Dansk sundhedsøkonom: Livsforlængende aids-behandling kan blive en fiasko i Afrika

Redaktionen

Eks-præsident Bill Clinton og Microsoft-millardær Bill Gates forsøger at kickstarte livsforlængende behandling af aidssyge i Afrika. Men det kan blive en fiasko, advarer dansk sundhedsøkonom i et interview med Information tirsdag.

Clinton Foundation har fået en aftale igennem, der markant sænker prisen på livsforlængende medicin til fattige i 13 lande i Afrika og Caribien. Aftalen indebærer, at 4 kopiproducenter vil tilbyde aids-medicin til en pris på 2,45 kr. pr. dag pr. patient. Det er en pris, som står i skarp kontrast til, at dagsprisen i Danmark ligger på ca. 200 kr. Clinton Foundation regner med, at der i 2008 vil være halvanden million hiv-positive i behandling i de 13 lande.

Siden oprettelsen af Bill & Melinda Gates Foundation i 2000 har fonden uddelt mere end 4 milliarder kroner til bekæmpels af aids og tuberkulose.

Anita Alban, som er direktør for konsulentfirmaet EASE International i København og tidligere cheføkonom i FNs aidsorganisation, UNAIDS, advarer imidlertid om, at livsforlængende medicin “ikke er noget hurtigt fix på aids-epidemien”. Hun mener også, at, Gates og Clintons fokus på behandling kan skævvride hele indsatsen mod aids og f.eks. få de rige lande til at give færre penge til forebyggelse.

– Da aids-epidemien kom, prøvede man først at bekæmpe den med uddeling af kondomer. Det slog fejl. I anden “bølge” var mantraet adfærdsændring. Det har heller ikke været en succes. Nu er mantraet så behandling. Men hvis man gør det lige så halvhjertet, som man har gjort det med forebyggelse, kan vi i de rige lande nemt stå med endnu en fiasko om et par år, siger Anita Alban til Informations Iver Houmark Andersen, og fortsætter:

– Til den tid vil vi i de rige lande så sige: “Det er jo lige meget, hvad vi gør i Afrika, så virker det ikke. Afrikanerne må finde sig i at få deres befolkningstal halveret, og de må selv hive sig op af moradset”.

Anita Alban mener, at hvis aidsbehandling i Afrika skal blive en succes, kræver det en gigantisk udbygning af sundhedsvæsenet, og at man f.eks. går benhårdt efter at give kvinder muligheder, magt og højere social status. – Det kan de f.eks. få via uddannelse og job, anfører hun overfor Information.