Australien sender alle bådflygtninge til Papua Ny Guinea

Laurits Holdt

I det kommende år får ingen flygtninge, der kommer til australske farvande lov at blive i landet. Op til det kommende valg anlægger det regerende Labour-parti en hård linje, der angiveligt skal bekæmpe menneskesmugling.

Regeringen i Australien har indgået en aftale med regeringen i nabolandet Papua Ny Guinea om at alle bådflygtninge, der ankommer til Australien bliver sendt til lejre i Papua Ny Guinea. Aftalen gælder ind til videre i et år.

De bådflygtninge, der opfylder de internationale definitioner på en flygtning blive tilbudt ophold i Papua Ny Guinea mens de, der ikke kan leve op til definitionerne bliver sendt tilbage til deres eget land eller et tredje land.

Det betyder, at selv folk der flygter fra krig eller forfølgelse men ankommer med båd til Australien ikke har mulighed for at få ophold i landet. Landet vil dog fortsat modtage flygtninge på anden vis.

Som et led i aftalen mellem de to lande dækker Australien udgifterne i forbindelse med flygtningenes ophold i Papua Ny Guinea og det forventes også at den australske stat vil betale i hvert fald noget af udgifterne til sundhed og uddannelse for flygtningene.

Den australske premierminister Kevin Rudd fra arbejderpartiet Labour er på det rene med, at hans regering anlægger en hård linje. Men det er nødvendigt, siger han, for at komme menneskesmuglingen til livs.

Både oppositionen til højre og til venstre for regeringen er kritisk.

Tony Abbott, der leder det liberale parti, der ligger til højre, byder den nye hårde linje velkommen, men siger at hans parti er den bedste garant for at den hårde linje bevares i fremtiden.

Fra venstre side af parlamentet siger lederen af det grønne parti, Christine Milne, at premierministren og arbejderpartiet med det nye tiltag har overhalet det liberale parti i ondskabsfuldhed.

Der skal være valg i Australien den 7. september og de to store partier Labour og det liberale parti står nogenlunde lige i meningsmålingerne.