En flytur udleder enorme mægder CO2, og turisme har ofte negative konsekvenser for miljø og lokale befolkninger, men der er flere ting som rejselystne danskere kan gøre for at holde en grønnere sommerferie, skriver WWF på sin hjemmeside mandag.
En enkelt flyrejse til den anden side af kloden udleder cirka ligeså meget CO2, som en gennemsnitsdansker bruger på et halvt år. En gennemsnitsdansker udleder omkring lidt over 10 ton CO2 om året.
Ligesom turisme kan sætte skub i økonomien for mange små samfund, kan din rejsefeber have store konsekvenser for miljøet.
Turismens slagsider
Nogle steder bliver områder tørlagt på grund af det vand, der bruges til hoteller, swimmingpools og golfbaner. Træer og buske i sumpområder bliver ryddet, fordi der skal anlægges strande. Spildevand fra hoteller bliver ledt ud i floder eller i havet i nærheden af skrøbelige koraller. Havskildpadders reder bliver ødelagte, fordi de ligger på de strande, hvor turisterne sætter deres solstole og parasoller.
Men det er ikke kun naturen, der betaler, når vi som turister tager på opdagelse. Turismeudvikling sker mange gange uden inddragelse af lokalbefolkning – uden at respektere deres traditioner og kulturer – og i værste fald kan det føre til tvangsflytninger.
WWF anbefaler forbrugerne at følge disse fire rejseråd for en grønnere rejse
1. Overvej et rejsemål der ikke ligger alt for langt væk hjemmefra. Hvis du alligevel vælger at rejse langt, så bliv hellere lidt længere tid, frem for at rejse langt væk flere gange om året.
2. Vælg den mest klimavenlige rejseform. Tag for eksempel toget eller bussen frem for flyet. Hvis flyveturen er uundgåelig, så køb CO2-kvoter. WWF anbefaler Gold Standard.
3. Bo med omtanke. Vælg et hotel, der sætter en høj genbrugsstandard og som bruger lokale og energieffektive produkter. Undersøg desuden om strømmen kommer fra bæredygtige energikilder som vind eller sol.
4. Støt op om en rejsearrangør, der sikrer en indkomst til lokalbefolkningen og som er med til at passe på den lokale natur.
Rejsebranchens ansvar
At leve op til disse krav kan desværre være lettere sagt end gjort, blandt andet fordi rejsebureauerne ikke er dygtige nok til at oplyse om, hvilke hensyn de tager til miljø og lokalsamfund.
Det kan selvfølgelig undre, ikke mindst når man sammenligner med andre store virksomheder, der ofte ganske udførligt offentliggør deres klimapolitikker. Det giver et billede af en branche, hvor miljø og ansvarlighed ikke ligger tilpas højt på dagsordnen.
Forbrugerne kan støtte op
Det burde ellers være sund fornuft, for hvis rejsebranchen og turismen ødelægger naturen, så vil der til sidst ikke være en rejsebranche eller en turisme, fordi alt det spændende, vi gerne vil opleve, langsomt er blevet ødelagt.
Men udviklingen er i gang, og som forbrugere kan vi presse på med vores spørgsmål og med pengepungen der, hvor det er muligt at støtte op om den grønnere rejseform.
Læs pressemeddelelsen her: http://www.wwf.dk/?5161/WWFs-rd-til-en-grnnere-rejse