Organisation forsøger at tale unge afrikanere fra at sejle til Europa

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Det er ikke kun i Europa, at det store antal bådflygtninge vækker bekymring. Antallet af unge afrikanere, som sætter alt på spil for at komme væk fra fattigdommen, er efterhånden så stort, at det udgør et reelt problem for flere afrikanske lande, skriver Mellemfolkeligt Samvirke på sin hjemmeside tirsdag.

Store lokale omkostninger

Både socialt og politisk har det store omkostninger, at unge forsøger at flygte fra fattigdommen, fordi de ikke kan se andre muligheder, der hvor de bor. I mange tilfælde sætter migranterne ikke alene deres eget liv på spil. Drømmen om et rigere liv i Europa får fattige familier til at sælge deres husdyr og jord for at få penge til bådbilletten.

I flere vestafrikanske lande forsøger Mellemfolkeligt Samvirkes søsterorganisation ActionAid nu, gennem oplysningsarbejde og kampagner, at advare de unge om risikoen ved at rejse og kaste deres liv i hænderne på menneskesmuglere.

I Gambia foregår arbejdet gennem Mellemfolkeligt Samvirkes ungdomsnetværk Activista:

“Vores land mister ikke bare mennesker men tusindvis af dollars i havet lige nu. Det er et alvorligt problem, så vi henvender os både til de unge og deres forældre, fordi vi tror, at de mange penge, som investeres i at nogen kan rejse væk, kunne forandre deres liv, hvis de blev her i stedet,” siger Saiba T Suso.

Cremen af samfundet skylles væk

Han er med i Activista Gambia, som laver oplysningsarbejde rettet mod unge om, hvor farlig turen over vandet til Europa er. Samtidig arbejder de politisk for at få landets regering til at opprioritere at skabe arbejdspladser og fremtidsmuligheder for de unge i deres eget land.

“Det er cremen af vores samfund, som bliver skyllet væk i havet. Det fører til mere fattigdom og sult. Vi har brug for, at de unge bliver her og tager del i samfundets udvikling af landbrug, handel, politik og sikkerhed,” siger han.

Udfordringen er, at der er få lønnede jobs, og at mange har svært ved at se en fremtid for sig i landbruget.

Pres på de afrikanske regeringer

Ovenpå det rekordstore antal druknede bådflygtninge i april og forud for mødet i den afrikanske union i sidste måned sendte ActionAid et samlet brev til unionen, underskrevet af direktører fra 23 afrikanske lande. De opfordrer til, at regeringerne i de afrikanske lande tager større ansvar for situationen:

“Problemet vil vokse sig større dag for dag, mens folk flygter fra fattigdom, undertrykkelse og konflikter. Den Afrikanske Union må straks begynde at forholde sig til, hvordan man kan bremse, at så mange rejser væk til trods for, at det er så risikabelt. Hvad er vores ansvar som afrikanere?” skriver de blandt andet i brevet.

ActionAid-direktørerne, der blandt andet kommer fra Nigeria, Gambia, Liberia, Zimbabwe, Senegal, Etiopien, Somaliland og Kenya, opfordrer Den Afrikanske Union til at vise lederskab og hurtigst muligt samle eksperter og beslutningstagere for at lægge en plan for, hvad der skal gøres ved problemet:

“Der skal ske noget hurtigt for at genskabe afrikanernes tro på, at deres fremtid er i Afrika og på, at det er en fremtid med muligheder,” siger de.