1000 danskere er søndag strandet i Marokko, som har lukket ned for både fly- og maritime forbindelser ud af landet.
Det kommer, efter at man har bekræftet 28 tilfælde af coronavirus samt et dødsfald, ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University. Langt de fleste har haft smitten med sig ind i det nordafrikanske land udefra. Mange af de smittede er marokkanere bosat i Europa, som er rejst hjem.
En af de syge er sågar en marokkansk minister, Abdelkader Amara, som inden han blev erklæret smittet deltog i et ministerrådsmøde. Det har fået hele den marokkanske regering til at blive testet. Det beretter nyhedssitet Morocco World News.
Det bør noteres, at prominente lande som Kina, USA, Saudi-Arabien og Israel ikke er på listen over lande, som der er lukket ned for.
Listen omfatter Danmark Italien, Frankrig, Spanien, Holland, Tyskland, Belgien, Portugal, Grækenland, Tyrkiet, Schweiz, Sverige, Norge og Østrig.
I Mellemøsten gælder det De Forenede Arabiske Emirater, Oman, Jordan, Libanon og Bahrain, og i Afrika er der lukket af for Algeriet, Egypten, Niger, Mali, Tchad, Mauretanien og Senegal.
Der er i skrivende stund aftaler om, at franske turister kan blive fløjet hjem, ligesom den marokkanske afdeling af det Golfbaserede flyselskab Air Arabia har sendt fem fly til Europa med passagerer fra Tanger. Dertil vil der afgå fly til Frankrig med det hollandsk-franske flyselskab, Transavia.
Det er ikke noget alternativ at tage den normale rute over Gibraltarstrædet, hvor man normalt tager via de to spanske enklaver Ceuta og Melilla eller fra Tanger, som både har hurtigfærger fra den gamle havn og har en helt ny havn, Tanger MED, som tager mere tung trafik. Det er dog slut nu, og kun spaniere kan tage frem og tilbage.
Danskere i Marokko
Derfor er det bedste råd til danske i Marokko, der gerne vil hjem, at følge Udenrigsministeriets opfordringer om i tæt dialog med rejsebureau, flyselskab og forsikringsselskab at undersøge mulighederne for alternativ hjemtransport samt forlænget indkvartering, hvis den marokkanske udmelding medfører et forlænget ophold i landet. Samt at følge de lokale myndigheders anvisninger og holde sig opdateret her.
Udenrigsministeriet oplyser, at den danske ambassade sammen med de øvrige EU-lande er ved at få afklaret situationen med de marokkanske myndigheder.