Ekstrem varme varsler dræbende hed sommer i Indien

gettyimages-1142283120
En issælger tager en lur under hedebølge i den indiske by Allahabad i maj 2019
Foto: Ritesh Shukla/NurPhoto via Getty Images
Thomas Jazrawi

13. april 2021

I nogle lande glæder man sig i denne tid til sommer og varme. Andre steder er det med en smule nervøsitet, at man går ind i sommermånederne, og lige nu er der frygt for, at det kan blive en rigtigt varm sommer i dele af Indien og Pakistan.

I den pakistanske by Karachi har starten af april budt på en hedebølge med temperaturer op til 44 grader. Indiens hovedstad, New Delhi, har også for nyligt haft varmegrader over 40.

Det er de højeste temperaturer siden 1940’erne, der er målt så tidligt på året, skriver onlinemediet The Third Pole. Da sommeren på de breddegrader kun lige er begyndt, kan det give store udfordringer med ulidelig hede de kommende måneder.

Indiens meteorologiske institut har i prognosen for sommeren spået, at den vil blive varmere end normalt i de nordlige og nordvestlige dele af landet.

Mange dør i varmen
April, maj og juni er sommermånederne i Indien. Her kommer temperaturen mange steder op på omkring 40 grader i dagtimerne, men den kan også nærme sig 50, når solen for alvor brænder igennem.

I 2015 oplevede den vestlige og nordlige del af landet en særdeles intens hedebølge. Temperaturerne blev så høje, at asfalt på fortove smeltede i New Delhi. Hedebølgen dræbte dengang 2.300 mennesker, skriver det amerikanske videnskabelige institut NOAA.

De nærmest utålelige varmegrader er imidlertid ikke et særtilfælde. I 2018 døde 31.000 mennesker over 65 år i Indien af ekstrem varme, ifølge en opgørelse fra det sundhedsvidenskabelige magasin The Lancet.

Dødstallet blev kun overgået af Kina samme år, hvor 62.000 dødsfald inden for samme aldersgruppe blev kædet sammen med høje temperaturer. Tyskland oplevede det tredjestørste dødstal med 20.200. I alt var 296.000 dødsfald i 2018 relateret til ekstreme varmegrader.

Urbane hedeøer
Der er ikke meget, der tyder på, at sommeren bliver mildere i de kommende år. Den globale opvarmning betyder, at termometeret kan komme op på nye ekstremer verden over. 

I dag oplever 354 byer i verden temperaturer, der jævntligt kommer op på 35 grader i sommerperioden – i 2050 vil antallet være steget til 970. Befolkningerne i de byer, der vil mærke så høje temperaturer, vil i samme periode stige med 800 procent, så det i 2050 drejer sig om 1,6 milliarder mennesker. Det fremgår af en analyse af C40, et globalt netværk af byer, der samarbejder om grøn omstilling. 

Storbyerne er særligt udsatte, fordi de danner det, der kaldes urbane hedeøer. Bygninger, veje og anden infrastruktur optager mere varme end naturlige arealer. I et klima som det danske vurderer forskere eksempelvis, at temperaturen er 5-8 grader højere i byområderne. 

Handleíngsplaner virker
I Indien bliver der arbejdet med at lindre lidelserne under de høje temperaturer. Ahmedabad i den vestlige del af landet var i 2013 den første by til at udarbejde en handlingsplan for hedebølger. Den indeholder konkrete tiltag som advarsler med sms til borgere, særlig træning til sundhedspersonale samt såkaldte kølige tag.

Sidstnævnte er en teknik, som gør, at toppen af bygninger reflekterer varme frem for at optage den. Det kan helt simpelt ske ved at sørge for en lys farve på tagene, men der kan også anvendes andre teknologier, så mørke tag absorberer mindre hede. 

Ifølge en videnskabelig undersøgelse har Ahmedabads handlingsplan reduceret de varmerelaterede dødsfald med 1.100 personer årligt, skriver Thomson Reuters Foundation

En række andre indiske byer har også lavet handlingsplaner for hedebølger, men eksperter siger, at der kan gøres mere, blandt andet i forhold til at yde støtte til byernes mange hjemløse.

“Hjemløse er mest sårbare over for varmen, da de fleste lever udendørs og ikke har adgang til tilstrækkeligt husly, drikkevand og sundhedspleje,” fortæller Shivani Chaudry, direktør for ngo’en Housing and Land Rights Network, ifølge Deutche Welle

Hun peger på, at der faktisk er en plan i Ahmedabad for at hjælpe de hjemløse om vinteren, hvor der bliver sat midlertidige telte op. Men der er ikke tilsvarende støtte til dem om sommeren, hvor temperaturen kan blive nådesløs. 

Sommeren i Indien varer til juli, og omkring samtidigt begynder den lindrende monsunregn, som betyder, at de værste hedebølger er overstået. I hvert fald for den omgang.