Gå til hovedindhold

Mobile menu

Togetherness - afrikanske skulpturer og malerier

Tid

Lørdag, 1. september 2018 - 12:00 til Torsdag, 20. september 2018 - 12:00

Sted

KunstSmedjen Roskilde

Udstillingen er et kulturmøde med nogle af Afrikas stærke nye kunstnere – i maleri og skulptur.

Udstillingen omfatter udvalgte shona skulpturer af nogle af Zimbabwes bedste kunstnere samt malerier af to af Kenyas nyere kunstnere. Både skulpturer og malerier er indsamlet af Birgitte Balslev-Olesen som med sin mand Christian Balslev-Olesen har boet og arbejdet i både Kenya og Zimbabwe i mange år.

Zimbabwe betyder ’house of stone’ og shonafolket har en gammel tradition for stenkunst. En kunstform de har fornyet, mange kunstnere er kommet til og flere har høstet international anerkendelse.

Skulpturerne er lavet af kunstnere i forskellige kunstnerkollektiver omkring hovedstaden Harare og i Tengenenge Art Village i den nordlige del af Zimbabwe.

Om shona kunsten har Picasso i 1984 sagt:

‘Everything I need to know about Africa is in these objects’

På udstillingen vises malerier af to kunstnere fra Nairobi Allan Githuka og Joseph Cartoon. Begge er stærke repræsentanter for en ny kunstnergeneration i Kenya. De har begge vundet flere priser og har haft flere hundrede udstillinger.

Udstillingen hedder Togetherness der er navnet på én af de udstillede shona skulpturer og fordi det udtrykker en central afrikansk livsforståelse i form af vigtigheden af at høre sammen. Og malerierne fra Kenya handler om vigtigheden af fællesskab - eller manglen på samme.

Ved ferniseringen af udstillingen Togetherness lørdag den 1. september medvirker Miriam Mandipira. Hun er født og opvokset i Zimbabwe men bosiddende i Danmark.

Miriam Mandipira er Danmarks nye store jazz- og gospelsangerinde. I 2016 vandt hun prisen ’Årets Danske Blues Navn’. Hun er blevet betegnet som Zimbabwes bedste jazz/blues sangerinde og nævnes både i sit hjemland og i Sydafrika, som det sydlige Afrikas ” Queen of the Blues”.