Opdateret 2. juni med kommentar fra Udenrigsministeriet.
Abdulhadi Al-Khawaja er fra den lille ø-stat Bahrain i Den Persiske Golf, men han og hans familie haft politisk asyl i Danmark siden 1991. Det er dog efterhånden mange år siden, at han sidst har sat fod på dansk grund, for i 2011 blev han anholdt under en demonstration i hjemlandet. Siden har han siddet i fængsel.
Al-Khawajas forbrydelse er modstand mod landets styre og dets krænkelser af menneskerettighederne, og det er noget som har sendt ham bag tremmer flere gange.
I 2011 rullede de omfattende protester i flere arabiske lande under fællesbetegnelsen Det Arabiske Forår, og styret i Bahrain frygtede at blive væltet.
Regeringen mente at protesterne var orkestreret af Iran, og Al-Khawaja og andre blev dømt af en militærdomstol under skrappe anti-terror-love. Han blev idømt livsvarigt fængsel.
Efter anholdelsen blev han udsat for tortur. I 2012 sultestrejkede han i 110 dage, og sultestrejken blev angiveligt først afsluttet, da myndighederne begyndte at tvangsmade ham.
Hverken Bahrain eller den 61-årige Al-Khawaja har fået meget opmærksomhed i de seneste år, men torsdag 2. juni bliver han tildelt Martin Ennals Prisen for sin indsats for menneskerettighederne. Han og to andre er blevet udvalgt af en jury med repræsentanter for ti menneskerettighedsorganisationer – herunder Amnesty International og Human Rights Watch.
Udenrigsministeriet oplyser at en repræsentant fra den danske FN-delegation i Geneve deltager i prisuddelingen af Martin Ennals Prisen.
Fra Udenrigsministeriet lyder det pr. mail:
”Regeringen følger forholdene for politiske fanger og menneskerettighedsforkæmpere i Bahrain tæt, hvor også den dansk-bahrainske menneskerettighedsforkæmper, Abdulhadi Al-Khawaja, har været fængslet siden 2011.”
“Fra dansk side har vi konsekvent taget menneskerettighedssituationen i Bahrain og løsladelse af arbitrært tilbageholdte personer op direkte over for Bahrain og i relevante internationale fora, herunder i FN og EU.”
“Regeringen fortsætter ufortrødent med at arbejde for at lægge pres på Bahrain for at forbedre menneskerettighedssituationen. For så vidt angår Al-Khawajas konkrete sag er der tale om en personsag, som er underlagt tavshedspligt.”
“Udenrigsministeriet har i hele forløbet ydet og yder fortsat konsulær bistand i sagen.”
Fra sit eksil i Danmark var Abdulhadi Al-Khawaja i 2001 med til at stifte organisationen Bahrain Center for Human Rights, som har sit kontor i det indre København.
Han har også engageret sig i kampen for menneskerettigheder i andre lande i den arabiske verden. Han har blandt andet været medlem af rådgiverpanelet hos Damascus Centre for Human Rights Studies, rådgiver for The Arab Group for Monitoring Media Performance, researcher hos Front Line Defenders og deltaget i en fact-finding mission i Irak for Amnesty International. I 2011 var han med til at stifte Gulf Center for Human Rights.
De to andre modtagere af prisen er Pham Doan Trang, som er journalist fra Vietnam og farmaceut og menneskerettighedsaktivist Daouda Diallo fra Burkina Faso.
Læs mere om Pham Doan Trang her og om Daouda Diallo her.