De seneste år har været præget af politisk turbulens for det lille ferieparadis Maldiverne i Det Indiske Ocean.
Mandag stod det klart, at landets præsident, Abdulla Yameen Abdul Gayoom fra Progressive Party (PPM), har tabt valget til oppositionens kandidat, Ibrahim Mohamed Solih fra Maldivian Democratic Party (MDP).Nyheden fik de maldiviske vælgere til at feste i gaderne søndag aften.
”Beskeden er høj og tydelig. Folk i Maldiverne vil have forandring, fred og retfærdighed, sagde Solih – der i Maldiverne blot kaldes Ibu – på et pressemøde på valgaftenen.
Yameen har erkendt sit nederlag, skriver den engelsksprogede netavis Maldives Independent.
”Jeg mødtes med Ibrahim Mohamed Solih, som vælgerne i Maldiverne har valgt til at være den næste præsident. Jeg har lykønsket ham,” sagde Yameen mandag.
Autoritært styre
Under præsident Yameens ledelse har østaten været rystet af den ene politiske krise efter den anden, som har fået landets rundt regnet 300.000 indbyggere til at ønske forandring.
I løbet af sine fem år ved magten er præsident Yameen blevet berygtet for at have fængslet mange af sine politiske modstandere eller tvunget dem i eksil.
Mange fremtrædende medlemmer af oppositionen har været sigtet for ”terrorisme” i sager, hvor der ikke var skyggen af et bevis.
Så sent som aftenen inden søndagens valg ransagede politiet oppositionens hovedkvarter i hovedstaden, Malé.
På mange andre fronter har han også kørt en særdeles autoritær ledelsesstil. Han lukkede på et tidspunkt parlamentet ned, efter dets medlemmer havde stemt imod ham ved en mistillidsafstemning – og han overlevede et par forsøg på at stille ham for en rigsret ved at tage kreative metoder i brug, blandt andet med et forbud mod, at parlamentarikere kunne skifte parti. Det gjorde han for at undgå, at hans eget parti, PPM, kom i mindretal i parlamentet.
Hans regering er blevet beskyldt for at lukke munden på kritikere og have slået ned på medierne. Flere journalister er blevet anholdt, nogle er ”forsvundet” og andre sendt i eksil, mens kritiske aviser er blevet lukket.
Yameen beskuttede også at trække Maldiverne ud af Commonwealth-fællesskabet i 2016, efter han havde fået skarp kritik for den menneskeretslige situation i det lille land.
Brik i regionalt magtspil
Valget i Maldiverne er vigtigt, fordi østaten er blevet en brik i et magtspil mellem Kina og Indien, skriver britiske BBC.
Kina har under Yameens styre fået øget indflydelse i regionen, og den afgående præsident har bragt sit land tættere på Kina og allieret sig med især Saudi-Arabien, som ifølge flere iagttagere også har spillet en rolle i, at landet har taget en drejning i retning af en mere konservativ form for islam.
USA og Indien glæder sig over Solihs valgsejr. Indiens premierminister, Narendra Modi, var en af de første internationale ledere, der ringede Solih op for at lykønske ham med valgsejren og invitere ham på besøg i Indien, efter han er blevet indsat.
Mere end ét parti på stemmesedlen
Valgets sejrherre – Solih – er en erfaren politiker, der har siddet i parlamentet siden 1994 og som spillede en vigtig rolle i etableringen af et flerpartisystem i 2009.
Yameen blev valgt som præsident ved et omstridt valg i 2013, hvor han besejrede den tidligere præsident Mohamed Nasheed fra MDP, som sammen med Solih arbejdede for at sikre, at de maldiviske vælgere kunne stemme på mere end ét parti. Søndagens valg var kun det tredje i Maldivernes historie, hvor der var mere end et enkelt parti på stemmesedlen.
Ved valget i 2013 så det i første omgang ud til, at Nasheed og det øvrige MDP havde et stort forspring i optællingen af stemmer. Men store uenigheder om valgets gang førte til, at resultatet blev annulleret. Derpå vandt Yameen et genvalg med en meget snæver margen.
Mange danskere vil sikkert huske den unge og karismatiske Nasheed for, at han som præsident repræsenterede Maldiverne ved det store klimatopmøde i København i 2009, hvor han formåede at sætte sit land øverst på dagsordenen. Men efter at han fratrådte præsidentposten, blev han idømt 13 års fængsel ved en retssag, der ifølge Amnesty International og flere andre menneskeretsorganisationer var ”en parodi på retfærdighed”.
For et par år siden fik Nasheed lov at forlade fængslet for at modtage nødvendig lægebehandling i Storbritannien, hvor han i dag har fået politisk asyl.