Regnens komme kan varsle flere katastrofer i Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Linda Nordahl Jakobsen, Folkekirkens Nødhjælp

Regnen er på vej i Sudsydan og det gøre det endnu sværere at komme rundt i landet. I forvejen er der et utal i vejspærringer i det borgekrigshærgede land. Folkekirkens Nødhjælp frygter at mange vi l sulte i den kommende tid.

Fortsatte kampe, vejspærringer og regnens komme risikerer at kaste titusinder af sydsudanesere ud i sult – her anes kun et spinkelt håb om fred, selvom parterne har indgået en fredsaftale.

Sådan opsummerer Peter Bo Larsen, Folkekirkens Nødhjælps repræsentant i Juba, den aktuelle situation i verdens nyeste stat, Sydsudan.

”Det største problem lige nu er, at regnen begynder. Sammen med alle de vejspærringer, der er etableret, kan det gøre det helt umuligt at nå ud til titusinder af sydsudanesere, som er drevet på flugt. Det er mennesker, der er flygtet fra de områder, hvor der flere steder stadig foregår kampe mellem regerings- og oprørssoldater,” fortæller Peter Bo Larsen på en skrattende skype-forbindelse.

Afrikanske stater forsøger at presse parterne til dialog

Den voldsomme og blodige konflikt i Sydsudan, som siden den 15. december har kostet flere tusinde livet og skabt en stor humanitær flygtningekatastrofe, var øverst på dagsordenen under et møde mellem afrikanske stater i Etiopien i tirsdags.

Her truede en række østafrikanske ledere Sydsudan med sanktioner, hvis ikke oprørslederen Riek Machar og landets præsident Salva Kiir respekterer den fredsaftale, som de indgik den 9. maj – og frem for alt får stoppet de kampe, som ind til videre har drevet over 1,3 millioner sydsudanesere på flugt – i og uden for landet.

Kun spinkelt håb til fredsprocessen

Peter Bo Larsen siger, at det er godt, at de østafrikanske afrikanske lande går ind og forsøger at presse parterne til forhandlingsbordet og til at respektere fredsaftalen.

Han siger, at kampene er stilnet noget af i flere områder, men at den humanitære situation risikerer at blive værre, hvis ikke begge parter i konflikten åbner helt op for, at den humanitære hjælp kan komme ud.

Op mod en halv million sydsudanesere risikerer at dø af sult, medmindre hjælpen når frem, inden regnen for alvor falder og gør terrænnet og veje ufremkommelige.

Fiskegrej, såsæd, fred og forsoning

Folkekirkens Nødhjælps partnere i Sydsudan hjælper både med akut nødhjælp til de titusinder, der er drevet på flugt og støtter også det fred- og forsoningsarbejde som kirkerne og civilsamfundsorganisationer i Sydsudan forsøger at fremme.

”Vi hjælper ude lokalt blandt de mange fordrevne både med kontante midler, og med f.eks. såsæd og fiskegrej, så de mange fordrevne kan hjælpe sig selv til noget mad og overlevelse, dér hvor de er lige nu,” siger Peter Bo Larsen.

”Men håbet her i Sydsudan om, at fredsprocessen kommer til at skride fremad, er stadig meget, meget spinkelt. I øjeblikket er der ikke de helt store forventninger til, at nogle af parterne overholder aftaler. De skal vise det i handling,” siger Peter Bo Larsen.

Sydsudans menneskeskæbner i tal

  • 4,9 millioner har brug for øjeblikkelig humanitær hjælp
  • 1,3 millioner har modtaget hjælp
  • Over en million, heraf er cirka halvdelen børn, er fordrevet internt
  • 360.000 er flygtet til nabolandene Uganda, Kenya og især mange til Etiopien
  • Sydsudan huser desuden 238.000 flygtninge fra nabolande

(Kilde: European Commision, Humanitarian Aid and Protection, den 12.maj)