27 af klodens urfolk til København for at drøfte Verdenskonference i 2014

Forfatter billede

Fredag vil udenrigsminister Villy Søvndal (SF) og formanden for det grønlandske landsstyre, Kuupik Kleist, byde oprindelige folks repræsentanter fra hele kloden velkommen i København, heriblandt masaier, inuit og mapuche-indianere.

De samles fredag og lørdag for at diskutere oprindelige folks deltagelse i planlægningen af FN’s kommende Verdenskonference om oprindelige folk. Mødet er arrangeret af Grønlands Selvstyres Repræsentation i København, Same Parlamentet i Norge og den Københavns-baserede Internationale Arbejdsgruppe for Indfødte Folk (IWGIA).

Det finder sted på Nordatlantens Brygge på Christianshavn, skriver Selvstyrets Repræsentation og IWGIA i en fælles pressemeddelelse onsdag.

Hvordan står det til for verdens urfolk?
FN’s Verdenskonference om oprindelige folk holdes i 2014 og skal fokusere på, hvordan det står til med at gennemføre og håndhæve oprindelige folks grundlæggende rettigheder.

Disse folkeslags særlige rettigheder er beskrevet i FN’s Erklæring om Oprindelige Folks Rettigheder, som blev vedtaget af FN’s Generalforsamling i 2007.

Den omhandler bl.a. retten til anerkendelse, deltagelse i beslutnings-processer og frit, forudgående og informeret samtykke, når stater og firmaer træffer beslutninger, der berører urfolkenes liv og fremtid, samt kollektive økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder.

Ved vedtagelsen stemte kun fire lande imod. I løbet af de sidste to år har alle fire lande, senest USA, meddelt at de nu vil godkende deklarationen.

FN erklæringen er det hidtil stærkeste og mest fyldestgørende internationale redskab, der findes om oprindelige folks rettigheder.

Spørgsmålet er, om disse rettigheder bliver overholdt og håndhævet af de stater, der har godkendt dem.

Noget kunne tyde på det modsatte, hedder det i pressemeddelelsen.

Mens verdens fattige generelt får det bedre, når det gælder sundhed, uddannelse og indkomst, rapporteres der om stigende fattigdom og marginalisering af oprindelige folk, der tilsammen udgør omkring 370 millioner af verdens allermest udsatte mennesker.

Slemt står det til i flere af de danske samarbejdslande for udviklings-bistanden, men oprindelige folk er ikke mindst udsat for overgreb og for at miste adgang til jord, naturressourcer og traditionelle erhverv i fremadstormende økonomier som Brasilien og Indien.

Krav om fuld deltagelse i planlægningen af verdenskonferencen
Siden FNs Generalforsamling i 2010 vedtog en resolution om at holde et ”højniveau-møde” i form af en verdenskonference om oprindelige folk, har Verdenskonferencen været på dagsordenen i flere FN-organer såsom FNs Permanente Forum for Oprindelige Folk og FNs Menneske-rettighedsråds Ekspertmekanisme for Oprindelige Folks Rettigheder.

Et afgørende punkt har drejet sig om at sikre oprindelige folks fulde deltagelse i både forberedelsesprocessen og selve konferencen. Repræsentanter for de oprindelige folk har gjort klart, at de ønsker at deltage aktivt i planlægningen af konferencen og ikke være forvist til en observatørrolle.

De ser Verdenskonferencen, dens mulige resultater samt hele forbere-delsesprocessen som en vigtig chance til at sikre virkeliggørelsen af FN-erklæringen om oprindelige folks rettigheder, herunder særligt deres ret til at deltage i beslutningsprocesser, der berører deres liv og fremtid.

Stærkt signal fra den nye regering
Under de omtalte møder i FN har Danmark/Grønlands repræsentanter deltaget særligt aktivt og bakket op omkring oprindelige folks krav om fuld inddragelse i processen.

Den danske udenrigsminister og den grønlandske landsstyreformand deltager således begge i åbningen af mødet i København. Det bekræfter et forsat stærkt dansk/grønlandsk samarbejde om oprindelige folks forhold, og den nye danske regerings vilje til at fortsætte Danmarks ledende rolle i forhold til den aktuelle proces omkring Verdenskonferencen og arbejdet for at styrke oprindelige folks rettigheder generelt, gøres det gældende.

27 indfødte folk er med På mødet i København vil der være deltagelse af indfødte folks repræsentanter fra Afrika, Asien, Arktis, Nord og Sydamerika og Oceanien.

Desuden vil FN’s Særlige Rapportør for Oprindelige Folks Rettigheder, James Anaya, Formanden for FNs Permanente Forum for Oprindelige folk, Mirna Cunningham, samt formanden for FNs Menneskerettig-hedsråds Ekspertmekanisme for Oprindelige Folks Rettigheder, Bambanze Vital deltage.

– Oprindelige folks ligeværdige deltagelse er et kardinalpunkt for, at Verdenskonferencen i 2014 skal lykkedes. Her har alle, både FNs medlemsstater, såvel som oprindelige folk et ansvar for en konstruktiv forberedelses proces. Derfor glæder jeg mig over, at vi ved at tilbyde medværtsskabet for dette møde kan yde vores bidrag til at sikre forberedelserne en god start, udtaler Kuupik Kleist.

Åbningen af mødet finder sted fredag den 13. januar fra kl. 09.00 til 10.00 i Grønlands Selvstyres Repræsentation i Strandgade 91, 5. sal i det indre København.

Yderligere oplysninger hos: Tove Søvndahl Pedersen/Grønlands Selvstyres Repræsentation i København. Telefon:+ 45 32 83 38 00/ mobil +45 40 34 31 23 og Cæcilie Mikkelsen/IWGIA. Telefon: + 45 35 27 05 06 /mobil: + 45 53 83 91 13, e-mail: [email protected]