BØRNEfonden på vej ud af Kap Verde i Atlanten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den store danske NGO, BØRNEfonden, trækker sig over de næste fem år ud af ø-nationen Kap Verde ud for Afrikas vestkyst, skriver fonden i en pressemeddelelse tirsdag. Det skyldes, at det går så godt for landet.

”Kap Verde har gennemgået en stor udvikling de seneste årtier og tjener i dag som eksempel for afrikanske nationer. Der er opnået markante fremskridt på vigtige nøgleparametre som bl.a. skolegang og sundhed,” siger direktør i BØRNEfonden, Bolette Christensen, der i disse dage er i Kap Verde for at fortælle nyheden til kapverderne.

Det er på baggrund af den positive udvikling i landet, at Børnefonden nu indleder sin tilbagetrækning.

“Kap Verde er i dag nået langt, og det er med stolthed, at vi kan sige, at man er nået i mål med to af BØRNEfondens kerneområder: Skolegang og sundhed for børn. Da det første sponsorbarn for 23 år siden fik en dansk sponsor, var det kun 71 procent af landets børn, der kom i skole. I dag starter 99 procent af børnene i første klasse, og 91 procent klarer sig hele vejen igennem grundskolen,” anfører Bolette Christensen.
 
Også sundheden blandt Kap Verdes børn er i dag bedre end nogensinde.

I 1990 døde 46 ud af 1.000 børn inden deres et-års fødselsdag. Men i dag er det tal faldet til 29 udaf 1.000 og er dermed blandt Afrikas laveste. BØRNEfonden har med sine 23 år i landet spillet en rolle heri, hedder det.
 
”Vi arbejder i 15 af Kap Verdes 22 kommuner, der dækker 72 procent af befolkningen. Sammen med vore sponsorer kan vi sige, at vi har været med til at skabe væsentlige forbedringer for det meste af et lands befolkning på to meget vigtige børneområder – sundhed og skolegang,” siger Bolette Christensen.

Hun fremhæver, at fondens lange afskedsvarsel er planlagt for at sikre den bedst mulige overdragelse af udviklingsaktiviteterne til myndigheder og lokale samarbejdspartnere.

”Vi vil sikre lokale kræfter i Kap Verde det bedst mulige afsæt til at fortsætte arbejdet, når det om fem år bliver tid til at sige farvel”, slutter Bolette Christensen.

Tilføjelse U-landsnyt.dk:

Gennemsnitsindkomsten hos de ca. 525.000 indbyggere på de i alt 18 kap verdiske atlanterhavsøer ligger betydeligt over grænsen for, hvor rigt et u-land må være, hvis det skal kunne modtage statslig bistand fra Danida.

Øgruppen ligger 500 km ud for Vestafrikas kyst og blev opdaget af portugiserne i 1456. Øerne var portugisiske indtil selvstændigheden i 1975. I dag er bl.a. en gryende turisme en af indtægtskilderne.

Det officielle sprog er portugisisk, men indbyggerne taler også portugiser-kreolsk. Se mere om forskningen i kreolske sprog på
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/nyt-job/vil-kortl-gge-kreolsprog

Yderligere oplysninger hos:
Direktør Bolette Christensen via pressekonsulent
Jacob Stærk på tlf. 51 20 35 94 eller e-mail:  [email protected]