Mission Østs vilde sommer

kim_hartzner_generalsekretaer_i_mission_oest
Laurits Holdt

16. august 2020

Freden synes at have sænket sig i Mission Øst, efter forsommerens tumultariske forløb hvor generalsekretær Kim Hartzner blev fyret og kort efter genansat, da bestyrelsen, som havde fyret ham, blev væltet med et mistillidsvotum.

I begyndelsen af juli annoncerede organisationen så, at Kim Hartzner trådte tilbage med omgående virkning; programchef Peter Drummond-Smith, der har arbejdsplads på kontoret i Bruxelles, blev konstitueret som afløser.

Søndag afholdt organisationen ekstraordinær generalforsamling, og her var stemningen afdæmpet – der kom stort set ikke kommentarer eller spørgsmål fra salen.

”I er altså rigtig nemme som generalforsamling,” lød det da også fra dirigenten. Måske var det varmen, der lagde en dæmper på de fremmødte, for termometret viste over 30 grader.

En enkelt fremmødt, Tage Beckman, tog dog ordet og udtrykte sin uforbeholdne støtte til Kim Hartzner, som ikke var til stede. Hans opfordring til bestyrelsen og sekretariatet om at sende Harztner-familen en buket blomster og et ”vi savner jer”-kort blev modtaget med klapsalver.

Kim Hartzner har for tiden sygeorlov, og det blev ikke oplyst, hvornår han ventes tilbage på arbejde.

På dagsordenen var årsrapporten og regnskabet for 2019, som generalforsamlingen ifølge vedtægterne blot skulle orienteres om – ikke vedtage eller forkaste. Der skulle heller ikke vælges bestyrelse, for det blev der på den ordinære generalforsamling søndag den 21. juni, så der blev ikke brug for stemmesedlerne.

Samarbejde kørt af sporet
I tiden op til den ordinære generalforsamling var forholdet mellem et flertal i bestyrelsen og generalsekretær Kim Hartzner kørt af sporet. Flertallet i bestyrelsen – under ledelse af daværende formand Carsten Wredstrøm – var særdeles kritisk over for flere forhold i organisationen.

Et af de væsentligste kritikpunkter var en ordning, der sikrer underskudsgaranti til Mission Østs tyske søsterorganisation, Mission East Deutschland. Ordningen kunne komme til at koste Mission Øst dyrt og potentielt vælte den økonomisk på grund af den forholdsvis lille egenkapital, mente flertallet i bestyrelsen dengang

Uenigheden på dette punkt fik bestyrelsen i den tyske organisation til at true med at trække sig fra samarbejdet, hvis ikke bestyrelsesformand Carsten Wredstrøm trak sig. Og på den ordinære generalforsamling i den danske organisation tog Rene Hartzner, der sammen med sin søn Kim Hartzner grundlagde organisationen i 1991, initiativ til en mistillidsafstemning til bestyrelsen.

Underskudsgarantien er der fortsat. Det ser Torben Andersen, organisationens nuværende bestyrelsesformand, ingen risiko i, sagde han til generalforsamlingen. Økonomien i den tyske organisation ser nemlig god ud, sagde han og forsikrede de fremmødte, at der ikke er nogen som helst grund til bekymring.

Ny forperson gjorde sig selv inhabil
På den ordinære generalforsamling i i juni blev Pia Jensen valgt som forperson.

Hun var i 2012 Mission Østs revisor, men har siden været selvstændig. I forbindelse med årsregnskabet hjalp Pia Jensen organisationens nuværende revisor med nogle detaljer, som hun havde indsigt i fra sin egen tid som organisationens revisor.

Da hun efterfølgende forhørte sig i revisorforeningen, om det kunne være et problem, fik hun til hele bestyrelsens overraskelse at vide, at hun på den baggrund overhovedet ikke måtte sidde i organisationens bestyrelse i de kommende 12 måneder.

Det betød, at hun trak sig med øjeblikkelig virkning, og så blev næstformand Torben Andersen formand.

Og ikke alene er han blevet formand – han er også blevet konstitueret som leder af hovedkontoret i Hellerup. Et job, som han ikke modtager løn for, oplyste han.

Han har afløst Hans-Jørgen Knudsen, der var midlertidig ansat og blandt andet agerede talsmand for Kim Hartzner i ugerne efter fyringen og genansættelsen. Hans Jørgen Knudsen stoppede i organisationen i juli.

Erkendte nepotisme
I sine indledende bemærkninger kom formanden også ind på andre af de kritikpunkter, der har været rejst i løbet af sommeren.

Det ene – at der skulle være rod i økonomien – afviste han pure. Det handler om, at organisationen har valgt en regnskabspraksis, som måske ikke er den mest optimale, som han udtrykte det. Praksissen bliver undersøgt af et revisionsfirma, og han forventer, at der kommer en afklaring inden næste generalforsamling.

Der har også været beskyldninger om nepotisme i Mission Øst, men det er der ikke noget af nu, forsikrede Torben Andersen.

Han erkendte dog, at det tidligere har været tilfældet, og at det drejede sig om, at Kim Hartzners sønner har været lønnet i organisationen.

Alt for lav egenkapital
Årsregnskabet viste, at egenkapitalen er på lige over en million kroner – helt præcis 1.044.565 kroner. Det er i underkanten, erkendte Torben Andersen og fortalte, at økonomer anbefaler, at en organisation med en økonomi af Missions Østs størrelse, bør have en egenkapital på omkring tre millioner kroner.

Det er noget, bestyrelsen arbejder for skal ske, men formanden kom ikke med en konkret plan for, hvornår målet vil være nået.

Netop den lave egenkapital kombineret med underskudsgarantien var, som nævnt, nogle af de væsentligste stridspunkter i juni.

Ingen konsekvenser for organisationen
Hverken Torben Andersen eller Peter Drummind-Smith, konstitueret generalsekretær, mener, at organisationen har lidt nogen særlig skade på grund af de interne stridigheder og det kaotiske forløb.

Over sommeren har omkring én procent af medlemmerne og støtterne opsagt deres medlemsskab eller faste donation. Det svarer til normalen, for der er altid nogle, som falder fra af den ene eller anden årsag, forklarede Torben Andersen.

Både han og Peter Drummond-Smith er faktisk overraskede over, hvor lidt tumulten i organisationen har betydet i forhold til opbakningen blandt medlemmer og støtter, sagde de til Globalnyt.

Formanden har modtaget tre henvendelser fra medlemmer, der var utilfredse med Kim Hartzners exit fra posten som generalsekretær. 

Beskeden til eventuelt utilfredse medlemmer er: ”Kontakt os, og tal med os.”

Torben Andersen udtalte i juli, at et af hans mål var, at ”professionalisere” organisationen. Det udtryk fortryder han lidt nu, for det kunne lugte af, at organisationen hidtil har fungeret uprofessionelt. Det mener han ikke, sagde han til Globalnyt umiddelbart efter generalforsamlingen i Hellerup.

Det, han hentydede til, var, at organisationen skal ændres fra en grundlægger-styret organisation til en organisation, hvor der ansættes folk med særlige ledelseskvalifikationer til at køre organisationen, mens grundlæggeren så koncentrerer sig om det, han er bedst til.

I dette tilfælde at skabe begejstring og rejse penge til organisationens arbejde.

”Skulle nok have truffet beslutningen tidligere”
I sin nye rolle i Mission Øst skal Kim Hartzner fungere som fundraiser og ambassadør.

Det var Kim Hartzner selv, der tog beslutningen om at træde tilbage som generalsekretær, fortæller Torben Andersen.

I løbet af deres samtaler efter at Torben Andersen havde afløst Pia Jensen som formand, virkede det, som om det gik op for Kim Hartzner, at han i virkeligheden allermest havde lyst til at lægge noget af det administrative arbejde som øverste chef for organisationen fra sig og hellige sig hjælpearbejde og fundraising.

Skulle Kim Hartzner have truffet den beslutning tidligere?, spørger Globalnyt.

Ja, det skulle han nok, lyder det fra Torben Andersen. Kim Hartzner havde dog også været i dialog med den tidligere bestyrelse om, at han skulle have en anden rolle og stoppe som generalsekretær, fortæller han videre.

Fungerende generalsekretær Peter Drummond-Smith er britisk og har base i Bruxelles. Men når bestyrelsen begynder at se sig om efter en ny generalsekretær, så bliver det en dansker, sagde Torben Andersen. Det er vigtigt, fordi organisationen er dansk og har sit bagland i Danmark, forklarede han.

Peter Drummond Smith fortsætter dog på posten året ud – og måske længere. Det er en kompliceret affære at finde en ny generalsekretær, siger Drummond Smith, og hverken han eller formanden vil sætte tid på, hvornår en ny, fast generalsekretær kan være på plads.