Borgerkrig i borgerkrigen truer i Yemen

gettyimages-1159066827
Gravsteder for nogle af den mere end fem år lange borgerkrig i Yemen.
Foto: Mohammed Hamoud/Getty Images
Laurits Holdt

13. august 2019

Borgerkrigen i Yemen tog en ny drejning, da en separatistgruppe, som tidligere har kæmpet sammen med den internationalt anerkendte regering, i den forløbne uge tog kontrol med den store havneby Aden i den sydlige del af landet. Regeringen betegner aktionen som et ”kup”.

Byen var hovedsæde for landets regering fordi hovedstaden Sana’a siden 2014 har været kontrolleret af Houti-bevægelsen, der er regeringens modpart i borgerkrigen. Men efter separatisternes magtovertagelse er regeringen rykket til Saudi-Arabien, hvor præsident Hadi i forvejen opholder sig.

Det er styrker fra gruppen Southern Transitional Council (STC), der nu har magten i Aden. Gruppen, der ønsker at løsrive den sydlige del af landet, er trænet og støttet af de Forenede Arabiske Emirater, som sammen med sin nære allierede Saudi-Arabien deltager i borgerkrigen på regeringens side.

De internationale styrker i landet, som domineres og ledes af Saudi-Arabien, har været i kamp med separatisterne i den forgangne uge. Ifølge FN har kampene kostet mindst 40 liv og såret 260.

Verdens værste humanitære krise

Især Saudi-Arabien har brugt voldsomme militære midler i forsøget på at nedkæmpe oprørerne men intet tyder på at bevægelsen er ved at bukke under.

Krigen betegnes af FN som den værste humanitære krise i verden for øjeblikket og med potentielt tre parter i krigen i stedet for som hidtil to, er der risiko for at situationen for landets indbyggere bliver om muligt endnu mere alvorlig.

Krigen, som begyndte i marts 2015, har kostet titusinder af liv og sendt flere end tre millioner af de 28 millioner indbyggere på flugt.

Store dele af infrastrukturen er blevet ødelagt af krigen og det betyder blandt andet, at næsten 18 millioner, ifølge tal fra FN, ikke har adgang til rent drikkevand og sanitet. Det betyder videre, at sygdomme som kolera har gjort hundredetusinder syge i løbet af krigen.

Og sygdommene har god kår, for sundhedssystemet er også mere eller mindre brudt sammen. Det betyder, at knap 20 millioner mennesker ikke har mulighed for at komme til lægen eller få behandling på klinikker eller hospitaler.

Fødevaresituationen er også yderst kritisk. Landets vigtige havne har i flere omgange været lukket og det har været svært at skaffe mad nok til landets indbyggere.

Borgerkrig i borgerkrigen

De Forenede Arabiske Emirater har i høj grad koncentreret sig om den sydlige del af Yemen, hvor emiraternes militær har trænet lokale styrker til at bekæmpe islamistiske grupper, som emiraterne anser for at være for ekstremistiske og farlige for emiraterne.

Både emiraterne og Southern Transitional Council er ifølge flere analytikere utilfredse med regeringens indsats mod Houti-bevægelsen og præsident Hadi i almindelighed mens Saudi-Arabien satser fuldt ud på regeringen og Hadi, som holder til i den saudiske hovedstad Riyadh.

Flere kendere af konflikten har i blandt andet BBC og CNN spekuleret over om den nye udvikling betyder, at der er en splittelse på vej mellem Saudi-Arabien og de Forenede Arabiske Emirater.

Det afvises dog af Riad Kahwaji, der er direktør for Near East and Gulf Institute for Military Analysis, i Dubai, som er en af de syv emirater i de Forenede Arabiske Emirater. Ifølge mediet Deutsche Welle siger han, at de to lande er så tæt, at Saudi-Arabien må være helt med på at emiraterne trapper militært ned i Yemen. Han siger videre, at emiraternes træk kan skyldes, at landet forbereder sig til en eventuel krig mellem Iran og Saudi-Arabien, hvor de Forenede Arabiske Emirater med meget stor sikkerhed vil kæmpe sammen med Saudi-Arabien.

Landet blev samlet efter imperiernes exit

Den sydlige del, med Aden som hovedstad, var selvstændig indtil 1990, hvor Nord- og Sydyemen blev forenet. Nordyemen blev selvstændigt da det ottomanske imperium gik i opløsning efter første verdenskrig og Sydyemen blev selvstændig efter Storbritannien trak sig ud efter flere års kamp mod oprørere i 1968.

Magtkampen mellem politiske ledere fra nord og syd udviklede sig til en tre måneder lang borgerkrig i 1994, som blev vundet af Nord.

Krigen der danner fundamentet for den aktuelle humanitære katastrofe begyndte i 2004, da hæren og oprørsstyrker under ledelse af præsten og politikeren Hussein al-Houthi stødte sammen. Al-Houthi blev dræbt og bevægelsen tog hans navn. Gruppen har sit udspring i landets nordlige bjergegne og medlemmerne tilhører shia-grenen af islam.

Som andre shia-grupper i regionen, for eksempel i Libanon og Irak, bliver Houti-bevægelsen støttet af Iran. Den støtte har været med til at få Yemens store nabo i nord, Saudi-Arabien, til at gå ind i krigen på regeringens side i 2015, fordi de to regionale stormagter kæmper og magt og indflydelse.

Sammen med Saudi-Arabien kom den nære allierede de Forenede Arabiske Emirater. Men landet, der består af syv mindre emirater, begyndte tidligere på sommeren at trække en væsentlig del af sine tropper ud af Yemen.