Fodbold og foreningsliv rimer på fagbevægelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Gladis Johansson

I ugen op til 1. maj går de første fagforeninger i Sierra Leone på banen for at kæmpe om førstepladsen i en særlig fodboldturnering, der er resultatet af et utraditionelt samarbejde mellem fagbevægelsen og den humanitære organisation FANT.

Det er en noget anderledes fodboldturnering, der bliver skudt i gang med de indledende kampe i det fattige vestafrikanske land. Det er nemlig første gang, at samtlige hold består af repræsentanter fra landets fagforeninger.

Og når fagbevægelsen fejrer arbejdernes internationale kampdag 1. maj i hovedstaden Freetown, er det ikke demonstrationer, der trækker folkemængderne til. Derimod turneringens afgørende finalekampe.

I Sierra Leone er fodbold ligesom i mange andre afrikanske lande en regulær folkesport.

Og fagbevægelsens ide er netop at bruge fodbold-turneringen som trækplaster til 1. maj og gøre det faglige arbejde mere folkeligt.

Også samarbejdet omkring turneringen er usædvanligt.

Det er nemlig Ulandssekretariatets partner, hovedorganisationen SLLC, og den danske humanitære organisation FANT, der er gået sammen om at stable turneringen på benene.

Mens SLLC står for at skaffe holdene, står FANTs lokale afdelinger for at arrangere selve turneringen.

Fodbold skaber fællesskaber

Er der noget, der kan binde mennesker sammen, så er det fodbold.

”Fodbold er et verdenssprog. Alle steder i verden ser du mennesker mødes og finde glæde og fællesskab i fodbolden,” siger Erik Rasmussen.

Han er tidligere superligatræner og fodboldkommentator, og så er han medstifter af og formand for bestyrelsen i den to år gamle organisation FANT – Football for A New Tomorrow.

Ideen bag FANT er at danne idrætsforeninger, der kan være med til at skabe udvikling og forandring i Sierra Leone.

I 1990’erne var “bloddiamanternes land” hærget af en langvarig, brutal borgerkrig, der stort set lagde den tidl. britiske koloni i ruiner og drev halvdelen af befolkningen på flugt. I dag er Sierra Leone et af verdens fattigste lande og slikker stadig sårene efter borgerkrigen.

Derfor er der brug for steder, hvor sierraleonerne kan finde sammen på tværs af stammer, religion og køn og i fællesskab få skabt forsoning og positiv udvikling. Og netop idrætsforeninger aktiverer og knytter mennesker sammen, mener Erik Rasmussen.

”FANT skaber nye måder at være sammen på. Vi tager udgangspunkt i glæde. Alle kommer frivilligt, fordi de gerne vil være med, finde fællesskab og have det sjovt,” siger han.

Udvikling i lokalområderne

Læs videre på
http://www.ulandssekretariatet.dk/content/fodbold-og-foreningsliv-rimer-paa-fagbevaegelse

Ulandssekretariatet samarbejder i Sierra Leone med den faglige hovedorganisation SLLC – Sierra Leone Labour Congress – især med fokus på den uformelle økonomi.

Et særligt allianceprogram i samarbejde med Håndværksrådet og Uddannelsesforbundet skal støtte opbygningen af kooperativer og forretningsnetværk, øge produktiviteten, skabe arbejdspladser og bedre arbejdsforhold i den uformelle økonomi.

Gladis Johansson er medarbejder i Ulandssekretariatet, fagbevægelsens fælles organisation for udviklingsbistand.

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk.