Anti-torturorganisation: Det går støt fremad i Tunesien

Laurits Holdt

Der er fremskridt på flere områder i kampen mod tortur i Tunesien. Den danske organisation DIGNITY arbejder tæt sammen med myndighederne om, at styrke efterforskning og retsforfølgelse i sager om tortur.

DIGNITYs direktør, Karin Verland i samtale med Tunesiens forrige præsident, Moncef Marzouki.

KØBENHAVN, 13. februar 2015 (DIGNITY): Mens det arabiske forår er forvandlet til en vinter i mange andre lande, skrider den demokratiske proces sikkert frem i Tunesien.

Sidste år blev en ny grundlov vedtaget. Det første demokratiske valg er gennemført, og samtidig er der stor velvillighed til at udrydde tortur i landet.

DIGNITY har været med i den sidste del af arbejdet fra begyndelsen, og nu begynder arbejdet at bære frugt.

FN’s Højkommissariat for Menneskerettigheder (UNOHCHR), som har en aftale med den tunesiske domstolsstyrelse om at tilbyde menneskerettighedsundervisning til dommere og anklagere, har meddelt DIGNITY, at de vil benytte en DIGNITY-guide til dommere og anklagere.

Guiden er udarbejdet af DIGNITY, under det tunesiske justitsministerium, og gør det klart, hvilke krav der er til dommeres og anklageres efterforskning og retsforfølgelse af torturbødler.

”Vi er meget glade for, at arbejdsgruppen i Tunesien nu er helt selvkørende. Arbejdsgruppens kapacitet er blevet opbygget og fungerer nu selvstændigt. Samtidig har vejledningen fået sit eget liv uden for DIGNITYs projekt. Det er i tråd med Danidas krav om bæredygtighed og kapacitetsopbygning, og vi er meget tilfredse med, at vores arbejde nu bærer frugt. Det er utrolig vigtigt resultat,” understreger Jo-Anne Prudhomme, jurist i DIGNITY.

Første skridt mod landsdækkende torturregister

Fra og med marts skal alle domstole i Tunesien afrapportere til Inspection Générale, en myndighed der fører tilsyn med dommernes arbejde, om antallet af sager om ægtefællevold, sager mod politiet og tortur.

Afrapportering vil give Tunesien overblik over antallet af klager og sagernes udfald.

DIGNITY har sammen med det tunesiske justitsministerium været drivkraften bag registret og ser frem til få det endeligt implementeret.

”Lige nu har vi ingen viden om, hvor mange sager, der egentlig er. Det vil sige, at vi heller ikke har nogle konkrete oplysninger om udbredelsen af straffrihed. Den nye afrapportering til registret giver os mulighed for at se, hvor mange gange, der er klaget over politiet, og hvordan anklagemyndigheden og domstolene har håndteret klagerne. Gennemsigtighed og muligheden for at få stillet bødler til ansvar for deres handlinger er essentielt for et land, hvor straffrihed har været en epidemi i årtier,” fortæller Jo-Anne Prudhomme.

Input til parlamentsudvalg

Den sidste gode nyhed fra Tunesien er, at arbejdsgruppen er blevet bedt om at komme med input til det udvalg som netop nu sidder og arbejder på en revision af den tunesiske retsplejelov og straffeloven.

”Lovene skal opdateres, så de lever op til den nye grundlov og Tunesiens internationale forpligtelser. Arbejdsgruppens opgave bliver at give input til, hvor de mener, hullerne findes i de eksisterende love,” forklarer Jo-Anne Prudhomme.