Stella Akrashie er et levende eksempel på, at det batter at hjælpe arbejdere fra den uformelle økonomi over i en formel organisering.
Stella er gadekok i Accra, hovedstaden i Ghana, og i dag driver hun sin egen lille restaurant. Hendes kogekunst varierer fra kogt yams til komavesuppe og kogte lammestykker, og de godt 100 deltagere i arrangementet “Mad og Meninger” om arbejdere i den uformelle økonomi i DGI-byen onsdag kunne smage ikke færre end 25 af Stellas bedste retter, tilberedt i bedste gadekøkkenstil på små elektriske kogeplader.
“Jeg serverer altid lam, fiskeretter og foufou cassavabrød i min restaurant,” fortæller Stella Akrashie.
Hun er formand for foreningen for gadekøkkenejere på madmarkederne, Agbogbloshie Chop Bar Keeper’s Association. I mange år har Ghanas hovedorganisation TUC (Trade Union Congress) organiseret arbejderne i den uformelle økonomi. Det gælder også gadekokkene, som gennem kurser i programmet Culinary Heritage har lært om traditionel mad, hygiejne og bedre behandling af råvarerne. Kurserne, som Stella har fulgt, er støttet økonomisk af Ulandssekretariatet, Uddannelsesforbundet og Håndværksrådet.
Respekt og en stemme
“TUC i Ghana har en stærk og kollektiv forpligtelse til at organisere og støtte arbejderne i den uformelle økonomi. De udgør 60 procent af arbejdsstyrken, og når vi råber op, giver vi dem respekt og en stemme”, fortalte TUC’s generalsekretær, Kofi Asamoah, i den debat, som fulgte de gadegastronomiske delikatesser.
Der er globalt omkring to milliarder arbejdere i den uformelle økonomi – kokke, gadehandlere, frisører og landarbejdere. De holder hjulene i gang og økonomien oppe i mange udviklingslande. Men de er ikke en del af et reguleret arbejdsmarked med aftalt løn og social sikring.
Et gråt område
Læs hele artiklen på Ulandssekretariatets website.