Sydkorea, Japan, Italien, Tyskland, Frankrig, Iran, Australien, Canada og mange flere. Coronavirus breder sig over store dele af verden – men hidtil er et enkelt kontinent gået stort set fri.
Til dato er kun konstateret to tilfælde af coronavirus-smitte i Afrika. Det er én patient i Egypten og én i Algeriet.
Det kan vække undren set i lyset af den betydelige samhandel mellem Kina og Afrika og enorme kinesiske investeringer i afrikanske lande. I afrikanske storbyer lander der stadig masser af fly fra Kina, og de flyver også den anden vej. Ethiopian Airlines, der er det største luftfartsselskab på kontinentet, er blandt de selskaber, der stadig flyver til Kina, og en række kinesiske selskaber flyver også fortsat mellem Kina og Afrika.
De lande, der modtager det højeste antal flypassagerer fra områder af Kina, hvor der er konstateret smitte, er – i rækkefølge – Egypten, Algeriet, Sydafrika, Nigeria og Etiopien, skriver The New Humanitarian. Det er passagerer fra hele Kina undtagen Hubei-provinsen, hvor coronavirus opstod. Denne provins er fortsat lukket ned.
Men der er stadig fly til blandt andet Beijing, hvor der for nylig er konstateret et større antal smittede. Og jo flere fly og flypassagerer, desto højere en risiko er der for, at smitten også finder vej til de afrikanske lande, fremgår det af en artikel i lægetidsskriftet The Lancet.
”Kina er Afrikas førende handelspartner, så der er et stort antal rejsende, gennem hvilke coronavirus kunne nå frem til kontinentet,” lyder det i artiklen.
Har landene de nødvendige ressourcer?
Foruden det kinesiske fastland har i alt 42 lande og territorier konstateret tilfælde af coronavirus, blandt dem altså også et enkelt i henholdsvis Algeriet og Egypten.
Ud over de fem nævnte afrikanske lande, der modtager et stort antal internationale passagerer, vurderes også Sudan, Angola, Marokko, Tanzania, Ghana og Kenya at have en relativ høj risiko for et udbrud af coronavirus på grund af antallet af rejsende. Disse lande er ikke alle lige parat til at håndtere et eventuelt udbrud, skriver The Lancet, og dermed er de yderst sårbare over for et udbrud af coronavirus her.
”Evnen til at begrænse og kontrollere lokal smitteoverførsel efter at det er kommet ind i landet, afhænger af indførslen og udførelsen af strenge tiltag med henblik på at opdage, forebygge og kontrollere smitten,” skriver tidsskriftet.
Det indebærer blandt andet overvågning af patienter og potentielle smittede, evnen til hurtigt at identificere nye mulige smittede, isolation af patienter og opfølgning på, hvem de smittede har været i tæt kontakt med.
”Indførelsen af så omfattende tekniske og operative tiltag afhænger af hvert enkelt lands infrastruktur og ressourcer inden for sundhed og laboratorier,” fremgår det af The Lancets artikel.
Resultaterne af undersøgelsen i The Lancet skal dog tolkes med et vist forbehold, fremgår det. Risikoen for, at smitten kommer til Afrika, er omkring ti gange mindre end risikoen for, at den kommer til Europa, vurderer forfatterne bag artiklen.
Men mulighederne for at reagere hurtigt og sætte ind med et effektivt forsvar mod smittespredning er også lavere, skriver The Lancet.
Mangler udstyr til at stille diagnose
Mange afrikanske lande er – i lighed med lande i andre dele af verden – i gang med at opruste deres beredskab, så de er bedre forberedt på et eventuelt udbrud.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har leveret udstyr til en lang række lufthavne i afrikanske lande, så personale kan screene passagerer, der ankommer fra Kina eller andre steder med udbrud af coronavirus.
Desuden er WHO i færd med at optrappe flere steder, så de enkelte afrikanske lande kan blive bedre til hurtigt at diagnosticere korrekt. I mange lande er det nødvendige udstyr til at stille en sådan diagnose ikke til stede i dag, skriver The Lancet. Dermed kan det blive yderst vanskeligt at få isoleret smittede patienter tilstrækkeligt hurtigt.
Til dato er der på globalt plan konstateret 81.005 tilfælde af smitte. Af dem er 78.064 i fastlands-Kina, viser en opgørelse fra det amerikanske Johns Hopkins University. 30.132 er blevet kureret for sygdommen COVID-19.
2762 mennesker er døde som følge af sygdommen. Langt de fleste – 2615 – er døde i den kinesiske Hubei-provins, men enkelte lande uden for Kina har også registreret dødsfald. Det gælder især Iran, hvor der i skrivende stund er 16 dødsofre.