Kim Hartzner havde på forhånd fortalt på Facebook, at han stillede op til posten som bestyrelsesformand, og at han havde skaffet yderligere tre kandidater til bestyrelsen for at få indflydelse, hedder det i en pressemeddelse fra Mission Øst.
“Det blev til et opgør, hvor en samlet bestyrelse, et samlet ledelsesteam og en samlet medarbejderstab i København, Berlin og Bruxelles tog kraftigt afstand til Kim Hartzners kandidatur som formand, og selv om mange på årsmødet gav udtryk for taknemmelighed for Kim Hartzners indsats som generalsekretær de foregående år, så endte en afstemning med, at den nuværende bestyrelse fortsætter med det nuværende antal medlemmer. Det betyder, at hverken Kim Hartzner eller de tre andre kandidater kom ind i bestyrelsen,” står der i meddelelsen.
Farvel fra far og søn
Kristeligt Dagblad beskriver et følelsesladet opgør mellem Kim Harztner, der sammen med sin far stiftede Mission Øst i 1991, og hans støtter på den ene side, og den forholdsvis nye bestyrelse med formand Torben Andersen i spidsen og deres støtter på den anden side. Det bliver beskrevet som en konflikt mellem gamle venner, kollegaer og trosfæller, som efterlod alle triste og rystede.
Kim Hartzner sagde på mødet, at der blev begået et karaktermord på ham og meddelte efterfølgende, at han ikke mere vil forsøge at blive en del af Mission Øst. I dag har Mission Østs grundlægger sagt undskyld på Facebook med en erkendelse af, at hans person måske var kommet til at fylde for meget, og at Mission Øst faktisk ikke havde brug for, at han kom tilbage som økonomisk redningsmand.
Senest fremgår det af Mission Østs hjemmeside, at både Kim Hartzner og hans far René Hartzner helt stopper deres aktive virke i organisationen. De grundlagde den sammen i familiens garage i Birkerød.
Økonomien er i orden
Mission Øst kunne med egne ord præsentere svimlende tal for, hvor mange mennesker organisationen har hjulpet sidste år. Og selv om man ikke kunne fremlægge et færdigt regnskab for 2020 på grund af nogle økonomiske forhold fra 2018 og 2019, der bliver undersøgt, så lød beskeden, at økonomien er stabil, og at der vil blive fremlagt et revideret regnskab ved en ekstraordinær generalforsamling til september.
Samtidigt har organisationen hjulpet omkring en halv million mennesker sidste år, fremgår det af pressemeddelelsen. Mission Østs 210 medarbejdere og 20 partnerorganisationer har hjulpet i ni programlande midt under Coronapandemien. Der bliver åbnet kontor i Syrien, og aktiviteterne i Afghanistan bliver udviddet.
“Vi er inspireret af Jesu liv til at tjene andre baseret på behov – uanset deres tro, race eller nationalitet. Vi prioriterer de svageste og mest fattige blandt os. Vi har en vision om menneskets værdighed og om at tage vare på Guds skaberværk,” sagde Betina Gollander-Jensen, generalsekretær for Mission Øst, på årsmødet.
Mission Østs vilde sommer
Økonomien var et af de punkter, Kim Hartzner blev kritiseret for, da bestyrelsen fyrede ham som generalsekretær sidste år. Han blev blandt andet klandret for at bruge (og tjene) for mange penge og også for at have ansat to af sine sønner uden bestyrelsens godkendelse. Kort tid efter blev bestyrelsen selv væltet og generalsekretæren genansat af den nye bestyrelse, men kort tid efter måtte han alligevel træde tilbage.
Læs også: Mission Østs vilde sommer
Dengang skrev vi her på Globalnyt, at freden synes at have sænket sig i Mission Øst. Måske har freden sænket sig nu.