Kultur til din weekend: et mærkværdigt magasin, Israel-Gaza i ørerne og festmusik uden statsborgerskab

Lyt til den vidunderlige duo fra Golanhøjderne, som er en af ugens anbefalinger.


Foto: TootArd.
Forfatter billede

12. oktober 2023

Weekenden er lige rundt om hjørnet. Derfor disker redaktionen op med tre anbefalinger til, hvordan du kan bruge dine fridage i selskab med kultur, der gør dig klogere på verden.

Globalnyts anbefalinger til din weekend

Globalnyt guider dig hver uge til, hvad du kan bruge din weekend på, hvis du vil blive klogere og mærke verdens puls.

Men har du selv læst en medrivende bog, hørt en god podcast, set en spændende kunstudstilling, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til [email protected] eller oprette en begivenhed i vores kalender.

Laurits har en svaghed for smukke magasiner. Det havde han også for ti år siden, da han på en café i det sydlige Spanien faldt for et magasin om kultur, historie og geografi fra den islamiske og arabiske verden. Trods den noget besynderlige sponsor bag magasinet, synes han, at du skal give det et kig.

Pernille følger, som så mange af os, med i de hjerteskærende hændelser, der finder sted i Gaza og Israel. Hun savner dog mere baggrund og perspektiv i de nyheder, der lige nu fylder i mediebilledet. Det har hun fundet i en podcast.

Jeg selv blev forelsket på sommerens Roskilde Festival. Forelsket i en duo fra de besatte Golanhøjder, som mixer arabisk pop og disco med ægte natklubstemning, som jeg siden da har lyttet til igen og igen. Nu anbefaler jeg dig at gøre det samme.

Som altid har vi også et par korte anbefalinger til begivenheder, der finder sted de kommende dage. Du kan blandt andet komme inden for i et flygtningehjem eller kigge i dagbøger fra krigen i Ukraine. Dem finder du til allersidst i artiklen.

LÆS et virkeligt (vid)underligt magasin

Anbefalet af journalist og redaktør Laurits Holdt.

For mere end ti år siden sad jeg på en café i Sydspanien, og mine øjne faldt på et magasin. Jeg er generelt til fals for flotte magasiner, men jeg kan ikke huske, hvad det var der fangede mig her. Det er nærliggende at tro, at det var de utroligt flotte billeder og nogle temaer, som jeg ikke lige havde set i andre magasiner. Det var i hvert fald ikke navnet, for det lyder som en magasin for oliebranchen – ‘AramcoWorld’?! Navnet vender jeg tilbage til.

Magasinet handler geografisk om den arabiske og islamiske del af verden og tematisk om kultur, historie og geografi i bred forstand. Men – og det kommer det underlige ind – der er ingen (som i INGEN) referencer til det, vi i det daglige hører fra de dele af verden. Ingen desperate migranter, som vover sig ud på Middelhavet i slidte både og småskibe, ingen borgerkrig i Syrien og intet om Talibans undertrykkende styre i Afghanistan, for bare at nævne nogle få.

Navnet på det magasin, som Laurits har hevet frem for hylderne, leder måske nok tankerne hen på et brancheblad for olieindustrien. Men lad dig ikke snyde. For inden i gemmer sig spændende fortællinger om kunst og historie fra den arabiske og islamiske verden og ikke mindst sindssygt smukke billeder.

I det seneste nummer er der for eksempel et portræt af en smykkedesigner fra Cairo, som også kommer omkring håndværkstraditioner og kulturhistorie, en artikel om mangroveskove, og om hvordan man forsøger at genskabe dem i lande som De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien. Fra et tidligere nummer kan jeg huske en artikel om genopblomstringen af folkemusik i Rajasthan i det nordvestlige Indien.

Det er glansbillede-versionen af den arabiske og islamiske verden vi får præsenteret – ligesom i magasinerne i lommen foran os i flyet. Men kan man se ud over det – og videre ud over at magasinet udgives af Saudi Aramco – det statlige saudi-arabiske olieselskab, som vist nok er verdens største olieproducent (og for nogle vil den cocktail alene være nok til at skubbe det dyrt producerede magasin væk med en lang pind) – så kan man altså blive både inspireret og oplyst. Om for eksempel geografi, historie, arkitektur, kunst og madtraditioner fra nogle regioner, som ofte kan fremstå som formørkede, kaotiske og konfliktfyldte.

Magasinet er gratis og kan bestilles på hjemmesiden, hvor man også kan læse artiklerne og se endnu flere billeder, end der er plads til i magasinet.

LYT til the Guardians nyhedspodcast og få Israel-Gaza konflikten forklaret i dybden

Anbefalet af chef for partnerskaber Pernille Brix.

Der er få historier, der er så vanskelige at dække objektivt som konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Og når situationen eksploderer på så voldsom vis som i disse dage, er det en god ide at springe direkte til de allerbedste kilder.

Den britiske avis The Guardian er et fyrtårn indenfor udenrigsdækning og leverer ikke mindst en formidabel dækning af Mellemøsten. Kan man lide at lytte til sine nyheder, vil jeg varmt anbefale den daglige podcast Today in Focus, der på godt 30 minutter leverer en grundig analyse af en aktuel historie fra den globale nyhedsstrøm. I udsendelsen mandag den 9. oktober giver avisens erfarne Mellemøstkorrespondent en både saglig og detaljeret analyse af baggrunden for Hamas´ spektakulære angreb på Israel, forventningerne til Israels reaktion, perspektiverne for konfliktens udvikling og de alvorlige konsekvenser angrebet vil få for regionen fremadrettet. Selv lyttere med indgående kendskab til situationen vil få tilfredsstillet deres nyhedsbehov her, og selvom krisen udvikler sig dramatisk, repræsenterer udsendelsen stadig en af de bedste overblik, jeg har hørt denne uge.

Fordi mediernes fokus lige nu uvægerligt er på at følge udviklingen time for time, så der bliver endnu mindre plads til baggrund og perspektiv end vanligt, vil jeg anbefale at supplere med også at lytte til Today in Focus fra den 7. juli. Her kommer the Guardians Israel-korrespondent Bethan McKernan med en trist men meget præcis forudsigelse af det voldelige vendepunkt i konflikten, vi ser nu. Det vil være, fortæller hun, en uundgåelig reaktion på den konservative israelske regerings optrapning af besættelsen af Vestbredden og jernring om Gaza, men også på det palæstinensiske selvstyres katastrofale mangel på at levere løsninger eller tålelige levevilkår for sin desillusionerede befolkning.

The Guardian står fast på det fornemme princip, at kvalitetsjournalistik skal være gratis og tilgængelig for alle. En grundtanke vi deler på Globalnyt i øvrigt. Du kan derfor frit lytte til Today in Focus her.

DANS dig hele vejen til Beiruts natklubber

Anbefalet af journalist Emma Katrine Bremer Holmgaard.

Lad dig forføre til en svedig mellemøstlig natklub, hvor hypnotiserende arabisk disco og funk fylder dansegulvet. Duoen TootArd, der består af brødrene Hasan og Rami Nakhleh, formår at skabe en stemning, så man ikke kan andet end at overgive sig til dansen. Det var da også tilfældet for mig, da jeg i sommer stod på Roskilde Festival og oplevede musikken for første gang, omringet af vibrerende kroppe og den lugt af sved, som kroppene efterlod i luften under teltet.

Siden da har jeg været storlytter af TootArds musik. Ikke mindst deres seneste album, Migrant Birds, der er en hyldest til arabisk pop og disco fra 80’erne og en kærlighedserklæring til festkulturen og den flamboyante stemning fra Beiruts natklubber. Der er mildest talt fuld knald på retro-trommemaskiner, arabiske synthesizere og gyldne pophooks.

Som titlen på albummet antyder, er bandet optaget af ideen om en nomadisk utopi sat over for en politisk virkelighed med indskrænkende grænser. En tankegang, som i den grad er skrevet ind i TootArds kunstneriske dna. Duoen stammer nemlig fra de besatte Golanhøjder og er egentlig statsløse. Deres forrige album, Laissez Passer, er navngivet efter et særligt dokument, de må anskaffe for at rejse. Heldigvis kender deres musik ingen grænser, og jeg krydser fingre for, at de snart ligger turen forbi København!

DET KAN DU OGSÅ OPLEVE

Gå på kunstmuseum og bliv klogere på, hvad det vil sige at bo i et midlertidigt flygtningehjem

To meget forskellige virkeligheder mødtes, da et flygtningehjem i går rykkede ind på det moderne kunstmuseum Louisiana nord for København.

DRC Dansk Flygtningehjælp har – i samarbejde med Lifeshelter – bygget et eksempel på et midlertidigt flygtningehjem i Søhaven på Louisiana. Hjemmet er indrettet som et eksempel på, hvordan der kan se ud i et midlertidigt flygtningehjem. Derudover kan man læse om, hvad det vil sige at være på flugt, og om Mama Amman, der har boet i den samme slags hjem som det i Søhaven. Det er også muligt at se film fra forskellige flygtningelejre rundt om i verden.

Har du børn med, kan I tage forbi Louisianas Børnehus, hvor det er muligt at tegne et hjem til en flygtning. Efterfølgende kan man uploade tegningen til vores hjemmeside og deltage i konkurrence om at få udstillet sin tegning i Børnehuset. Aktiviteten i Børnehuset kan både give anledning til vigtige samtaler om de kriser, der foregår ude i verden, og til at slippe kreativiteten løs.

Marker dagen, hvor Columbus kom til Amerika – fra de oprindelige folks perspektiv

At Columbus “opdagede” Amerika, fejres mange steder i verden, og Columbus Dag er en feriedag i flere lande i Nord- og Sydamerika. Men for de oprindelige folk som levede i de områder før europæernes ankomst, er der intet at fejre.

Derfor har organisationen Peru Solidaritet valgt i stedet markere dagen med et fokus på de oprindelige folks kultur, historie, musik og mad. Der vil også være besøg af en historiker fra Peru, som vil fortælle om konsekvenserne af kolonisering og uafhængighed for oprindelige folks udvikling og udviklingen af ​​demokratiet i Peru.

Arrangementet foregår i Union på Nørrebro i København den 13. oktober kl. 17-20.30, og det er gratis at deltage.

Få et kig ind i krigsdagbøger fra Ukraine

Kom forbi Ukraine House på Christians havn på fredag den 13. oktober og oplev husets aktuelle udstilling ‘Brave to Witness: Ukrainian War Diaries’ – et multidisciplinært projekt, der fremviser visuelle, poetiske og musikalske krigstidsdagbøger skrevet af ukrainske kunstnere, digtere og musikere. Aftenen vil byde på guidede ture, artist talks og workshops for børn. Og så vil der desuden blive vist en stor projektion på væggen ud mod havnen skabt af den prisvindende ukrainske animator Mykyta Lyskov.

Læs mere om programmet her.


Det var alt for denne gang. Må du have en dejlig weekend!