Politiet i Teheran vil ikke mere arrestere kvinder, der ikke har dækket deres hoved med et tørklæde eller den traditionelle sorte hijab. I hvert fald ikke første gang de pågribes, ligesom der kun i gentagne tilfælde kan blive rejst sag imod dem.
Tørklædet blev påbudt efter den islamiske revolution i 1979, og selvom tørklædet i den iranske hovedstad er kommet længere og længere tilbage på hovedet i hvert fald på de modebevidste unge, så var det overraskende, da politiet meldte ud.
”Kvinder, der ikke er klædt efter islamisk lov, vil ikke længere blive bragt til politistationen, og der vil ikke blive rejst tiltale imod dem,” lød det fra byens politichef general Hossein Rahimi ifølge det britiske dagblad The Times.
Læs også: Khomeini, Khamenei og kvinderne (09.12.2017)
Den nye, lidt lempeligere behandling af kvinder, der ikke respekterer den islamiske dress code, gælder kun i hovedstaden, hvor holdningen til præstestyrets mange strenge påbud er kendt som afslappet inden for hjemmets fire vægge.
Kvinder, der gentagne gange bliver pågrebet uden tørklæde, kan blive tvungent til undervisning hos politiet, der vil lære dem om passende påklædning.
Iranske kvindelige aktivister har ofte protesteret mod det nu 39-år gamle tørklæde-påbud, og på i sociale medier ses flere og flere billeder af unge kvinder med frit flagrende hår.
Lempelsen vil derfor næppe vække vild begejstring. Til gengæld skal den nok vække vrede blandt stærkt religiøse shia-muslimer.
Hvorfor lempelsen kommer netop nu, kan man gætte på. The Times skriver, at forklaringen måske skal findes i genvalget af den moderate præsident Rouhani i foråret, måske i de reformer, der nu gennemføres i Saudi-Arabien. Hos Irans sunni-rival i regionen kan mænd og kvinder nu omgås mere frit.
Times-læsere har ivrigt kommenteret lempelsen. Mange byder den velkommen. Flere ser den som forsøg på at dreje opmærksomheden væk fra de omfattende protester, der har præget Iran de seneste uger.