DR-dokumentar om dansk færge, der nu er hospitalsskib i Afrika

130520724
Efter en stor ombygning er den tidligere storebæltsfærge Dronning Ingrid blevet transformeret til et hospitalsskib. Skibet sejler nu langs Afrikas kyst, hvor frivillige læger og sygeplejersker behandler den fattige lokalbefolknings lidelser.
Foto: Jeppe Kirk © Type 2
Laurits Holdt

Programmet er i fire dele, hvoraf to har været sendt og kan ses på DRs hjemmeside.

De kommende to programmer kan ses på DR K de kommende to onsdage 8. og 15. juni kl. 22.15.

I sin omtale af programmet skriver DR:

Efter en stor ombygning er den tidligere storebæltsfærge ’Dronning Ingrid’ blevet omdannet til et hospitalsskib. Skibet sejler nu langs Afrikas kyst, hvor frivillige læger og sygeplejersker kurerer den fattige lokalbefolknings lidelser.

Vi følger livet ombord på skibet – både de daglige gøremål, men også de mere sårbare situationer. DR K sender programserien, der er i fire afsnit onsdage klokken 22.15.

Den tidligere danske storebæltsfærge ’Dronning Ingrid’ har fået nyt liv på det afrikanske kontinent. Gennem næsten 20 år fragtede færgen dagligt et hav af passagerer mellem Korsør og Nyborg. Men i 1997 satte Storebæltsbroen færgerne ud af spil. I dag sejler ’Dronning Ingrid’ under navnet ’Africa Mercy’, og er verdens største civile hospitalsskib.

Sygeplejerske fra Aalborg er med ombord

Seerne kommer med, da ’Dronning Ingrid’ lægger til ud for Madagaskar ved Afrikas sydøstkyst. Her skal skibet de næste 10 måneder være base for mange af de mennesker, der har brug for lægebehandling.

Madagaskar er et af verdens ti fattigste lande, og over 75 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Ud af 1000 børn i Madagaskar dør omkring 120 af sygdom, inden de er fyldt fem år. På grund af manglende lægehjælp får almindelige sygdomme, som vi også ser i Vesten, derfor lov til at udvikle sig dramatisk.

Vi møder sygeplejersken Elisabeth fra Aalborg. Hun har den daglige kontakt til patienterne, forbereder dem på den behandling de skal igennem og plejer og smertelindrer dem efter operationen. Elisabeth har blandt andet ansvaret for Julio på ni år, som netop er blevet opereret for læbe-ganespalte.

Desuden følger vi pigen Malala på to år, der ligeledes har læbe-ganespalte. Pigen er underernæret, da det er svært at spise med denne lidelse. Malala skal opereres af den norske tandlæge Dag Tvedt, der er ved at videreuddanne sig som oralkirurg. Under vejledning fra den amerikanske chefkirurg Gary Parker opererer han Malala.

En drengedrøm går i opfyldelse

For mange mennesker var færgerne over Storebælt blot et transportmiddel. Men et sted i Høng på Sjælland, sad en lille dreng ved navn Milan, som så anderledes på færgerne. Siden Milan var helt lille har han været særligt fascineret af færgerne og særligt ’Dronning Ingrid’ havde en særlig plads i hans hjerte. Hans synes, der var en helt speciel stemning omkring færgerne, og var fascineret over færgernes formåen.

Som 11-årig skrev han et brev til rederiet Scandlines, og spurgte om han måtte komme ombord. Det fik han lov til og begejstringen for skibet tog mere og mere til. At Milan senere i livet blev førstestyrmand på ’Dronning Ingrid’ senere ’ Africa Mercy’, havde han kun turdet drømme om.

Der er omkring 400 frivillige ombord på hospitalsskibet. Alle frivillige har selv betalt deres rejse til Madagaskar, og giver også et symbolsk beløb for kost og logi. Hospitalsskibet besøger som udgangspunkt et nyt land hvert år.