AAU-studerende hjælper fattige brasilianske “skraldebørn”

lixao_da_estrutural_15053169913
Thomas Jazrawi

Da verdens næststørste losseplads lidt uden for Brasilia blev lukket sidste år og erstattet af et supermoderne genbrugsenter, var det et kæmpe fremskridt for millionbyen i forhold til at komme af med affald.

Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse torsdag

For de næsten 1.000 børn og voksne, som overlevede ved at finde mad og ting i andre folks skrald, var det til gengæld en katastrofe. De fik fjernet deres livsgrundlag.

Nu er studerende fra Aalborg Universitet (AAU) gået i gang med et projekt, som skal hjælpe de tidligere skraldere og deres børn med at etablere et nyt og bedre liv.

Projektet er et internationalt og tværdisciplinært studenterdrevet megaprojekt, som er forankret i FN’s verdensmål og har resulteret i, at tolv studerende og to undervisere fra universitetet har kastet sig ind i den brasilianske kamp mod fattigdom og sygdom.

“Lossepladsen var livsgrundlaget for familier fra den nærliggende slumbebyggelse. Ofte arbejdede både børn og voksne sammen, og selv om det var under sundhedsfarlige forhold og i en ulidelig stank, var det en måde at få mad på bordet på. Mange er født på lossepladsen og har levet hele deres liv der”, fortæller Emma Elida Ravn, der læser Teknoantropologi på 6. Semester.

Skal hjælpe skraldere til at opnå bedre sundhed og økonomi

De studerende fra AAU er blevet bedt om at hjælpe med at opbygge et program for de tidligere skraldere og deres børn. Sådan et program skal blandt andet kunne tackle de mange helbredsproblemer, som de ekstremt fattige mennesker lider under.

“De har behov for at få viden, som man ikke kan forestille sig i Danmark. Det gælder for eksempel sundhedsforhold, hvor mange af dem lider af sygdomme uden at vide det. Det drejer sig blandt andet om tuberkulose og sukkersyge”, fortæller Daniel Lund Kjær, der også læser Teknoantropologi på 4. semester.

Et andet område, hvor de Aalborg-studerende hjælper, er i forhold til matematikundervisning. De brasilianske skraldere har været vant til at leve fra den ene dag til den næste og har eksempelvis aldrig haft en bankkonto.

Nu får de løn én gang om måneden og skal planlægge, hvordan pengene skal bruges. Det er de slet ikke vant til.

“Vi hjælper med et IT-system til matematikundervisning. Det er inspireret af et tidligere projekt i fattige områder i Sydafrika”, forklarer Robert Nedergaard Nielsen, der læser Internetteknologier og Computersystemer på 4. semester.

“Vi kan helt sikkert gøre en kæmpe forskel for både børn og voksne her. Selv om det kan virke som et arbejde op ad bakke, er der også meget håb,” siger han.

Får stor støtte til projektet

Projektet fra AAU modtager stor lokal opbakning i Brasilien, og de studerende og deres vejledere samarbejder med en lokal studenterorganisation, Grupo Gestao, som sikrer den lokale forankring af projekterne.

Den danske ambassade i Brasilia, FN’s udviklingsprogram UNDP, den Brasilianske centralbank, University of Brasilia og direktøren for det nye genbrugscenter støtter også op om projektet.

“Arbejdet med FN’s verdensmål, eksempelvis inden for uddannelse, sundhed og bekæmpelse af fattigdom, passer perfekt med Aalborg Universitets undervisningsmodel, der er problembaseret læring. Vi har fat i nogle projekter, hvor de studerende lærer en masse, og som kan gøre en forskel for mange mennesker”, fortæller en af de deltagende undervisere, Giajenthiran Velmurugan.

De studerende er i Brasilien fra den 28. januar til 1. februar. Planen er at fortsætte samarbejdet som en del af de studerendes semesterprojekter henover foråret og forhåbentligt også fastholde samarbejdet på længere sigt.

De studerende har fået støtte til turen fra blandt andet IT-Vest, Otto Mønsteds Fond og Aalborg Universitet. Den Brasilianske studenterorganisation Grupo Gestao har gjort det muligt for de studerende at bo gratis hos andre studerende under besøget.