Nu skal kendt aktivist løslades: Sara skal stå i spidsen for ny indsats

Abudulhadi al-Khawaja sidder fængslet på ellevte år for sin kamp for ytringsfrihed, menneskerettigheder og retssikkerhed.


Foto: Søren Malmose/Amnesty Danmark
Morten Scriver Andersen

5. august 2022

Den dansk-bahrainske menneskerettighedsforkæmper Abdulhadi al-Khawaja har siddet fængslet siden 2011 i Bahrain. I mange år har der været stille omkring ham. Men efter han modtog Martin Ennals Prisen for sin indsats for menneskerettigheder i juni har familien set sit snit til igen at lægge pres på Bahrains regering for at få ham løsladt.

Derfor har de hyret Sara Katrine Brandt, der til dagligt er politisk rådgiver i Globalt Fokus, til at føre kampagne de næste tre måneder for at få sat kravet om en løsladelse af al-Khawaja på dagsordenen i Danmark såvel som Bahrain.

Læs også: Dansk-bahrainsk aktivist har været fængslet i 11 år – nu får han menneskerettighedspris

“Vi mener, det er en periode, som vil gøre det muligt at sætte rigtig meget fokus på det her. Så kan det godt være, at han ikke bliver løsladt i den periode, men vi vil i det mindste kickstarte det i den rigtige retning,” fortæller Sara Katrine Brandt, der har fået tre måneders orlov fra sit arbejde på Globalt Fokus.

Sara Katrine Brandt har taget orlov fra sit arbejde som politisk rådgiver for Globalt Fokus for at arbejde med løsladelsen af al-Khawaja. Foto: Privat

Tæt på i 2012

9. april 2011 blev al-Khawaja fængslet, da han deltog i fredelige protester mod styret i Bahrain og blev efter en tvivlsom retssag idømt fængsel på livstid. I 2012-13 lykkedes det at skabe en del opmærksomhed om kravet om løsladelsen i Danmark. 

“Der har været mange forskellige udenrigsministre i Danmark, som har haft den her sag på bordet. Tilbage i 2012 var der meget bevågenhed omkring det, og det var faktisk lige før, han blev løsladt, fordi der var offentlige udtalelser fra den daværende udenrigsminister. Det har vi så desværre ikke set siden,” siger hun.

Den daværende danske udenrigsminister, Villy Søvndal var i 2013 i Bahrain for at få menneskerettighedsforkæmperen løsladt. Et besøg, der dog ikke førte til mere.

“Det, der i deres øjne er en forseelse, er jo, at han har ytret sig i sin kamp for demokrati og menneskerettigheder, og det synes vi ikke er en forbrydelse, så vi har igen prøvet at lægge pres på,” udtalte Villy Søvndal dengang.

Vil have Mette Frederiksen til at reagere

I januar 2021 gik en lang række organisationer verden over – heriblandt Amnesty International, Human Rights Watch og International Media Support – sammen om et åbent brev. Heri opfordrede de statsminister Mette Frederiksen til at arbejde for, at den i dag 61-årige menneskerettighedsforkæmper blev løsladt og udleveret til Danmark. 

Det er stadig Sara Katrine Brandts mål.

“Hver gang Bahrain kommer på dagsordenen, så nævner Udenrigsministeriet det. Vi kunne godt tænke os, at det ikke kun nævnes, når Bahrain kommer op i FN’s menneskerettighedsråd og i andre sammenhænge, men at de selv sætter det på dagsordenen fra højeste niveau, med offentlige udtalelser fra statsministerniveau,” siger hun.

Men når det nu ikke har kunnet lade sig gøre de sidste 11 år, hvorfor skulle det så lykkes nu med en intensiv indsats over tre måneder?

Kronprinsen på prøve

Udover menneskerettighedsprisen fra juni og lidt nyvunden momentum i medierne, er der også et valg i Bahrain til november, som Sara Katrine Brandt vil prøve at udnytte. 

“Derfor går de meget op i international bevågenhed de næste par måneder og deres ry udadtil. Derudover er der en kronprins i Bahrain, som nu også er blevet premierminister, og som i hvert fald har sagt, at han er reformvillig. Det kan jo så komme an på en prøve, hvis han bliver bedt om at løslade Abdulhadi.”

Et kort som Danmark endnu ikke har spillet i det diplomatiske spil er at bringe de store danske virksomheder, som opererer i Bahrain, ind i ligningen.

“Der er jo flere danske virksomheder, der opererer i Bahrain. Hvis de kunne stå sammen med statsministeren, så ville de stå endnu stærkere. I Egypten var der en prominent menneskerettighedsforkæmper, der blev løsladt for nyligt. Han var fra Italien, og det skete blandt andet fordi en italiensk virksomhed gik ud og krævede det også,” siger hun og nævner Arla og Mærsk som mulige samarbejdspartnere.