Danmark sender 25 mio kr og tre teltlejre til Sydsudan

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Den humanitære katastrofe i Sydsudan får nu Danmark til at sende 25 millioner kroner i nødhjælp og tre bemandede teltlejre til landet, hvor en halv million mennesker er på flugt på grund af uroligheder.

FN har opgraderet den humanitære situation i Sydsudan til det højeste katastrofeniveau, det samme som i Syrien og Den Centralafrikanske Republik. FN appellerer samtidig det internationale samfund om i alt syv milliarder kroner til at dække befolkningens behov fra januar til juni måned.

Det har fået Danmark til at sende 25 millioner kroner og tre teltlejre med bemanding til landet, skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse søndag.

De 25 millioner kroner fra Danmark går gennem FN, der fordeler pengene til humanitære organisationer i Sydsudan.

Derudover har Beredskabs-styrelsen fået to millioner kroner til tre teltlejre, der skal sikre indkvartering for nødhjælps-arbejdere i de områder i Sydsudan, hvor de humanitære behov er størst.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen siger:

”Vi må og skal reagere på den humanitære krise i Sydsudan. Konflikten rammer oven i en allerede meget vanskelig situation. Det er nogle af verdens fattigste mennesker, der nu er drevet på flugt på grund af uroligheder. De ejer intet, børnene er fejlernærede og derfor må vi gøre alt, hvad vi kan, for at situationen ikke kommer helt ud af kontrol.”

FN oplever et kolossalt behov fra de hundredtusindevis af internt fordrevne sydsudanesere. Mange nødhjælpslagre er blevet udplyndret, og de fortsatte kampe mellem regeringsstyrker og modstandsgrupper vanskeliggør den humanitære adgang.

Oveni er regntiden på vej, og herefter bliver det endnu sværere at få hjælpen frem.

Akut nødhjælp og forebyggelse af flygtningestrømme

Danmarks samlede humanitære bidrag til Sydsudan i 2013 var på 160 mio. kroner. I 2014 er der indtil videre bevilget 77 mio. kroner til danske organisationers langsigtede arbejde i landet, som forventes at blive omlagt til akut nødhjælp.

”Vi må erkende, at situationen i Sydsudan lige nu ikke er til langsigtet udviklingsbistand. Vi skal give akut nødhjælp og forebygge flygtningestrømmene til nabolandene,” siger handels- og udviklingsministeren.

Ifølge FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, er 171.000 sydsudanesere allerede flygtet til nabolandene Uganda, Kenya, Etiopien og Sudan, hvor der på nuværende tidspunkt er store problemer med at skaffe tilstrækkelig nødhjælp. Det frygtes, at yderligere 350.000 vil flygte fra urolighederne i Sydsudan.