hver eneste bjerggorilla født i Rwanda.
Parlamentet har tillige vedtaget en lov, hvorefter der ydes erstatning for evt. husdyr – eller mennesker – som bliver ombragt eller såret af vilde dyr.
Mere om det lille land på http://en.wikipedia.org/wiki/Rwanda
Se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/09-12-10/godt-nyt-fra-afrika-25-procent-flere-bjerggorillae