Godt nyt fra Amnesty: Stadig færre lande henretter deres borgere

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Færre og færre lande henretter deres borgere. Til gengæld står kun 5 lande for størstedelen af henrettelserne. I nogle af landene bruges dødsstraffen mod forseelser som blasfemi og sex uden for ægteskabet.

Amnesty International udgiver nu den årlige statistik over brugen af dødsstraf verden over. Kina figurerer ikke i dødsstrafstatistikken, da landet mørklægger antallet af henrettelser. Det vurderes dog, at flere tusinde kinesere henrettes hvert år, skriver Amnesty Danmark på sit website mandag.

Generelt går det i den rigtige retning med at opfylde Amnestys mål om at få afskaffet dødsstraffen. Det officielle antal henrettelser er faldet fra 714 i 2009 til 527 i 2010. På bare 10 år har 31 lande afskaffet brugen af dødsstraf, og verden har aldrig været tættere på et totalt globalt forbud.

OGSÅ dødsstraf i Europa

Europa oplevede et tilbageskridt på området, idet Hviderusland, der i 2009 ikke eksekverede nogle dødsdomme, i 2010 henrettede 2 borgere. Dermed har Europa ikke kunnet fastholde sin status som ‘dødsstraf-fri’ verdensdel.

I de 5 lande med langt de fleste henrettelser tages der ingen tiltag til at afskaffe dødsstraffen. I flere af landene eksekveres dødsdomme for ikke-voldelige forbrydelser, som f.eks. økonomisk kriminalitet eller for at forbryde sig mod den offentlige moral.

De 5 lande er Kina, Iran, Saudi Arabien, Yemen og USA.

DØDSSTRAF klart brud på menneskerettighederne

– Et lille antal lande fortsætter systematisk med at bruge dødsstraf. Dermed bevæger de sig i den stik modsatte retning af resten af verdens-samfundet, der arbejder for et globalt forbud mod den grusomme praksis, siger Lars Normann Jørgensen, der er generalsekretær i Amnestys danske afdeling.

– Her bliver mennesker henrettet for narkotikarelaterede forbrydelser, for økonomisk kriminalitet, blasfemi eller seksuelle forhold uden for ægteskabet. Det er i strid med både international lov og menneskerettighederne, anfører Normann Jørgensen.

Amnestys statistik over lande, der forretter henrettelser, kan ses på
http://www.amnesty.dk/sites/default/files/mediafiles/44/D__dsstrafstatistik_2011.pdf