Formanden for gruppen af verdens fattigste nationer mødes med Haarder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Når integrations- og udviklingsminister Bertel Haarder (V) på onsdag (den 6. oktober) tager imod Rogatien Biaou i København, står han både over for udenrigsministeren i det vestafrikanske land Benin, men også formanden for en sammenslutning af verdens fattigste lande.

Benin har siden 2002 haft formandskabet for gruppen af klodens mindst udviklede lande, LDC (Least Developed Countries). Gruppen tæller 50 lande, hvoraf de 34 ligger i Afrika, og har et samlet indbyggertal på anslået 700 mio. mennesker.

Rogatien Biaou har endnu en international kasket på. Benin er i 2002-2005 et af de ikke-permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet. Et medlemskab som Danmark også kandiderer til, og et evt. dansk Sikkerhedsråds-medlemskab skal besluttes ved afstemning i FN inden for de kommende uger.

Afrika vil stå i fokus under et dansk medlemskab af FNs Sikkerhedsråd 2005-2006, og VK-regeringen præsenterer senere i år en ny dansk Afrika-politik, der – som det hedder – skal sikre at udenrigs-, udviklings-, handels- og sikkerhedspolitikken spiller sammen til gavn for de afrikanske lande.

Afrika er fortsat i centrum for dansk udviklingspolitik og vil over de kommende år modtage ca. 60. pct. af den danske u-landsbistand.

Der er således mange samtaleemner, når Rogatien Biaou og Bertel Haarder mødes – ikke mindst fordi Benin er blandt hovedmodtagerne af dansk udviklingsbistand.

Landerammen for dansk bistand til Benin er i 2004 på 180 mio. kr., som er fordelt på sektorerne: landbrug, vand og sanitet, transport, uddannelse, menneskerettigheder, demokratisering og god regeringsførelse samt budgetstøtte.

Under besøget underskriver de 2 ministre regeringsaftaler for bistandssamarbejdet mellem Danmark og Benin i de kommende år.

Danmarks-besøget omfatter også møder med Dansk Industri – der har et samarbejde med Benins arbejdsgiverforening; med Mærsk der er en af de betydeligste container-operatører i hovedstaden Cotonous havn; og med BØRNEfonden der er den største aktive danske NGO (private organisation) i det langstrakte vestafrikanske land.

Den tidligere franske koloni ved Guineabugten i Vestafrika er knapt 3 gange større end Danmark, men nok et af de mindre kendte af de 15 lande, der er hovedmodtagere af dansk bistand. Nogle vil kende landet for dets omfattende voodoo-udøvelse, andre vil vide, at den verdensberømte sangerinde Angelique Kidjo stammer fra Benin.

Men Benin er også foregangsland for indførelse af flerpartistyre, og det første land i Afrika, der oplevede en fredelig overgang fra marxistisk et-partistyre til vestligt demokrati og liberal økonomi.

Siden 1990 har Benin gennemgået en usædvanlig demokratiseringsproces. Landet er blandt verdens fattigste, men har de seneste år vist økonomisk fremgang med en gennemsnitlig årsvækst på ca. 5 procent og lav inflation.

Besøget af Benins udenrigsminister den 6. – 9. oktober er et genbesøg efter udenrigsminister Per Stig Møllers visit i Benin i januar 2003 hos Biaous forgænger.

Yderligere information i Danidas Afrika-kontor, fuldmægtig Anne-Grethe Jørgensen, tlf. 33 92 03 63