Danske pensionskasser sætter millioner i kampdroner

Forfatter billede

Danske pensionskunder er medejere af virksomheder, som producerer de ubemandede kampdroner, der i de seneste år har dræbt over 3.000 mennesker i Pakistan, heriblandt mange civile, i den såkaldte krig mod terror.

Det viser en ny undersøgelse fra den britiske menneskeretsorganisation Reprieve, skriver dagbladet Information tirsdag – se også http://www.reprieve.org.uk/investigations/drones

Selskabet PensionDanmark har således investeret op mod 125 millioner kr. i ti selskaber, som er centrale producenter af komponenter til de førerløse små kampfly som Reaper og Predator.

Det er virksomheder som Honeywell International, der producerer motoren til Reaper-dronen, Raytheon, der fremstiller sigtesystemet til både Reaper og Predator og GE Intelligent Platforms, der producerer Predatorens ‘hjerne’.

Også Nordea Liv & Pension investerer i virksomhederne Cobham, Honeywell og Parker Hannifin, som producerer vitale komponenter til kampdronerne.

“Kampdronerne bliver altovervejende anvendt på en måde, der er dybt problematisk i forhold til menneskerettighederne, og brugen af dem strider imod flere konventioner”, siger juridisk konsulent i Amnesty Danmark, Claus Juul, til avisen.

Hos PensionDanmark siger direktør Jens-Christian Stougaard til Information:

“Vi må konstatere, at der hverken er FN- eller EU-sanktioner mod droner. I sidste ende handler vores forretning om at skabe det højeste afkast til vore kunder. Når det ikke er ulovligt, politikerne ikke sanktionerer, og det ikke er imod vore retningslinjer at investere i disse selskaber, ser vi ingen årsag til ikke at gøre det”.

“Teknisk set er det korrekt, at droner ikke er ulovlige at investere i, men danske pensionskasser har også en etisk og moralsk forpligtelse”, replicerer Claus Juul til Information.

FN vil nu granske dybere i den øgede anvendelse af de dødbringende præcisionsvåben, som droner er – se mere på
http://www.reprieve.org.uk/blog/2012_10_26_emmerson_drone_speech