Buhari lover hård kurs mod Boko Haram

Forfatter billede

I sin tiltrædelsestale siger Nigerias nye præsident, at han vil sætte alle kræfter ind på at bekæmpe landets største sikkerhedsproblem, Boko Haram. Verden over lyder der positive reaktioner på valget i Afrikas største økonomi.

Muhammadu Buhari vil bruge alle midler for at få bugt med Boko Haram, den militante gruppe der har forårsaget mindst 13.000 menneskers død i det nordøstlige Nigeria og sendt 200.000 på flugt.

Det siger den nyvalgte præsident i sin tiltrædelsestale onsdag.

”Boko Haram vil snart stifte bekendtskab med styrken i vores fælles vilje og engagement for at udrense terroren fra denne nation og bringe freden tilbage,” sagde Buhari i sin tale, hvor han understregede, at der venter Nigeria et ”hårdt og hastende” arbejde forude.

Den nyvalgte præsident lovede samtidig, at han vil arbejde sammen med den afgående præsident, Goodluck Jonathan, som overdrager embedet til Buhari den 29. maj.

Jonathan har fået ros for, at han erkendte sit nederlag da det stod klart, at Buhari havde fået omkring 2,5 millioner stemmer mere end ham.

Der var frygt for, at valget kunne ende blodigt, som det var tilfældet i 2011, da Jonathan vandt over Buhari.

Ros for et fredeligt valg

Reaktionerne på valget er positive over store dele af verden.

Magtskiftet i Nigeria betegnes fra FN’s side som ”et bevis på modenheden i Nigerias demokrati”. FN roser Nigeria for at have undgået den bølge af vold, der hærgede landet efter det seneste valg, og som kostede omkring 800 mennesker livet.

USA’s præsident, Barack Obama, hyldede begge præsidentkandidater for at have gjort deres til, at valget ikke skulle ende voldeligt.

”De seneste par dage har vist verden, i hvor høj grad Nigeria er forpligtet over for de demokratiske principper,” sagde den amerikanske præsident ifølge Wall Street Journal.

En konverteret demokrat

I Nigeria har skeptikere udtrykt bekymring, fordi de husker Buharis halvandet år lange styre i 1983-1985.

Dengang slog han ned på opposition og fængslede omkring 500 kunstnere og anderledes tænkende i løbet af sine halvandet år ved magten.

Men Nigeria har forandret sig siden Buharis militærstyre i 1980’erne og det har Buhari tilsyneladende også selv, skriver Kevin Seiff i Washington Post:

”Buhari har byttet sin grønne militæruniform ud med en traditionel kjortel. I en tale i London i sidste måned beskrev han sig selv som ‘en konverteret demokrat der er klar til at operere under demokratiske normer’”.

Fængslede Fela Kuti

Britiske og amerikanske aviser er dog ikke sene til at pege ud, at den nye præsident er manden, som i 1980’erne fængslede Nigerias vel nok mest kendte musiker gennem tiderne, Fela Kuti.

”Fela Kuti ville sikkert have været begejstret over den første fredelige magtoverdragelse i Afrikas største demokrati, men forfærdet over, at Muhammadu Buhari vender tilbage,” skriver den britiske avis The Guardian.

Avisen påpeger, at Fela Kuti blev anholdt omkring 200 gange af forskellige regimer, men at han kun sad fængslet i en længere periode under netop Buhari.