Danske bankers etiske retningslinjer er dårligere end svenske bankers

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Bue Heckmann, U-landsnyt.dk

En stor undersøgelse af banker i Sverige viser, at Handelsbanken, Danske Bank og Nordea halter efter svenske banker når det kommer til etiske retningslinjer.

Den nye svenske forbrugertjeneste Fair Finance Sverige har gennemgået de syv største pengeinstitutter i Sveriges politikker inden for bæredygtighed og socialt ansvar, og her klarer danske banker sig markant dårligere end svenske.

Topscoreren er svenske SEB bank, der har taget højde for 43% af de internationale retningslinjer og principper for etisk ansvar i deres egne politikker. I bunden finder man den danske Handelsbank med kun 13%, mens Danske Bank scorer 16% og Nordea ligger lige over gennemsnittet med 25%.

Bankerne scorer generelt lavt, hvilket ifølge fair Finance projektlederen, Jakob König, skyldes at bankerne generelt er for vage i deres formuleringer når de stiller krav til nye investeringer.

“Bankerne er alt for dårlige til at stille tydelige krav til bæredygtighed og socialt ansvar, når de investerer forbrugernes penge,” siger han ifølge DanWatch.

Mere fokus på menneskerettigheder end bæredygtighed

Generelt scorer alle bankerne ganske pænt når det kommer til menneskerettigheder, mens de stiller lavere krav når det kommer til biodiversitet, klimaudfordringer og bæredygtig energi.

Handelsbanken har eksempelvis ikke nogle politikker på vigtige områder som biodiversitet, skov og energi, og scorer kun 3% inden for hensyn til klimaforandringer og jordbrug. Banken scorer dog 28% på hensynet til menneskerettigheder, men er stadig en del efter SEB bank, der her scorer 66%.

Svage retningslinjer har store konsekvenser

Selvom mange af bankerne skriver, at de støtter FN’s retningslinjer for etiske investeringer er deres egen politik på områderne ofte beskrevet så vagt, at bankerne kan investere i projekter som skader naturen eller mennesker.

“De meget generelle formuleringer betyder, at bankerne kan investere i foretagender og virksomheder rundt om i verden, som modarbejder internationale klimamål og bidrager til krænkelser af menneskerettighederne, uden at de dermed bryder med deres egne retningslinjer, ” siger Jakob König.

Fair Finance Sverige vil fremover følge bankernes investeringer i praksis og årligt opdatere bankernes score i forhold til om de overholder deres egne politikker.