Globale græsrødder mødes hos Chavez

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Af Rune Geertsen
artikel i Information tirsdag

Sydamerikas venstrefløj og sociale bevægelser har aldrig stået stærkere, så selvtilliden er i top, når verdens græsrødder mødes i Caracas i denne uge til World Social Forum. Nu skal forummet vise, at det ikke bare er snak det hele, men også handling

I november sidste år blev USA ydmyget af Sydamerikas venstrefløjsregeringer, der afviste en frihandelszone for Nord- og Sydamerika. I december vandt socialisten Evo Morales Bolivias præsidentvalg overvældende og bliver landets første indianske præsident. I Venezuela samme måned blev Hugo Chavez regering styrket yderligere efter parlamentsvalget.

Det går stærkt for Sydamerikas venstrefløj i øjeblikket, og landenes regeringer har i udstrakt grad de sociale bevægelser at takke. Det har skabt en stemning af optimisme og selvtillid blandt kontinentets progressive kræfter, og det er i denne stemning, 100.000 repræsentanter for verdens græsrødder gennemfører det største af de 3 World Social Forums (WSF) i Venezuelas hovedstad Caracas.

WSF i Afrika er netop overstået, og Pakistan er vært for Asiens udgave i februar.

Afbud fra Lula

Der er næsten noget symbolsk ved, at begivenheden i år er flyttet fra Lula da Silvas Brasilien, hvor det de sidste 5 år har foregået, til Hugo Chavez Venezuela.

Mens Lula er ved at falde i unåde hos de sociale bevægelser – beskyldt for løftebrud omkring fattigdomsbekæmpelse og jordreformer og for at være lidt for gode venner med de neoliberale – sætter Hugo Chavez turbo på sine sociale programmer. Den “bolivarianske revolution”, som Chavez kalder sine reformer, vil blive vist frem og debatteret i stor stil ugen igennem.

Lula skulle have talt ved årets WSF, men hans afbud for få dage siden har fået rygterne til svirre. Er Lula bange for at skulle udsættes for det, som de rige landes ledere har prøvet så mange gange – at stå over for tusinder af vrede demonstranter?

Nej, sagde Lulas allierede, Hugo Chavez, og kom med en af sine velkendte højt svungne udmeldinger: “Vi er mænd, der intet frygter.” Lula har bare travlt med sit arbejde, forsikrede han.

World Social Forum opstod i slipstrømmen af de store demonstrationer mod Verdensbanken, IMF og G8- landene omkring årtusindskiftet. Idéen var at skabe et mod-topmøde til World Economic Forum i Davos i Schweiz, hvor verdens økonomiske elite mødes.

Det sociale forum er et sted, hvor græsrødder, fagforeninger, miljøfolk, indianere, anarkister og progressive politikere under sloganet “En anden verden er mulig” debatterer, udveksler erfaringer og planlægger strategier hen mod et alternativ til den neoliberalistiske økonomi.

Fra 2001 er WSF vokset fra 15.000 til over 100.000 deltagere, med over 2.000 foredrag og workshops på seks dage.

For meget snak

Men der skal snart til at ske noget med WSF. Kritik og selvkritik gik sidste år på, at der var for meget snak og for lidt handling.

WSFs originale idé har mistet sit momentum, skrev den spanske intellektuelle globaliseringskritiker og ATTAC-medgrundlægger, Ignacio Ramonet, i en leder i Le Monde Diplomatique for nylig. Nu skal man fremvise konkrete alternativer for ikke at miste sin betydning, mener han.

Hvordan det skal ske, er stadig uvist, men arrangørerne har som en gestus oprettet en “Forslagenes Mur” i centrum af Caracas, hvorpå deltagerne kan komme med konkrete idéer til en mere retfærdig verden. Der skal dog mere til end skrift på en mur for at bremse den neoliberale globalisering, hvilket er WSFs officielle mål.

FAKTA

Græsrøddernes verdensmøde

På World Social Forum mødes i denne uge 100.000 repræsentanter for verdens græsrødder i Caracas. Organisationen ser sig selv som et “modtopmøde” til elitens World Economic Forum i Davos.

Rune Geertsen er journalist og udsendt af udviklingsorganisationen Ibis. Artiklen stod i dagbladet Information tirsdag den 24. januar 2006.

Læs mere på www.information.dk