Danmark i strategisk partnerskab med et land, der – engang – var et u-land

Forfatter billede

Fremtidens partnerskab – Sydkorea og Danmark styrker samarbejdet om værdier og interesser og indgår en alliance for “grøn vækst”, hedder det i en pressemelding fra udenrigsministeriet torsdag.

Under det sydkoreanske statsbesøg har Sydkorea og Danmark indgået et strategisk partnerskab. Det tager udgangspunkt i en række af Danmark og Sydkoreas nationale, regionale og globale interesser og bygger samtidig på de mange værdier, som landene er fælles om.

Det strategiske partnerskab vil være en central platform for en styrkelse af det dansk-sydkoreanske samarbejde – også på den internationale arena i de kommende år, hedder det.

Et centralt element i partnerskabet er en grøn vækstalliance, som præsidenten og statsministeren torsdag lancerede på en konference om grøn vækst i Eigtveds Pakhus i København.

Konferencen blev arrangeret af Udenrigsministeriet i samarbejde med Dansk Industri, Klima- og Energiministeriet og Videnskabsministeriet og samlede beslutnings-tagere fra erhvervslivet, forsknings- og udviklingsverdenen og en række ministerier.

I forbindelse med lanceringen blev der indgået en lang række aftaler på både statsligt niveau og mellem danske og sydkoreanske forsknings-institutioner, private virksomheder, interesseorganisationer m.v.

Aftalerne drejer sig om samarbejde på en stribe områder, der alle har det til fælles, at de skal medvirke til at fremme grøn vækst i Danmark og Sydkorea – og globalt.

Statsminister LarsLøkke Rasmussen (V):

– Samarbejdet handler om de nationale udfordringer og muligheder, som vi står over for, men også om de internationale dagsordener, som vi har en fælles interesse i. For Danmark vil Sydkorea være en nøglepartner i et Asien, som i disse år er i rivende udvikling. I samspil med den omfattende frihandelsaftale mellem EU og Sydkorea, der træder i kraft den 1. juli, er der med det strategiske partnerskab og den grønne vækstalliance skabt en god platform for fremtiden – ikke mindst for dansk erhvervsliv og dansk eksport.

Udenrigsminister Lene Espersen (K):

– Regeringen arbejder i disse år målrettet på at styrke forholdet og samarbejdet med de fremadstormende vækstøkonomier.

– Efter etableringen af det strategiske partnerskab med Kina i 2008 og med de stærke partnerskabs- og samarbejdsaftaler, der blev indgået med Indien i december 2010 og Brasilien i marts/april 2011, er det strategiske partnerskab med Sydkorea endnu et vigtigt element i bestræbelserne på at styrke Danmarks placering og fremtidsmuligheder.

– I partnerskabet med Sydkorea er det ikke mindst samarbejdet om vækst – grøn vækst – der står i centrum. Men også på det bredere udenrigspolitiske samarbejde om internationale dagsordener har Sydkorea og Danmark meget at byde hinanden. Det skal vi udnytte i de kommende år.

Parallelt med lanceringen af det strategiske partnerskab var statsministeren i Eigtveds Pakhus vært for et møde, der knæsatte det globale offentligt-privat partnerskab om grøn vækst, som står bag det kommende Global Green Growth Forum i Danmark til oktober.

Det skete sammen med den koreanske præsident, danske og koreanske ministre, en repræsentant fra Mexico, danske og internationale erhvervsledere samt deltagere fra internationale organisationer som UN Global Compact, OECD, International Energy Agency og Verdensbanken/IFC.

Aftaler indgået i regi af den grønne vækstalliance den 12. maj 2011

På ministerielt niveau har Klima- og Energiministeriet inden for området for klima og energi indgået en aftale med Korean Ministry of Knowledge Economy omkring intensiveret samarbejde om udvikling af lav-emmisions strategier, så vel som grønne vækststrategier (bl.a. til gavn for udviklingslande).

Ligeledes blev der inden for energiområdet underskrevet en fælles erklæring mellem Energistyrelsen og dens sydkoreanske modpart, Korea Energy Management Corporation (KEMCO), om fornyet samarbejde inden for energieffektivitet og opbygningen af en vedvarende energisektor – en aftale der følger op på en aftale fra 2009.

Videnskabsministeriet og dets koreanske counterpart forpligtede hinanden på sammen at undersøge muligheden for at indgå en aftale om forskning og innovation for at fremme samarbejde om grøn teknologi. Udenrigsministeriet/Global Green Growth Forum (3GF) sekretariatet indgik en aftale med det sydkoreanske Global Green Growth Institute om forberedelsen af 3GF til oktober.

På forskningssiden indgik Danmarks Tekniske Universitet (DTU) en aftale med Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) om oprettelsen af et fælles forsknings-center, der skal skabe ramme for fælles forskning i bæredygtige løsninger til gavn for samfund og erhvervsliv i Danmark og Sydkorea.

Interesseorganisationen Vindmølleindustrien (Danish Wind Industry Association, DWIA) indgik en aftale med deres sydkoreanske modpart Korea Wind Energy Industry Association (KWEIA) angående fremme af kommercielle relationer og samhandel mellem danske og koreanske virksomheder inden for alle aspekter af vindkraftteknologi og markedsfremme.

På virksomhedsniveau blev der indgået 3 aftaler.

1) Danfoss indgik en aftale med Samsung C&T Corporation om udveksling af teknologiske kompetencer samt udvikling af strategisk og kommercielt samarbejde inden for energieffektivitet i bygninger og fjernvarme.

2) Topsøe Fuel Cell indgik en aftale med SK Holding Co. Ltd om et fremtidigt samarbejde mellem de to virksom heder inden for ny energiteknologi, der sigter mod kommercialisering af brændsels cel lepro dukter til decentral kraft-varme produktion.

3) Dong Energy indgik en aftale med Korea Electric Power Corporation (KEPCO) med det formål at stimulere et uformelt samarbejde, der kan føre til gensidig udveksling af information og videndeling omkring grønne teknologier, som bidrager til højere energieffektivitet og reduceret CO2-udledning (fx Smart Grid, vind- og bioenergi).

På det kommunale område og virksomhedsområdet indgik Københavns Kommune, H2Logic, Foreningen Hydrogen Link Danmark og Hyundai Motor Company & Kia Motors Corporation en aftale om etablering af et grundlag for en markedsintroduktion af brintbiler og -tankstationer i Sydkorea, i Danmark og mere specifikt i København frem mod 2015.

Specifikke tiltag vil omfatte skabelsen af demonstrationsprojekter som kontinuerligt øger antallet af brintbiler, og som sikrer et landsdækkende netværk af brinttankstationer i de to lande i 2015.

BAGGRUND

Danmark og Sydkorea

Samhandelen mellem Danmark og Sydkorea er vokset betydeligt siden begyndelsen af 1980erne. Fra et niveau på omkring 120 mio. kr. i 1980 tidobledes vareeksporten til Sydkorea i det efterfølgende årti.

I perioden 2004-2008 intensiveredes samhandelen yderligere og vareeksporten steg med omkring 30 pct. således, at Sydkorea i dag er Danmarks tredjestørste marked i Asien (hvis Kina og Hongkong regnes for ét marked).

Sydkorea er i rivende udvikling. På det kommercielle område har Danmark en klar interesse i at få del i udviklingen og transformationen af den sydkoreanske økonomi. Danmark har også bredere udenrigs- og udviklingspolitiske interesser i at styrke samarbejdet og dialogen på en række udvalgte områder med den centrale asiatiske aktør og betydende internationale spiller, som Sydkorea udgør.

SYDKOREAS grønne ambitioner

Den sydkoreanske strategi ’Low Carbon, Green Growth’ og den danske ’Energistrategi 2050’ vidner om begge landes engagement. Når det kommer til grøn teknologi og bæredygtig udvikling kan Danmark betegnes som en ’first mover’ og Sydkorea som ’fast mover’, hvilket danner basis for et givtigt samarbejde for begge parter.

Sydkorea satser massivt på grøn vækst og har afsat 2 pct. af BNP (83,7 mia. US dollar) til grønne investeringer over de næste fem år.

For Sydkorea er målsætningen at gå fra en position som verdens syvendestørste forbruger af olie, den fjerdestørste energiimportør og det OECD-land med den laveste energieffektivitet til en reduktion af CO2-udledninger med 30 pct. og samtidig bevare årlige vækstrater i størrelsesordenen 5-7 pct.

Disse målsætninger vil blive forfulgt gennem massive investeringer i grøn infrastruktur samt forskning og udvikling i grønne teknologier. Der vil bl.a. blive satset på sol- og vindenergi. Vindenergisektoren alene ventes at vokse med 24 pct. årligt frem til 2020.

Det sydkoreanske erhvervslivs sammensætning, udviklingsstade og innovationskraft gør landet til en ideel strategisk partner for Danmark inden for klima-, miljø og energiteknologi. De massive sydkoreanske investeringer vidner om landets målsætning om at blive en af de ledende globale nationer inden for grøn vækst.

FRA fattigdom til front runner – Sydkoreas imponerende udvikling

Fra et udgangspunkt som et af verdens fattigste lande ved Korea-krigens afslutning i 1953, har Sydkorea i dag verdens 15. største økonomi.

Med en gennemsnitlig økonomisk årsvækst siden 1960 på knap 9 pct. er Sydkoreas BNI, korrigeret for købekraft, nu på højde med Italiens og New Zealands.

Baggrunden er bl.a., at sydkoreanerne er nogle af verdens bedst uddan-nede (97 pct. har gennemført en gymnasial eller teknisk uddannelse), mest hårdtarbejdende (i gennemsnit 2.357 arbejdstimer pr. person pr. år), og samtidig er de særdeles opfindsomme.

Sydkorea har arrangeret OL (1988), VM i fodbold (2002), har som det første ikke-G8 medlem afholdt et G20-topmøde (2010), holder Nuclear Security Summit i 2012 og er kandidat til værtskabet for COP18 i 2012.

Sydkorea, der i 1970erne modtog dansk udviklingsbistand, har siden januar 2010 været medlem af udviklingsdonorernes klub OECD/DAC med en ambition om at øge sin udviklingsbistand til 0,25 pct. af BNI inden for de næste 5 år.

Sydkorea er ganske enkelt et land med både ambitioner og vilje, slutter udenrigsministeriets beskrivelse.

Kilde:www.um.dk