Det amerikanske justitsministerium sagde i slutningen af juli, at det vil beslaglægge en milliard amerikanske dollar svarende til 6,5 milliarder danske kroner i aktiver, som de mener er hvidvaskede penge stjålet fra udviklingsfonden 1Malaysia Development Berhad (1MDB), som ejes af den Malaysiske regering.
I følge The New York Times er det en håndfuld personer tæt på den malaysiske premierminister Najib Razak, der står bag underslæbet. Der spekuleres også i, om premierministeren selv er indblandet, eftersom den eneste person i sagen der ikke er navngivet er en “højtstående embedsmand, der førte tilsyn med fondet” og, at bestyrelsesformanden er Malaysias premierminister Najib Razak.
De en milliard amerikanske dollar er kun en en tredjedel af det beløb, som amerikanske myndigheder mener, er stjålet fra fonden. Pengene kommer angiveligt fra oliehandler og obligationsaftaler med den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs og skal være havnet i USA gennem selskaber, der befinder sig i skattely.
De involverede personer har, i følge BBC, blandt andet købt andele i luksushoteller, store ejendomme i New York og Los Angeles, et privatfly, andele i musikselskabet EMI, et Vincent Van Gogh-maleri og to af Claude Monet, holdt store kendisfester og gamblet penge væk i Las Vegas.
Sidst, men ikke mindst, er pengene gået til filmproduktionsselskabet Red Granit Pictures, der ejes af premierminister Najib Razaks stedsøn. Ironisk nok er det Red Granit Pictures, der har finansieret filmen “The Wolf of Wall Street” fra 2013—en sand historie om en børsmægler, der svindler sine investorer for penge og dømmes til to år i fængsel.
En hel befolkning snydt
Malaysia er defineret som et udviklingsland, men har haft en årlig økonomisk vækst på 6,5 procent siden 1957. Den malaysiske regering har derfor en målsætning om, at opnå status som et industriland inden 2020. Som en del af den målsætning, oprettede premierministeren udviklingsfonden 1MDB i 2009. Fondens erklæret mål var at foretage strategiske investeringer for langsigtet økonomisk udvikling, der gennem globale partnerskaber og direkte udenlandske investeringer skulle gavne det malaysiske folk. Istedet er det malaysiske folk blevet snydt i “et enormt omfang,” som FBIs vicedirektør, Andrew G. McCabe, udtrykte det på en pressekonference.
Det er ikke første gang 1MDB eller premierminister Najib Razak selv knyttes til korruption. I Malaysia er sagen blevet undersøgt i en årrække, blandt andet fordi fonden manglede gennemsigtighed og havde oparbejdet sig en gæld i omegnen af 70 millarder danske kroner. Ingen kriminelle handlinger kunne dog påvises af malaysiske myndigheder.
Najib Razak blev i januar i år frikendt fra anklager om korruption, fordi en overførsel på 4,7 milliarder danske kroner fra Saudi Arabien til premierministerens private konto givetvis var en gave.
Samtidig blev han i marts frikendt fra at have brugt 100 millioner danske kroner i løbet af tolv måneder på luksusvarer med penge, der i følge the Wall Street Journal, var sat direkte ind på fem af hans private konti fra 1MDB.
De mange korruptionsanklager mod premierministeren og 1MDB førte i 2015 til, at titusinder marcherede i Kuala Lumpurs gader for at kræve regeringens afgang. Denne gang er amerikanernes beslaglæggelse blevet censureret i malaysiske medier samtidig med, at der er kommet en ny lov mod oprør og en ny national sikkerhedslov. Det forventes derfor ikke, at 2016 vil se lignende protester som for et år siden—på trods af, at dette nok er året vigtigste nyhed i landet.
I udtalelser til BBC påpeger også eksperter i Malaysisk politik på, at USA nok heller ikke vil nævne premierministeren ved navn, fordi Malaysia er en vigtig allieret i kampen mod terrorisme og at det derfor kan give ophav til diplomatiske problemer. De politiske eksperter regner derfor med, at Najib Razak sidder trygt ved magten frem mod landets næste valg i 2018.
Ingen tiltalte i jagten på kleptokratiet
I USA følger man en såkaldt in rem jurisdiktion, hvilket vil sige, at man går efter ejendommen selv—og ikke personen, der ejer den. Det betyder, at ingen personer indtil videre rent faktisk er tiltalt i sagen. Det er op til amerikanske myndigheder at koble ejendommens ejerskab med privatpersoners kriminelle handlinger. Det er altså en risiko for, at selv om ejendommen bliver beslaglagt af myndighederne, vil ingen personer blive dømt i sagen.
I hvad, der regnes for at være en langvarig juridisk proces, er det derfor endnu for tidligt at spå om hvad konsekvenserne bliver for Malaysias premierminister og hans nærmeste venner.
Bag anklagerne står det amerikanske Kleptocracy Asset Recovery Initiative, et seks år gammelt samarbejde mellem FBI og det amerikanske justitsministerium. På grund af sagens økonomiske størrelse, er dette USAs største enkeltsag om kleptokrati nogensinde. FBIs special agent Darryl Wegner udtaler, at USA intensivt tager kampen op mod kleptokrati, korruption og skattely fordi “[korruption] er en trussel mod vores økonomi, påvirker handel og investeringer og [underminerer] vores tro på demokratiet.”