Danske studerende skal ud af den danske andedam og finde løsninger på Kenyas fødevare- og energiproblemer

Under den kenyanske vicerektor Stephen Kiamas besøg hos DTU var han blandt andet rundt og høre om de studerendes projekter og startups.


Foto: Christian Daniel Koldbech.
Forfatter billede

17. april 2023

DTU er et dansk, nationalt universitet. Men universitetet skal også have et globalt udsyn og bidrage til udviklingen af bæredygtige løsninger verden over. Det mener rektor på DTU, Anders Overgaard Bjarklev, der torsdag mødtes med vicerektor Stephen Kiama fra University of Nairobi på campus i Lyngby for at annoncere et nyt samarbejde mellem de to universiteter.

Det danske universitet har i forvejen allieret sig med en række universiteter i lande som Indien, Mexico, New Zealand og Sydkorea. Og nu går turen mod det østafrikanske land, der ifølge Anders Bjarklev huser et af de bedste universiteter på det afrikanske kontinent.

Rektoren mener, at det er en god mulighed for danske studerende at blive eksponeret for andre landes udfordringer, når de skal finde løsninger. Ikke mindst efterspørger de studerende selv et mere globalt fokus og muligheden for at bruge deres viden ude i verden.

“Hvis vi har en dansk studerende, der har nogle gode idéer, får vedkommende nu mulighed for at komme ud og se en større verden og måske finde ud af, at det produkt han eller hun har, ikke behøver at blive begrænset til et marked på 5,7 millioner mennesker,” siger Anders Bjarklev med henvisning til Kenyas knap ti gange større befolkning.

Danske studerende skal ud i verden

Samarbejdet mellem Nairobi og Lyngby er en viderebygning af DTU’s ambition om at skabe samarbejdspartnere i hele verden til gavn for danske virksomheder og studerende, men også for de respektive landes bæredygtige udvikling.

Det er Udenrigsministeriet, der har opfordret DTU til at søge mod Kenya, hvor mange danske virksomheder opererer. I Nairobi er der desuden en stærk dansk diplomatisk repræsentation, og Dansk Industri har et kontor i hovedstaden.

Rektor Anders Bjarklev ser en klar fordel i, at den danske ambassade kan skabe kontakt mellem universiteterne og danske virksomheder i landet. Det betyder, at de studerende kan bidrage til virksomhedernes udvikling af produkter, og omvendt kan virksomhederne tilbyde de studerende studiejob og indsigt i det kenyanske marked.

Et samarbejde med potentiale

Universitetet i Nairobi har et stærkt fokus på teknologi, bæredygtighed og innovation. Under torsdagens præsentation af det nye samarbejde i DTU’s Skylab fortalte Stephen Kiama, at kenyanske studerende er en vigtig del af landets innovationskraft.

De har blandt andet været med til at udvikle maskiner, der bruger solenergi til at tørre fødevarer for at øge holdbarheden. Og de har udviklet et kemikaliefrit produkt til landbruget, som forbedrer nitrogenindholdet i jorden og skaber bedre forhold for afgrøder.

“Klimaforandringerne og de afledte konsekvenser som tørke, fødevareusikkerhed og internt fordrevne personer er nogle af de udfordringer, vi skal bidrage til at løse på universitetet – og det kan ikke gå stærkt nok,” sagde han.

Rektor på DTU, Anders Overgaard Bjarklev, og vicerektor Stephen Kiama fra University of Nairobi.
Foto: Christian Daniel Koldbech.

Selvom samarbejdet stadig er i sin spæde start, kan Anders Bjarklev allerede nu se flere områder, hvor de to universiteter kan få glæde af hinanden. Kenya kæmper med fødevareusikkerhed, men er i fuld fart med at udvikle på det område, og DTU har også en stærk profil inden for fødevarer. Samtidig er danskerne kendt for udviklingen af bæredygtig energi, mens kenyanerne har taget vindenergien til sig.

“Vi skal finde ud af, hvor vi kan bidrage med noget fra dansk side, som både gavner de danske virksomheder, men også passer til kenyanernes behov. Og så er det afgørende, at også de studerende og professorerne har en interesse i at beskæftige sig med lige netop det, vi ender med,” slutter Anders Bjarklev.

To lande, ét mindset

Det er vigtigt at have for øje, at DTU ikke bare kan overføre danske studerendes produkter og løsninger til det kenyanske marked og vice versa. Det mener Anders Bjarklev, der understreger, at de to lande står over for vidt forskellige udfordringer, hvad end det handler om klima, grøn omstilling og sociale forhold.

Den danske stat kæmper med, at vi bliver flere og flere ældre, mens fødselsraten forbliver forholdsvis uændret. Omvendt er 80 procent af Kenyas befolkning 35 år eller derunder, mens en markant andel af denne gruppe er arbejdsløse. Stephen Kiama mener, at universitetet har et ansvar for at skabe nye og flere arbejdspladser til de unge kenyanere.

“Vi har et land med en masse unge mennesker, som er uden arbejde og indkomst. Den form for usikkerhed skaber ustabilitet for vores land. Så for vores lands skyld – for økonomien og for velfærden – skal universitetet arbejde med at skabe innovative løsninger og ikke mindst arbejdspladser,” sagde den kenyanske vicerektor på scenen i DTU’s Skylab.

Trods landenes forskelligheder mener Anders Bjarklev ikke, at der er specielt stor afstand mellem Danmark og Kenya, når det handler om mindset.

“Vi vil gerne have vores universiteter til at hjælpe de samfund, vi er en del af. Det er det, jeg hver morgen står op for, og det samme gør han (Stephen Kiama, red.). Det er ikke nogen kæmpemæssig grøft, vi står over for. For vi tænker faktisk meget ens og kan lære rigtig meget af hinanden,” siger han.