Systemkritikeren Alaa Abd el-Fattah er op til COP27 blevet en gryende hovedpine for Egyptens præsident Abdel Fattah El-Sisi, der ellers lige nu nyder æren af værtskabet for årets klimatopmøde.
For ni år siden blev han arresteret i kølvandet på det Arabiske Forår i Egypten, for seks måneder siden startede han en sultestrejke i fængslet, og for tre dage siden stoppede han med at drikke. Og lige nu truer hans eventuelle død med at overskygge Egyptens værtskab for FN’s klimatopmøde, COP27, hvis myndighederne ikke agerer.
Folk at følge
I ‘Folk at følge’ fokuserer vi på de mennesker, der har evnerne og modet til at gøre en forskel.
Uanset om de er menneskerettighedsforkæmpere, systemkritikere, tech-iværksættere, fremsynede forretningsfolk, politikere, idémagere eller græsrodsorganisatorer.
Hvis du kender en ildsjæl eller igangsætter, der er værd at følge, kan du tippe os på [email protected].
Som Amnesty Internationals generalsekretær, Agnes Callamard, udtrykte det, er myndighederne ved at løbe tør for tid til at handle.
“Hvis de ikke gør det, vil denne død fylde i hver eneste samtale under denne COP,” sagde hun søndag i Cairo og advarede, om at Abd el-Fattah måske kun har 72 timer tilbage. Den tid er ved at være gået.
#FreeAlaa: Spøgelset fra fortidens revolution
Inden fængslingen var Abd el-Fattah en anerkendt computerprogrammør og blev under Det Arabiske Forår i 2011 en stemme for en ny generation af teknologikyndige revolutionære.
Det revolutionære gen havde han med hjemmefra. Faren Ahmed Seif var en kommunistisk dissident, som blev tortureret under Egyptens tidligere autokrat Hosni Mubarak i 1980’erne og senere blev en af landets mest fremtrædende menneskerettighedsforkæmpere. Sammen spillede de en stor rolle, da det lykkedes det egyptiske folk at vælte Mubarak under Det Arabiske forår.
Glæden varede dog kort. Efter at have ledet et kup i 2013, slog Egyptens nuværende præsident, Abdel-Fattah al-Sisi, hårdt ned på alt, der var associeret med revolution. Alaa Abd el-Fattah var et oplagt mål. Siden har hashtagget #FreeAlaa floreret på sociale medier som et sidste vedvarende krav fra fortidens revolutionsspøgelse.
Højest mulige politiske pris
Alaa Abd el-Fattah er langt fra den eneste systemkritiker, der sidder fængslet i Egypten. Ifølge flere menneskerettighedsorganisationer er han en ud af omkring 60.000 politiske fanger i landet.
Det til trods opfordrer den tidligere egyptisk minister, Yehia Hamed, højtstående deltagere i klimatopmødet til at huske – og nævne – alle navnene på politiske fanger i Egyptens fængsler. Ifølge ham kan kampen for klimaet ikke blive en succes uden respekt for menneskerettigheder.
Den logik synes Alaa Abd el-Fattahs to søstre at have tage til sig. De kæmper for at få omverdenen og særligt den britiske regering til at kræve brorens løsladelse i forbindelse med deltagelsen på COP27.
Abd el-Fattah fik i december tildelt britisk statsborgerskab, fordi hans mor er britisk statsborger. Derfor er han blevet et presserende anliggende for den nyudnævnte britiske premierminister, Rishi Sunak, som i et brev til søstrene lover, at han vil rejse sagen over for den egyptiske præsident.
“Jeg vil over for præsident Sisi understrege den betydning, som vi tillægger en hurtig løsning af Alaas sag og en ende på hans uacceptable behandling,” skriver Sunak ifølge Al-Jazeera.
Til det har den egyptiske udenrigsminister, Sameh Shoukry, overfor The Guardian opfordret til at koncentrere sig om klimaforhandlingerne, og man anerkender fra officielt hold ikke Alaa Abd el-Fattahs britiske statsborgerskab.
I kan ikke redde mig
Den britiske systemkritiker har selv opgivet håbet om en løsladelse fra det fængselsophold, der indtil videre har berøvet ham at opleve sin egen søns fødsel og farens død.
“Lad være med at forestille dig, at du vil være i stand til at redde mig. Jeg skal dø her som en martyr i fængslet,” fortalte han ifølge The Economist sin søster, Mona Seif, under hendes seneste besøg 12. juni.
I stedet holder han fast i håbet om politiske forandringer. I april udkom han med bogen “You Have Not Yet Been Defeated”, en samling af interviews, tweets og essays, som tildels er skrevet fra fængslet og smuglet ud. Heri udforsker han sit eget og Egyptens fald fra håbet under opstanden i 2011 til det brutale militærdiktatur, der regerer i dag. Og som igen har slået hårdt ned på demonstranter og systemkritikere under COP27.
Alaa Abdel Fattahs opfordring til, hvad søsteren skal gøre, når han dør, er helt simpel:
“Fokuser på, hvordan dette kan kræve den højest mulige politiske pris.”