En ting er løfter, en anden er handling. Bedømmer man ud fra det første, er Afrika klart foran, når løfterne handler om genopretning af natur. Det viser en ny opgørelse fra FN’s Miljøprogram.
I alt har verdens nationer forpligtet sig på at genoprette op til en milliard hektar ødelagt land. Det svarer til et område på størrelse med Kina. Omkring halvdelen af disse forpligtelser er fra lande syd for Sahara.
Det sker forud for tiden frem til 2030, som FN har udnævnt til at være Årtiet for genoprettelse af økosystemer.
”Ved starten af FN’s årti for genoprettelse af økosystemer er planer og forpligtelser på plads. Genoprettelse er en idé, hvis tid er kommet. Investeringer i genoprettelse af land er generelt økonomisk profitabelt, socialt accepteret og ønskeligt for miljøet,” siger Ibrahim Thiaw, generalsekretær for FN’s Konvention om at bekæmpe ørkendannelse.
Landene syd for Sahara fører an
Den nye rapport har undersøgt forpligtelser i internationale og regionale aftaler. Det gælder eksempelvis landenes klimaplaner i Paris-aftalen, de nationale strategier for biodiversitet i de globale forhandlinger om biodiversitet samt forpligtelser under FN’s konvention om bekæmpelse af ørkendannelse.
Regionalt er der også flere pagter, hvor nationer har afgivet løfter om genopretning af natur. EU’s Green Deal, Afrikas Store Grønne Mur samt AFR100, hvor afrikanske lande har planer om at genoprette 100 millioner hektar land, er alle eksemler på sådanne pagter.
I alt viser opgørelsen fra FN’s Miljøprogram, at de globale aftaler indeholder løfter fra 115 nationer. Der kan være overlap, men eksperterne vurderer, at løfterne gælder et område på mellem 765 millioner og en milliard hektar land.
Afrika syd for Sahara fører klart an i kapløbet om at genoprette mest natur. Et stykke over 400 millioner hektar er på vej til at blive genoprettet i denne region, hvis der sættes handling bag ordene. Central- og Sydamerika er nummer to på løftefronten med over 150 millioner hektar land.
”Vi har set en ånd af positiv konkurrence, når det kommer til genoprettelse. Flere lande og mennesker ønsker at dyrke flere og flere træer. Men det, der er vigtigt at sikre nu, er, at de rette træer bliver plantet på det rette tidspunkt, på de rette steder og med støtte fra lokalsamfund. Og at vi løfter de økosystemer, som stadig til en grad bliver forbigået i disse globale forpligtelser til genopretning – for eksempel vores kyster, have og floder,” siger Tim Christophersen, FN-koordinator for Årtiet for genoprettelse af økosystemer.