Ebola-medicin: ’Ikke det vidundermiddel vi havde håbet på”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

De indledende resultater af forsøgene med lægemidlet favipiravir mod ebola viser, at dødeligheden hos patienter med lave niveauer af ebola-virus i blodet kan reduceres. Desværre har behandlingen ingen effekt på patienter, som er meget syge.

De første resultater kommer fra det kliniske forsøg, som ledes af det franske institut INSERM på Læger uden Grænsers behandlingscenter i Guéckédou i Guinea.

Forsøget har været i gang siden den 17. december og har også inkluderet patienter fra organisationens centre i Nzérékoré og Macenta. Det skriver den danske afdeling af Læger uden Grænser tirsdag.

Ingen forskel for børn og meget syge

Resultaterne viser, at for patienter med lave niveauer af ebola-virus i blodet, kan favipiravir gøre en forskel, hvor dødeligheden halveres fra 30 procent til 15 procent. Men for små børn og patienter med meget ebola-virus i blodet, har lægemidlet ikke haft nogen effekt.

”Det er tydeligt, at der skal foretages flere undersøgelser og mere forskning”, siger læge Annick Antierens, som leder organisationens del af forsøget.

”Det er indledende resultater, som nu skal bekræftes. For langt de fleste patienter, dem som er meget syge, er det desværre ikke gode nyheder. Favipiravir er helt klart ikke det vidundermiddel mod ebola, vi havde håbet”.

Forsøgene fortsætter

Forsøget med favipiravir forsætter i Guinea, og forsøg med andre behandlingsformer fortsætter også på vores andre behandlingscentre i Vestafrika.

I Guineas hovedstad Conakry er et andet forsøg i gang, hvor ebolapatienter gives blodplasma fra voksne, som er blevet raske og derfor har dannet antistoffer mod virusset.

Derudover begynder organisationen også at teste en eksperimentel vaccine i slutningen af februar.