Khalida Popal var med til at starte det afghanske kvindelandshold i fodbold i 2007. Det var to år efter, at Afghanistans første demokratiske valg nogensinde blev afholdt. Et valg, hvor næsten halvdelen af de opstillede kandidater var kvinder.
Men kun fire år senere i 2011, da Obama begyndte at trække de amerikanske tropper ud af landet, blev Khalida Popal tvunget til at forlade sit hjemland og flygte til Danmark, fordi hun modtog dødstrusler for at udfordre Talibans konservative værdier.
Khalida Popal
Født 1987, Kabul.
Tidligere anfører og medstifter af det afghanske fodboldlandshold for kvinder.
Flygtede til Danmark i 2011.
Direktør og stifter af organisationen Girl Power, som sigter mod at styrke flygtninge- og indvandrerkvinders rettigheder og adgang til sport.
Siden da er hun forblevet en særdeles aktiv stemme i debatten om afghanske kvinders menneskerettigheder.
I 2014 stiftede hun NGO’en Girl Power, og da Taliban overtog magten i Afghanistan i 2021 stod hun bag en spektakulær redningsaktion, hvor det lykkedes at evakuere 205 afghanske kvindelige fodboldspillere og deres familier.
Fra sit hjem i Nordsjælland er hun i dag vigtig stemme for de afghanske kvinder, og den stemme er ikke imponeret over Vestens ageren under Afghanistans forfald.
“Det jeg oplever udspille sig i Afghanistan lige nu er et kæmpe hykleri fra Vestens side. De trådte ind i Afghanistan i 2001 med løfter om at forsvare kvindernes rettigheder, men nu har de fuldstændigt vendt ryggen til Afghanistan. For en kvinde som mig, som flygtede fra Afghanistan som konsekvens af min kamp for kvinders rettigheder, og fordi jeg startede et kvindefodboldhold, gør det virkelig ondt at se,” siger 35-årige Khalida Popal.
Taliban kan presses
I dag bor fodboldspilleren i Helsingør og arbejder til dagligt som programleder hos fodboldakademiet “Right to dream”, som ejer FC Nordsjælland. Og som stifter og direktør af Girl Power hjælper hun med at styrke flygtninge- og indvandrerkvinders adgang til sport.
Gennem uddannelse, sportsaktiviteter og advocacy-kampagner kæmper Girl Power lige nu for at støtte flygtningepiger i bl.a. asylcentrene i Avnstrup, i Sandholmlejren og i Sjælsmark. Og organisationen tilbyder lederkurser for kvinder i Danmark, Tyskland og Grækenland.
Vesten har et kæmpe ansvar for at sikre en minimumsgrænse for overholdelsen af menneskerettighederne.”
Khalida Popal er overbevist om, at Taliban-styret kan presses. I 2022 fik Taliban slukket for uddannelse og kultur, men ikke sikret afghanernes sundhed, økonomi eller fred, skrev Globalnyt i en analyse tidligere på året. Det betyder, at landet er mere afhængige af den vestlige udviklingsbistand end nogensinde før.
“De omkring 40 millioner dollars, som strømmer fra Vesten til Afghanistan i udviklingsbistand ugentligt, går direkte til Taliban, som uden at overholde basale menneskerettigheder får lov til at administrere pengene og fortsætte ved magten uden, at de vestlige donorlande stiller krav,” siger Khalida Popal.
“Det gør virkelig ondt at se, at 20 års kamp for bedre rettigheder og en hel ung generations indsats for at blive ligestillet, nu bliver sat tilbage i tiden. Vi er ikke kun blevet svigtet af de afghanske mænd og ledere, men i ligeså høj grad af den vestlige verdens ledere, som sender en lind strøm af donationer til Afghanistan uden at presse Taliban til at overholdende internationale menneskerettigheder,” mener Khalida Popal.
Ikke kun de afghanske kvinders kamp
I øjeblikket følger hun bedrøvet med i nyheder om kvindelige aktivister og demonstranter, som bliver tilbageholdt og tortureret af det militante og islamistiske regime, når de protesterer mod nye kønsdiskriminerende og undertrykkende forbud i landet.
Siden den 15. august 2021, da Taliban overtog magten i Afghanistan, og præsident Ashraf Ghani forlod landet, kvinders rettigheder blevet gradvist udvisket.
Først blev det ulovligt for piger at gå i skole. I december blev det forbudt for kvinder at gå på universitetet universitet, og få dage efter var det også slut med kvinder i lokale og internationale NGO’er. Det seneste kvindeforbud kom i lørdags, da Taliban fratog dem retten til at tage private universitetsoptagelsesprøver, hvilket er en skærpelse af det eksisterende forbud mod kvinders uddannelse.
“Taliban vil deaktivere kvinderne, som de gjorde, sidst de sad ved magten. De vil fratage kvinder deres helt basale menneskerettigheder, som de er født med, og de bruger religion til at legitimere deres love. Men selv islam understøtter ikke deres love,” mener Khalida Popal.
“Den her kamp er ikke de afghanske kvinders kamp alene. Vesten har et kæmpe ansvar for at sikre en minimumsgrænse for overholdelsen af menneskerettighederne.”
Vil have det afghanske kvindelandshold tilbage
Talibans krænkelser af kvinders rettigheder går ikke kun udover deres uddannelse, arbejde og færden i det offentlige liv, men også evnen til at kunne agere som selvforsørgende og bidrage til husholdningens økonomi. I en tid med humanitære kriser, en barsk vinter og med 95 procent af de afghanske husholdninger i mangel på fødevareforsyninger, er Talibans ageren en bekymrende forværring af situationen i landet, mener Khalida Popal.
“Talibans eneste fokus er at udslette kvinder og reducere deres rolle til hjemmet, og verden ser passivt til.”
“Da Vesten indgik en fredsaftale med Taliban og senere forlod Afghanistan, lod de kvinderne være i stikken og afslørede sit eget hykleri. De bildte os ind, at Taliban havde forandret sig, men Taliban er præcis de samme, som piskede kvinder på fodboldstadioner og undertrykte kvinder for 20 år siden. Nu ser vi deres sande ansigt og det er kvinderne, der betaler prisen.”
Igennem Girl Power har Khalida Popal den seneste måned startet en international indsats for at advokere for, at de afghanske fodboldspillere i eksil kan blive officielt godkendt af FIFA til at spille kampe. Hun skrev blandt andet i et debatindlæg i det britiske medie The Guardian sammen med den pakistanske nobelprisvinder og menneskerettighedsforkæmper Malala Yousafzai:
”Nu bør Fifa bruge sin magt til også at sende en besked til Taleban: Kvinder hører til på arbejdet, i klasseværelset og på fodboldbanen.”
På den måde håber hun at skabe fornyet bevågenhed om de overtrådte menneskerettigheder og samtidig lade de afghansk kvindefodbold fortsætte kampen mod Taliban på udebane.
”Det vil give kvinder mulighed for at spille fodbold på lige fod med andre landshold og empower andre kvinder til at trodse det konservative kvindesyn,” lyder det fra Khalida.