Tid: 15/11/2018 16:30 til 15/11/2018 18:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5, 1353 Kbh, bygning 1, lokale 1.1.18

Arrangør: N/A

Debat: Har vi brug for flere babyer?

Efter årtiers fokus på global overbefolkning med deraf følgende præventions- og familieplanlægningsprogrammer, står mange lande verden over over for et nyt problem: mangel på babyer.

I Danmark har fertilitetsraten ligget under 2 siden 1970’erne, og selv Kina overvejer at droppe deres restriktioner efter 40 år med stram familieplanlægning. I 2018 bor over halvdelen af verdens befolkning i såkaldte ’lavfertilitetslande’ hvor fødselstallene er stagneret under tærsklen for generationsfornyelse. Reproduktionssygdomme er nu så hyppige, at hvert 12. barn i Danmark undfanges i sundhedsvæsenet.

Årsagerne er mange: præventionsmidler er nu tilgængelige verden over, ungdomslivet med dets forpligtelsesfrie rammer er blevet forlænget, flere kvinder end nogensinde før får lange uddannelser, hvilket traditionelt set betyder en udskydelse af familiedannelsen, og unge par udskyder familiedannelsen med henvisning til karriere og bolig. Dette og meget mere bliver en udfordring, når vi som mennesker er udrustet med en biologi, hvor evnen til at få børn er knyttet til en begrænset periode i livet og som overhovedet ikke har flyttet sig trods det, at vi lever længere og længere. Det tidspunkt i livet, hvor vi kan få børn er i dag det samme som for vores oldeforældre.

Men over for lavfertilitetslande står fx Afrika, hvor befolkningen forventes at stige markant i det 21. århundrede. Så er det egentlig ikke fint, at der nogen steder bliver født færre babyer, når verden – ikke mindst lande som Kina – synes at være overbelastet af netop for mange mennesker? Er mangel på babyer overhovedet et problem i et land som Danmark? Eller, er tiden kommet til, at der skal ændres fokus fra prævention til undfangelse? Er politikere klar til at italesætte familiedannelse som en national prioritet? Skal patienter med reproduktionssygdomme fortsat behandles anderledes end patienter med andre typer af sygdomme? Hvilke konsekvenser har lavfertilitet for familielivet og for hver enkelt af os som individ? Kom med til et debatarrangement om konsekvenserne af lavfertilitet i Danmark, Kina og verdenen.

Panelister:

· Pernille Fenger, Chef for UNFPA’s Nordiske Kontor UNFPA (FNs befolkningsfond)

· Sisse Marie Welling, Sundheds- og Omsorgsborgmester i København

· Søren Ziebe, Klinisk Professor, Fertilitetsklinik, Rigshospitalet

· Ayo Wahlberg, Professor MSO, Antropologi, København Universitet

Moderator:

Tilmelding her

Tilbage til oversigten