FN-rapport: Eritreas regering bag grove menneskeretskrænkelser

eritrea3
Overlevende eritreere har tegnet forholdene i Eritreas fængsler og tilbageholdelseslejre for FN's undersøgelseskommission.
Foto: OHCHR
Forfatter billede

Regeringen i Eritrea er ansvarlig for systematiske, udbredte og grove menneskerettighedskrænkelser, der har resulteret i et klima af frygt, hvor al politisk modstand bliver holdt nede med hård hånd.

En stor del af befolkningen er udsat for tvangsarbejde og fængsling, og hundredtusinder af eritreere er flygtet ud af landet, viser en ny FN-rapport, der er udkommet mandag.

Rapporten dokumenterer en række menneskerettighedskrænkelser i et omfang og en skala, der sjældent er oplevet andre steder.

FN’s undersøgelseskommission beskriver en totalitær stat, der er opsat på at kontrollere eritreere ved hjælp af et massivt sikkerhedsapparat, der opererer på alle niveauer i samfundet.

“Oplysninger, der indsamles gennem den altomfattende kontrolsystem bruges i absolut vilkårlighed til at holde befolkningen i en tilstand af permanent angst,” lyder det i den 500-siders rapport. “Det er ikke loven, der regerer eritreere – men frygt”

Dansk rapport trukket tilbage

Offentliggørelsen af rapporten kommer et halvt års tid efter, at der i Danmark fandt en ophedet debat sted i kølvandet på, at den danske Udlændingestyrelse offentliggjorde sin rapport om forholdene i Eritrea.

Her fremgik det, at flygtninge fra Eritrea trygt kunne vende hjem uden risiko for forfølgelse.

Rapporten fra Udlændingestyrelsen fik massiv kritik, blandt andet fra UNHCR og Eritrea-eksperter, ligesom to af de oprindelige hovedforfattere selv tog afstand fra rapporten og betegnede den som ”makværk”.

Efter alvorlig kritik fra flere kanter blev den danske rapport trukket tilbage.

Den nye rapport fra FN kommer samtidig med, at regeringerne i Europa, Nordafrika og Mellemøsten kæmper for at håndtere den voksende udvandring med flygtninge, asylansøgere og indvandrere, der forsøger at krydse Middelhavet og nå til Europa.

Mange af dem er fra Eritrea, og en betydelig del af dem bliver ofre for menneskesmuglere i forsøget på at nå frem til Europa.

Hundredtusinder er flygtet

UNHCR vurderer, at antallet af eritreere, der er flygtet ud af deres hjemland, er over 357.400 frem til midten af 2014.

“Stillet over for en tilsyneladende håbløs situation, som de føler sig magtesløse til at ændre, flygter hundredtusindvis af eritreere fra deres land,” hedder det i rapporten.

“I desperation tyr de til dødbringende flugtveje gennem ørkener og tilstødende krigshærgede lande og på tværs af farlige vande i jagten på sikkerhed. De risikerer tilfangetagelse, tortur og død i hænderne på hensynsløse menneskesmuglere. At tilskrive deres beslutning om at flygte udelukkende økonomiske årsager er at ignorere den alvorlige menneskeretslige situation i Eritrea og de meget reelle lidelser for befolkningen. Eritreere flygter fra alvorlige menneskerettighedskrænkelser i deres land og har behov for international beskyttelse,” fastslår FN-rapporten.

Bekæmp frygtens styre

FN’s undersøgelseskommission for Eritrea blev nedsat af FN’s Menneskerettighedsråd i juni 2014 til at undersøge påståede krænkelser af menneskerettighederne i Eritrea, herunder:

  • udenretslige drab
  • forsvindinger
  • vilkårlige anholdelser og tilbageholdelse
  • tortur og umenneskelig fængselsforhold
  • krænkelser af ytrings- og meningsfrihed
  • forenings- og forsamlingsfriheden
  • religions- og trosfrihed
  • den frie bevægelighed
  • tvunget værnepligt.

De tre medlemmer af kommission er dens leder, Mike Smith fra Australien, samt Victor Dankwa ra Ghana og Sheila B. Keetharuth fra Mauritius, der også fungerer som FN ‘s særlige rapportør om menneskerettighedssituationen i Eritrea.

Ved offentliggørelsen af rapporten mandag opfordrede Sheila B. Keetharuth til fornyet tilsagn fra det internationale samfund om at hjælpe med at bekæmpe det nuværende klima af frygt i Eritrea.

“Med afslutningen af kommissionens undersøgelser og offentliggørelsen af denne rapport, der beskriver vores resultater om krænkelser af menneskerettighederne i Eritrea, ser jeg frem til et fornyet engagement fra det internationale samfund til at tage fat på den manglende retfærdighed og at støtte vores opfordring til en genopbygning af retsstaten,” sagde hun.

“Frygtens regime – frygt for uafgrænset værnepligt, vilkårlig tilbageholdelse i isolation, tortur og andre menneskerettighedskrænkelser – skal slutte.”

Kommissionen fremlægger sin rapport for FN’s Menneskerettighedsråd den 23. juni i Genève.

Frygten hersker også uden for Eritrea

Myndighederne i Eritrea har ignoreret gentagne anmodninger fra kommissionen om at få direkte adgang til landet samt til information.

Kommissionen rejste til otte andre lande og foretaget omkring 550 fortrolige interviews med eritreiske øjenvidner, der var flygtet fra landet på Afrikas Horn.

Desuden modtog den omkring 160 skriftlige svar fra flygtede eritreere.

Rapporten fastslår, at frygten for repressalier, selv blandt de mennesker der er flygtet til tredjelande, var en stor udfordring.

“Mange potentielle vidner bosiddende uden for Eritrea var bange for at vidne, selv på et fortroligt grundlag, fordi de antog at de stadig er overvåget af myndighederne, og derfor frygtede for deres sikkerhed og for familiemedlemmer hjemme i Eritrea,” hedder det i rapporten.

Mulige forbrydelser mod menneskeheden

Rapporten konstaterer, at den oprindelige løfte om demokrati og retsstat, der fulgte med Eritreas uafhængighed i 1991 er blevet slukket af regeringen under påskud af sikkerhedsspørgsmål.

“Kommissionen finder, at systematiske, udbredte og grove krænkelser af menneskerettighederne har været og er ved at blive begået af regeringen i Eritrea, og at ingen stilles til ansvar for dem,” fastslår kommissionen i sin rapport.

“Rettigheder og friheder er alvorligt indskrænket, og der hersker overordnet set total mangel på retssikkerhed. Kommissionen finder også, at krænkelser i form af udenretslige henrettelser, tortur (herunder seksuel tortur), værnepligt og tvangsarbejde kan udgøre forbrydelser mod menneskeheden. Kommissionen understreger, at dets nuværende resultater ikke bør fortolkes som en konklusion, at internationale forbrydelser ikke er blevet begået i andre områder.”

Præsidenten og hans ministerier er de skyldige

Rapporten peger på de vigtigste skyldige bag de nævnte krænkelser. Det drejer sig om de eritreiske forsvarsstyrker, især Eritreas hær.

Derudover er det Det Nationale Sikkerhedskontor, de eritreiske politistyrker, landets informationsministerium, justitsministeriet, forsvarsministeriet, Folkefronten for Demokrati og Retfærdighed (PFDJ), præsidentkontoret og præsidenten selv.

Rapporten beskriver de repressive systemer, der anvendes af regeringen til at kontrollere, isolere og bringe enkeltpersoner til tavshed, herunder en omsiggribende indenlandsk overvågning netværk, hvor naboer udspionere naboerne og selv familiemedlemmer mistro hinanden.

En af de torturmetoder, myndighederne i Eritrea benytter.


Foto: OHCHR

“Som et resultat af denne masseovervågning, lever eritreere i konstant frygt for, at deres adfærd er eller kan blive overvåget af sikkerhedsagenter, og at indsamlede oplysninger kan blive brugt imod dem, hvilket fører til vilkårlig anholdelse, tilbageholdelse, tortur, forsvinden eller død,” skriver forfatterne bag FN-rapporten.

Retssystemet i landet mangler uafhængighed og retsplejen er “fuldstændig mangelfuld,” hedder det i rapporten.

Vilkårlig tilbageholdelse finder sted overalt, og fængselsforhold i landets store netværk af fængsler er ekstremt barske.

At holde fanger i isolation er en udbredt praksis, og mange fanger forsvinder simpelthen.

Desuden får mange fanger intet at vide om, hvorfor de bliver tilbageholdt, og heller ikke hvor længe de skal sidde fængslet.

“Kommissionen finder, at anvendelsen af tortur er så udbredt, at den kun kan konkludere at det er regeringens politik at fremme brugen af tortur for at straffe personer, der opfattes som modstandere af regimet og presse tilståelser ud af dem,” hedder det i rapporten.

Find hele FN-rapporten om Eritrea hos OHCHR