Folketingsudvalg holder offentlig høring om verdensmålene på torsdag

Forfatter billede

Vil du gerne høre udenrigsminister Kristian Jensen (V) forklare overvejelserne bag de drastiske nedskæringer i udviklingsbistanden og desuden være med til at diskutere, hvordan Danmark skal virkeliggøre FN's nye verdensmål? Så kan du få lov til begge dele 26. november på Christiansborg.

Under høringen om dagsorden 2030 vil der være oplæg om de 17 nye verdensmål, målestokken for at nå dem og betydningen for Danmark og dansk bistand. Blandt oplægsholderne er seniorforsker Lars Engberg-Pedersen, DIIS, generalsekretær Vagn Berthelsen i IBIS og Lars Udsholt, formand for NGO-platformen Globalt Fokus.

Fra morgenstunden og lige før høringen har udenrigsudvalget kaldt udenrigsministeren i samråd om besparelserne på udviklingsbistanden. Samrådet er åbent for alle og finder sted samme dag kl. 8.15 i værelse 2-133.

De 17 nye verdensmål

Høringen i Landstingssalen henter baggrund i, at FN har vedtaget nye bæredygtige udviklingsmål for hele verden, de såkaldte SDG’ere.

Målene har været undervejs i nogle år, og i begyndelsen af august i år blev de 193 lande i FN enige om 17 nye verdensmål og 169 delmål.

Se en oversigt over dem her.

Målene blev formelt godkendt den 25.-27. september i New York. De nye mål skal erstatte de nuværende otte udviklingsmål (MDG’erne) vedtaget af FN i 2000, som løber frem til udgangen af 2015.

Den nye dagsorden for den globale udvikling kommer til at gælde de næste 15 år.

Formålet med høringen er at belyse og debattere de nye verdensmål og virkeliggørelsen af dem. Med høringen ønskes skabt mulighed for en god debat om FN’s verdensmål i en form for ”arbejdende værksted”. 

Foreløbigt PROGRAM:

09.30 Velkomst v. MF Mette Gjerskov (S)

Session 1: FN’s nye verdensmål

09.35 FN’s nye verdensmål – Hvordan endte det, og hvad er næste skridt? v. Camilla Brückner, direktør i UNDP Nordic Office

09.45 De nye FN-mål – Hvordan kan de måles? v. Jørgen Elmeskov, rigsstatistiker, Danmarks Statistik

10.05 Spørgsmål og debat

Session 2: De nye FN-mål og betydningen for Danmarks udviklingspolitik

10.30 FN-målene og dansk udviklingspolitik – hvordan kan en handlingsplan se ud? v. Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, DIIS

10.40 Hvordan kan de nye FN-mål løse globale udfordringer, og hvad skal Danmark gøre? v. Vagn Berthelsen, generalsekretær, IBIS

10.50 Spørgsmål og debat

11.10 Pause

Session 3: De nye FN-mål og betydningen for Danmark nationalt

11.35 FN-verdensmålene og danske virksomheders globale muligheder
v. Thomas Bustrup, direktør, Dansk Industri

11.45 Hvordan kan en national handlingsplan se ud? v. Lars Udsholt, forperson, Globalt Fokus (10 min.)
og v. Jonas Christoffersen, direktør, Institut for Menneskerettigheder (10 min.)

12.05 Spørgsmål og debat

12.25 Afslutning v. Mette Gjerskov

Høringen foregår på dansk.

Tilmelding til høringen er obligatorisk og skal ske senest tirsdag den 24. november. Ønsker du at tilmelde dig, skal du sende en e-mail med angivelse af navn(e) og organisation til [email protected]  

Vigtigt: Angiv navn på høringen i emnefeltet. Pladserne bliver tildelt efter først til mølle-princippet, og tilmeldingen er derfor ikke gyldig, før du har modtaget en bekræftelse pr. mail.

Høringen vil blive streamet live på www.ft.dk og vises desuden forskudt på Folketingets tv-kanal.

Gæster udefra må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek.

Det åbne samråd med ministeren om Venstres sparekniv

Folketingets Udenrigsudvalg har bedt ministeren redegøre for de overvejelser, som ligger bag beslutningen om at reducere Danmarks bidrag for de konkrete besparelsesområder.

Samt hvordan man – i lyset af de massive flygtninge- og immigrantstrømme – kan retfærdiggøre, at Danmark bl.a. reducerer sine bidrag til FN’s fond for kriseforebyggelse og genopretning, FN’s Fredsopbygningsfond, FN’s terrorforebyggelsesenhed og FN’s landbrugsfond.

Ministeren spørges videre, om han anerkender, at Danmarks udviklingsbidrag medvirker til at afbøde de flygtninge- og immigrantstrømme, der i disse år er rettet mod Europa.

Samrådsspørgsmålene er stillet efter ønske fra den konservative udenrigs- og udviklingsordfører, Naser Khader.

Khader spørger bl.a.:

Vil ministeren redegøre for de overvejelser, som ligger bag beslutningen om at reducere Danmarks bidrag for de konkrete besparelsesområder.

Herunder Danida Business Finance, Social Dialog-faciliteten, Klimapuljen, UNODCs Terror Prevention Branch, FNs Fredsopbygningsfond, FNs fond for landbrugsudvikling (IFAD), Det globale partnerskab for uddannelse (GPE), Den internationale sammenslutning for familieplanlægning (IPPF), Den Globale Fond til bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria (GFATM) og FNs fond for kriseforebyggelse og genopretning)?

TILMELDING til samrådet er nødvendig ved angivelse af navn og organisation senest 24. november til e-mail [email protected]

Vær opmærksom på, at pladserne fordeles efter først til mølle.