Vinder miljøpris på modstand mod vand-privatisering i Ghana

Redaktionen

Den ghanesiske advokat og menneskeretsforkæmper, Rudolf Amenga-Etego, er blandt modtagerne af årets Goldman miljøpris. Han får den for sin kampagne mod Verdensbank-støttede planer om at privatisere store dele af Ghanas vandforsyning, rapporterer BBC Online onsdag.

Priserne, som også i år går til modtagere på flere kontinenter, heraf 2 i Asien, er hver på 125.000 dollars og betegnes uofficielt som “Miljøets Nobelpris”.

Rudolf Amenga-Etego dannede “Ghanas Nationale Koalition mod Privatisering af Vand” i et forsøg på at bremse et projekt til i alt 400 mio. dollars, som betyder, at drikkevand fremover skal sælges til fuld markedspris.

I et land, hvor ca 70 procent af indbyggerne ikke har adgang til rent vand, vil det være katastrofalt for de fattige, anfører han. Mange ghanesere bruger allerede nu op til 20 procent af deres indkomst på drikkevand, siger Amenga-Etego, og lægger til, at fattige slumfamilier tit må vælge mellem vand eller skolegang til børnene.

– Er du fattig og må betale en masse af dine penge på vand, er det nemt for dig, hvis du i forvejen tøver med at sende din datter i skole, at sige, at det er der bestemt ikke råd til, anfører Etego.

Etego mener, han har støtte fra mindst halvdelen af sine landsmænd mod privatiseringen: – Langt de fleste her i landet er fattige. Privatisering af vandforsyningen vil forudsigeligt nok betyde, at anlæggene overgår til multinationale operatører, som skal skaffe profit hjem.

– Så alene det vil automatisk bringe vandet udenfor rækkevidde af de fattige. Det er uhyre vigtigt at beholde vandforsyningen i offentligt regi med embedsmænd, som kunderne kan gøre ansvarlige, i stedet for aktionærer, som er ligeglade, mener prisvinder Etego, ifølge BBC