Indonesisk frihedsdrama
Det nye hit på streamingtjenesterne HBO Nordic og Netflix er Fjernøsten og selvstændige produktioner med lokale skuespillere. I Grisse på HBO møder vi den indonesiske skuespillerinde, Adinia Wirasti, som en oprørshelts datter, der tager kampen op mod hollandske kolonialister i 1800-tallets Indonesien. Det er første sæson, som kører over otte afsnit, og den får hele armen et sted mellem Bollywood, Kung-fu, tykt melodrama og sågar samuraier på slap line. Det er ret underholdende, og bare rolig, de hollandske soldater er både onde og får klø hen ad vejen. Sproget er engelsk og oprindelsen er Singapore.
Find serien hos HBO
Shantaram: Indien indefra
Jaja, nok er Gregory David Roberts australier og ikke inder, men hans epos Shantaram er alligevel blevet en klassiker. Den delvis selvbiografiske roman udspiller sig i Mumbai i 1980’erne, hvor vi følger Roberts’ alterego Lin, der er flygtet fra et fængsel i hjemlandet og nu gemmer sig blandt Indiens millioner og skaber sig et liv. Og hvilket liv. Bogen er fuld af skæbner og karakterer og har dybt filosofiske afsnit, der måske kan bringe lidt lys ind i disse karantænetider. Læs eller lyt til Shataram via lydbogstjenesten Mofibo.
Smuk og barsk gorilla-dokumentar
Biodiversiteten i Virunga National Park, Congo, er en af verdens største. I den Oscar-nominerede dokumentar ‘Virunga’ følger vi tre forskellige menneskers arbejde med at beskytte parken fra de trusler, der presser på fra alle sider: bevæbnede militser, lyssky kampe om Congos rige undergrund og krybskytter, der især truer Virungas gorillaer. Filmen blev måske mest kendt for sin executive producer, en vis hr. Dicaprio, men der er meget mere at komme efter. Filmen er vanvittig smuk, men også barsk, når vi blandt andet følger parkens kronisk underbemandede og -bemidlede rangers og en dyrepasser, der tager sig af gorillaunger, hvis forældre er blevet ofre for krybskytteri.
Kan ses på Netflix
Fang en film på DOX
Du kan nå det endnu. Egentlig skulle dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX være slut for længst – men inden den overhovedet begyndte, kom coronavirusset som bekendt forbi og førte til aflysning af en lang række arrangementer, herunder den fysiske filmfestival. DOX fortsatte på nettet, hvor man for mellem 3 og 6 euro (22,5 – 45 kroner) kan leje en film og streame den hjemme fra sofaen. Der er masser af fine sager at vælge imellem, hvis man ikke allerede har kastet sig over dem. Blandt andet kan man tilbringe en time og 46 minutter i selskab med den legendariske krigsreporter Robert Fisk, der tager os med til frontlinjen i Syrien og til de palæstinensiske flygtningelejre i Beirut i dokumentarfilmen ‘This Is Not a Movie’ eller se portrætfilmen ‘En Revolutionær Familie (A Colombian Family)’ af den danske instruktør Tanja Wol Sørensen om en mor og en datter i Colombia i tiden efter, at fredsaftalen mellem regeringen og FARC er indgået.
Find hele programmet her