Flygtningehjælpen fortsætter i Sydsudan for nedsat blus

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Da der udbrød kampe i Sydsudan i december trak Dansk Flygtningehjælp en del medarbejdere ud af landet. Der er dog fortsat 15 medarbejdere i landet, hvor der er hårdt brug for hjælp til både nye og gamle flygtninge.

Kampene i Sydsudan har siden midten af december bragt mere end 200.000 mennesker på flugt og sat en stor del af det internationale hjælpearbejde i stå.

Dansk Flygtningehjælp har opretholdt et nødberedskab i landet for at bistå FN i at fortsætte det mest nødvendige arbejde og forberede den nødhjælpsindsats, der nu skal i gang, skriver organisationen i en pressemeddelelse onsdag.

”Vi har måttet evakuere en del af vores medarbejdere i forbindelse med de voldsomme kampe i Sydsudan, men vi har på nuværende tidspunkt 15 internationale medarbejdere i landet. Det har været afgørende for os at opretholde et nødberedskab, så vi i samarbejde med FN kan fortsætte den mest nødvendige indsats og forberede det store nødhjælpsarbejde, der ligger forude,” siger Nødhjælpschef Rasmus Stuhr Jakobsen.

Dansk Flygtningehjælp har opretholdt sine aktiviteter i flygtningelejrene i Maban, der fortsat huser flygtninge fra konflikten mellem Sudan og Sydsudan.

I forhold til den interne konflikt i Sydsudan var Dansk Flygtningehjælp blandt de tre internationale organisationer, der deltog i en FN mission til det nordlige Sydsudan omkring byen Malakal, der er ødelagt af intense kampe og hvor hovedparten af de 100.000 indbyggere er drevet på flugt.    

”Situationen for de fordrevne i og udenfor flygtningelejre omkring Malakal er meget alvorlig, og i samarbejde med FN har vi derfor påbegyndt etablering af vandforsyning, latriner og kommunikation.  Vi håber snart at genoptage nødhjælpsarbejdet i fuld skala, men vi kan allerede nu se, at der bliver brug for ekstra ressourcer. Vi har allokeret 1 million kr. fra vores egen nødhjælpsfund og sammen med midler fra EU og Danida betyder det, at vi kan udvide den nuværende indsats, ”siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Dansk Flygtningehjælp har opereret i Sudan siden 2004. Da Sydsudan opnåede selvstændighed i 2011, var Dansk Flygtningehjælp tilstede i landet.

Organisationen nu aktiv i fire regioner i Sydsudan – Upper Nile State, Northern Bahr El Ghazal, Warrap og Central Equatoria.