Hvordan finder man ud af, hvor meget CO2 en regnskov oplagrer? Og hvad sker der, når den bliver fældet, hvor meget CO2 ryger så ud i atmosfæren? Og hvorfor er regnskove egentlig så vigtige, ikke bare for klimaet, men for de lokale, der bor omkring regnskoven? Det er nogle af de spørgsmål, danske gymnasieelever skal forsøge at besvare under et tretimers langt undervisningsforløb på Københavns Universitets SCIENCE fakultet dette forår, når de kommer på besøg på universitetet under gymnasiebesøgsordningen.
Undervisningsforløbet er et resultat af et samarbejdsprojekt mellem KU, Danmission i Cambodja og Tv-stationen dk4. Støttet af Danidas Oplysningsbevilling, har de tre parter i samarbejde produceret undervisningsmaterialet, som blandt andet indeholder en halv times TV-dokumentar og en 360 graders video, der giver eleverne mulighed for at komme en tur ind i den truede Prey Lang skov i det nordlige Cambodja.
Elever skal analysere smartphone data
Eleverne skal også analysere data om skovrydningen, som et lokalt netværk af skovaktivister igennem en årrække, blandt andet med støtte fra Danida, har indsamlet. Netværket indsamler denne data med smartphones og en special designet app, og udgiver årlige rapporter om regnskovens tilstand med analytisk assistance fra Københavns Universitet.
Seniorforsker Ida Theilade fra KU’s SCIENCE fakultet håber undervisningsforløbet kan bringe et fjernt problem – rydning af en regnskov i Sydøstasien – tættere på de danske gymnasieelever.
”Gymnasieeleverne bruger deres matematiske og biologiske viden til at regne på forskernes og netværkets nyeste data. Eleverne kommer til at opleve, at deres viden og erfaring med at arbejde tværfagligt og tænke nyt kan bruges til at løse et af verdens største problemer – klimaforandringer,” siger Ida Theilade.
”Vi håber også, at eleverne vil reflektere over, hvordan ny teknologi og brug af sociale medier kan være med til at skabe opmærksomhed på et globalt problem og på sigt føre til forandring,” tilføjer hun.
Udover at indsamle data bruger netværket sociale medier som et aktivt redskab i kampen for regnskoven – medlemmerne offentliggør den data de indsamler, og særligt det billedmateriale som dokumenterer den illegale skovhugst på Facebook.
Majken Søgaard er freelance journalist i Phnom Penh og tilknyttet Danmissions kontor i Cambodja.