Den ukrainske organisation Emmaus Oselya har støttet folk, der flygter fra krigen, siden begyndelsen af konflikten. Oselya har uddelt mad, tilbudt husly, gode råd med mere.
“Vores daglige liv er blevet vendt på hovedet,” lyder det fra Natalia Sanotska, som er leder af Emmaus Oselya, Lviv, Ukraine
Oselya betyder hjem på ukrainsk. Desuden består navnet af de samme bogstaver som fornavnet på den ukrainske organisations afdøde grundlægger, Olesya Sanotska.
Hvordan er Emmaus-Samfundet involveret i at støtte fordrevne mennesker?
“Fra april og hen over sommeren er omkring 50 mennesker hver dag kommet til vores sociale støttecenter i Lviv for at tage et bad, få klippet deres hår, få vasket og skiftet deres tøj, få noget at spise, modtage medicinsk behandling eller for bare at kunne slappe af og snakke. Det løber op i over 3.000 måltider, som er blevet uddelt, omkring 500 maskiner vasketøj vasket, og over 2.500 stykker tøj doneret.”
Emmaus-bevægelsen
Bevægelsen blev etableret i 1949 og hjælper fattige og marginaliserede grupper – lokalt såvel som internationalt.
Genbrug og cirkulær økonomi har været en del af bevægelsens dna siden begyndelsen.
I Danmark er bevægelsen repræsenter ved Genvej til Udvikling i Arden og Abbe Pierre Klunserne i Tylstrup i Vendsyssel.
“Det er naturligvis ikke blevet nemmere for dem, der i forvejen var hjemløse, når der kommer mange andre, der har brug for hjælp. Men vi prøver at lægge arbejdet til rette, så vi skaber bånd og samhørighed mellem de forskellige brugere af vores servicetiltag.”
“Vores butik i Vynnyky, i en forstad til Lviv, er tæt på huset, hvor Emmaus-Samfundets medlemmer bor, og det genåbnede i april efter i første omgang at være blevet lukket på grund af krigsudbruddet. Dog er vi, på grund af luftsirener og risiko for at blive bombet, nødt til at søge skjul i beskyttelsesrum, hvorfor vi er nødt til at lukke butikken med jævne mellemrum. Det har en stor indflydelse på vores indkomstskabende aktivitet, som er vigtig for vores samfund og for vores kunder.”
“Vi har brug for den støtte, vi modtager fra Emmaus Europas Ukraine Fond til at opretholde vores Emmaus-samfund og hjælpe fordrevne mennesker og krigsofre.
Butikken har åbent tre gange om ugen. Møbelrenoveringsværkstedet er derimod mere eller mindre tilbage til normalen, og folk afgiver igen bestillinger på renoverede møbler. Det er vi glade for.”
“Vi kan også glæde os over, at myndighederne i Ukraine nu tillader transporter ind i landet af tøj og andre effekter, der kan være til støtte for nødlidende. Der er ankommet en stor fyldt lastbil fra Emmaus-Samfundet i Troyes, Frankrig, og i oktober forventer vi en tilsvarende transport fra Emmaus-Samfundet i Lyon, Frankrig.”
“I april modtog vi en container med humanitær nødhjælp fra Emmaus Lublin i Polen – den tredje siden starten på konflikten. Vi arbejder med en vifte af foreninger og frivillige på tværs af Ukraine for at tilbyde støtte, hvor det er mest tiltrængt. Vi har også hjulpet børnehospitalet i Chernihiv og Buda-hospitalet i Kharkiv-regionen. Tiltrængt nødhjælp blev leveret til Ovruch, Kharkiv og Chernihiv.”
“Vores daglige solidaritetsarbejde fortsætter på trods af alt, og vi hjælper enhver, som har brug for det. Vi uddelte omkring 800 frokoster om måneden i april, maj og hen over sommeren ud over det arbejde, vi udfører i socialcenteret. Vi hjælper også indbyggere i Lviv, som lægger hus til fordrevne mennesker, ved at forsyne dem med sengetøj, madrasser, klapvogne og så videre.”
“Det var ikke muligt for os at planlægge vores traditionelle påskeevent for hjemløse og udsatte mennesker i Lviv-regionen pga. den konstante fare for luftangreb. Dog uddelte vi 250 portioner mad i bymidten. Vi imødekommer så vidt muligt behov hos krigsofre og fordrevne mennesker, for eksempel i form af tøj, sko, legetøj og bøger til 50 børn fra Mariupol, som nu bor i Vynnyky.”
Hvad har I brug for lige nu?
“Det sociale støttecenters udstyr er gammelt. Vi har på nuværende tidspunkt ikke nok vaskemaskiner til, at alle de fordrevne mennesker kan vaske deres tøj. Vi venter derfor spændt på, at der kan startes på den fysiske genopbygning af centeret.
Vi har også store problemer med brændstof i Ukraine. Vi er nødt til at stå i lange køer for at købe 5-10 liter brændstof, hvilket er den maksimale mængde som er tilladt. Derudover mangler vi stadig en masse humanitær hjælp for at hjælpe de regioner, som er blevet befriet, samt dem hvor den voldelige kamp stadig fortsætter, og hvor folk har brug for daglig assistance.”
Hvordan håndterer medlemmerne af Emmaus-samfundet situationen?
“Vi har på nuværende tidspunkt 30 arbejdsfæller, som bor i vores samfund. Som altid fortsætter vi vores daglige arbejde: indsamling af donerede varer fra vores containere, sortering af varer, og så videre.”
“Dette års fejring af den ortodokse påske var ikke festlig. Vi spiste morgenmad sammen, og vi arrangerede en ceremoni for at mindes vores samfunds grundlægger, Olesya Sanotska, som døde for seks år siden, i april 2016. Hun lever fortsat i vores hjerter.”
“Endnu en arbejdsfælle har tilsluttet sig vores tre arbejdsfæller som allerede har indrulleret sig i de væbnede styrker. De står os kært, og vi respekterer deres ønske om at forsvare Ukraine.”
“Medlemmerne af vores Emmaus-samfund arbejder hårdt. Luftangrebsalarmer lyder ofte, og det er ikke altid nemt at søge tilflugt, når luftangrebene finder sted langt fra, hvor vi bor. Det er hårdt for alle, både fysisk og mentalt.”
“Ikke desto mindre er Oselya-samfundets arbejde vigtigt og anerkendt i Ukraine. En amerikansk journalist viste stor interesse i vores arbejde og besøgte vores samfund for at lave en rapport om vores daglige liv.”
Hvordan ser fremtiden ud?
“Situationen i Ukraine er meget anstrengt og krigen intensiveres. Krigen, som har ført til adskillige forbrydelser udført af den russiske hær, sætter spørgsmålstegn ved en fremtid med demokratiske værdier.”
“Vi udfører vores arbejde med håb om at Ukraine vil stå som vinder af krigen, at vores land snart vil opleve fred, og at det bliver muligt at genoptage et normalt liv.”
“Vi udtrykker vores oprigtige taknemmelighed til alle Emmaus-grupperne for deres støtte til vores arbejde, samt vores kamp for de europæiske værdier – solidaritet, retfærdighed og venskab.”
Emmanuel Rabourdin er medlem af Emmaus Europa. Artiklen er oversat til dansk af Sara Grund Sørensen fra Genvej til Udvikling.