Ghana-Venskabsgruppernes formand: Nej til kun at hjælpe Ghana

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kommentar af
Thomas Ravn-Pedersen, formand for Ghana Venskabsgrupperne i Danmark

Stig Fog og Rasmus Hylleberg foreslår i en kronik i Berlingske Tidende den 18 september noget overraskende, at Danmark skal adoptere Ghana.

Nogle af de begrundelser, som kronikørerne fremfører for dette uvenlige og ensidige indgreb, er vi som udviklingsorganisation enige i. Det er korrekt, at Ghana og andre u-lande bruger uhyggeligt mange ressourcer på at leve op til donorkrav og bureaukratiske procedurer for u-landshjælp.

Men lige netop Ghana er af Danida udvalgt som foregangsland for forsøg med enklere vilkår og det Danida kalder for donorharmonisering.

Med andre ord er Danida i gang med at sætte fremtidens standard for ordentlig donoradfærd – og har formået at få lande som England, Tyskland, Holland og Frankrig og endda Verdensbanken med i dette arbejde, der på værdig vis prøver at beskytte modtageren af u-landshjælp mod aggressive og urimelige donorer.

Fog og Hylleberg mener, at Ghana ville være godt tjent med at modtage masser af dansk arbejdskraft, der uden særlige forudsætninger og med vigtigste kvalifikation – at være dansker – skulle kunne hjælpe landet til hurtigere udvikling.

I Ghana Venskabsgrupperne har vi i over 25 år arbejdet med udvikling i det nordlige Ghana. Dette gensidige arbejde har til forskel fra Fog og Hyllebergs noget kolonialistiske forslag hele tiden taget udgangspunkt i ghanesernes egen situation, i respekt for deres kultur og som hjælp til selvhjælp.

Og for os har det været vigtigt hele tiden at koble det brede folkelige engagement i Danmark og Ghana med brug af dygtig specialiseret arbejdskraft.

I kronikken er der en ubehagelig nedladende tone overfor nogle af de eksperter, som vi også af og til benytter os af. Fog & Hylleberg kalder dem for jetset og bureaukrater, der boltrer sig i et økonomisk slaraffenland.

Eksperter har flere gange hjulpet os videre i vort arbejde med alfabetisering, brøndgravning, lokalradioproduktion og lederuddannelse. Udefrakommende øjne med ekspertviden og en bredere erfaringsbaggrund har kunnet skubbe os videre, end vi selv turde tro på.

Samspillet mellem det folkelige engagement og de såkaldte professionelle udviklingseksperter ser vi som en styrke og noget helt unikt i dansk udviklingsbistand og ikke som et modsætningsforhold.

Selv om vi som medlemmer i Ghana Venskabsgrupperne har ladet vores hjerte falde for dette skønne vestafrikanske land, vil vi gerne advare mod tanken om at indskrænke dansk u-landshjælp til bare ét land.

Vi mener, det er vigtigt for befolkningens samlede mellemfolkelige forståelse, at vi fortsat samarbejder med u-lande på alle kontinenter

Læs også “Venstre-ordfører: Skal vi nu til at være kolonimagt igen?”, dato 24.09.05, og “Kronikører: Danmark bør adoptere Ghana og koncentrere al bistand dér”, dato 19.09.05, begge under rubrikken dansk bistand.