I 2019 besatte en gruppe kvinder fra forskellige oprindelige folkeslag i Argentina på fredelig vis landets indenrigsministerium. Gennem 11 dage forsøgte de 22 kvinder at råbe regeringen op.
Latinamerikansk filmfestival 2023
Cinemateket slår dørene op for 10. udgave af Latinamerikanske filmfestival. Festivalen kører fra 1. til 30. juni, og arrangørerne lover sang, dans, litteratur, debat, fotoforedrag – og ikke mindst de traditionsrige receptioner med drinks eller et godt glas vin.
Mange af filmene ledsages af forskellige typer arrangementer – debatter, receptioner og introduktioner fra instruktører eller kendere af kultur, politik, historie og tendenser i de latinamerikanske lande.
Festivalen er skabt af Cinemateket og kulturorganisationen Casa Latinoamericana i samarbejde med blandt andet ti landes ambassader.
Globalnyt er partner på festivalen og vi bringer en række artikler, der tager læserne med bag filmlærrederne.
Se festivalens program og bestil billetter på Cinematekets hjemmeside.
De krævede en ende på den destruktion af økosystemer, territorier og menneskeliv, de mente, plagede deres lokalsamfund. kvindernes aktion fik navnet ”La rebelión de las flores” (’blomsternes oprør’).
”Argentina er et diktatur”
“Der er ikke demokrati i Argentina, der er diktatur,” siger aktivisten og forfatteren Moira Millán, den mapuche-kvinde, der stod i spidsen for aktionen.
Hun fortæller over telefonen fra Argentina, at fire andre mapuche-kvinder og 11 børn lige nu sidder arresteret som politiske fanger.
”Blot for at forsvare faunaen i deres område. Den ene af dem er en machi, en medicinkvinde,” tilføjer Moira Millán forarget.
Ifølge Intercontinental Cry, en non-profit nyhedsorganisation med fokus på oprindelige folk, klima og menneskerettigheder, har otte ud af ti indfødte kvinder været ofre for voldtægt og/eller fysisk vold. Syv ud af ti oplever mishandling fra politiet og statens sikkerhedsrepræsentanter.
Moira Millán fortæller i dokumentarfilmen La rebelión de las flores, at hun betragter disse uretfærdigheder og den måde, hvorpå staten og virksomheder driver rovdrift på natur og miljø, som sider af samme sag. Én samlet ødelæggelse af grundlaget for lokalbefolkningens liv.
Sammenhold på tværs
Kvinderne, der besatte ministeriet, kæmpede for en betydelig del af de argentinske borgere. Næsten en million mennesker (små tre procent af den samlede befolkning) definerer sig som medlem af den oprindelige befolkning.
Argentinas oprindelige folk er en sammensat flok. De kommer fra 35 forskellige oprindelige folkeslag, der har hver deres individuelle sprog, traditioner og kultur. De kvinder, der indtog ministeriet i 2021, omfattede bl.a. Mapuche-, Guaraní- og Qom-folkene.
En succesfuld revolution?
Moira Millán vil ikke kalde La rebelión de las flores en succes i ordets egentlige forstand:
”Vi mødte megen racisme og ligegyldighed og fik ikke umiddelbart noget konkret resultat ud af vores krav.”
Alligevel er hun ikke helt så pessimistisk i forhold til, hvad de opnåede med deres protest:
“Det hjalp os at kunne tale mere åbent om den seksuelle vold og ødelæggelse af jorden, som vi oplever, og vi fik etableret en politisk og social dagsorden.”
Se filmen og mød instruktøren
Du kan lære mere om kvindernes kamp i Maria Laura Vasquez’ dokumentar La rebelión de las flores (2021), der vises søndag den 18. juni kl. 13.45 som del af årets Latinamerikanske Filmfestival i samarbejde med Casa Latinoamericana.
Maria Laura Vasquez deltager i en Q&A via skype efter visningen.
Billetter og mere om filmen: https://www.dfi.dk/cinemateket/biograf/events/event/kvindekamp-pa-argentinsk/film-debat
Du kan følge Moira Ivana Millan på instagram via @moiraivanamillan
Artiklen er skrevet af Emilia Boeng Nordland, som er tilknyttet Cinemateket.